用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有關初中補習
go

有關初中補習 [複製鏈接]

貢獻勳章

對不是主科如I.S. / Geog
如自己不懂教,
可以在那裏找補習?
是否要去大型補習社?
有無經驗可分享
   3    0    0    0

babycherry22 發表於 17-10-21 12:50
對不是主科如I.S. / Geog
如自己不懂教,
可以在那裏找補習?

大型冇初中呢兩科補,我女唔識就返學校搵老師或師兄師姐教

^曾小姐^ 發表於 17-10-21 13:26
大型冇初中呢兩科補,我女唔識就返學校搵老師或師兄師姐教

請問點樣可以請教師兄師姐?老師解極都唔明,但補習姐姐一講就明(emoji)(emoji)

annie126 發表於 17-10-21 16:09
請問點樣可以請教師兄師姐?老師解極都唔明,但補習姐姐一講就明(emoji)(emoji)
...

師兄師姐係我女自己識返嚟,好多時老師唔知每個學生會唔明邊部份,都要靠自己主動去搵佢哋問

初中應該唔難明白....

IS 按道理都係講動植物細胞結構、光合作用等,呢 d 上 Youtube 有好多短片解釋。

Geog 唔明的話,應該係 Map-Reading 出問題?因為其他都係講山、河流,呢 d 都係可以背書。Map-Reading 唔得,只可以多做練習,唔明問同學/老師。

大型補習社應該唔開呢兩科嘅初中班。

貢獻勳章

1998Ruby1998 發表於 17-10-21 18:17
初中應該唔難明白....

IS 按道理都係講動植物細胞結構、光合作用等,呢 d 上 Youtube 有好多短片解釋。

內容難唔難,
同佢識唔識係無關係
雖然喺你口中好似好易咁
即係除咗師兄師姐
即係大家都覺得淺到
係唔需要補習?
解決唔到唔識呢個問題
應該唔係唔識
不過想更加明白

回覆 babycherry22 的帖子

你開頭冇講,仲以為你小朋友好唔掂,好多野唔明,要補習添!
如果成績 OK,只係想更上一層樓,就唔需要補習,上網都可以學到好多加深。補習只係補到基礎,如果基礎已穩,補習就真係幫你唔到,除非係私人請老師,可以自由調教深淺。如果自知有 d concept、題目搞黎搞去都唔冇咩把握,現階段除左私人就係問老師/同學。我都唔識師兄師姐,同學都唔鍾意我,唯有問老師,儘管個老師解釋能力唔高,再唔係就自己上網搵答案。

貢獻勳章

1998Ruby1998 發表於 17-10-21 19:57

你開頭冇講,仲以為你小朋友好唔掂,好多野唔明,要補習添!

阿女最後都係唔肯補
我畀多啲時間佢,佢會努力

唔肯補都冇問題,願意靠自己,我欣賞。你只需要同佢講「感覺追唔上的話,直接講想補習就得」。畢竟先初中,如果呢段時間佢搵到提升自己嘅方法,咁高中就會冇咁辛苦,你都唔需要擺咁多錢落去「無底補習洞」。
‹ 上一主題|下一主題