用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 我這樣的幼稚園升小策略可以嗎
樓主: Lalaji
go

我這樣的幼稚園升小策略可以嗎 [複製鏈接]

catcle 發表於 17-10-20 09:43
依我所見, 玫記考直私唔夠聖公會, 聖大, 聖保羅堂的學生, 知道玫記學術強, 但係我見到出名直資的同學大部分 ...

其實真心想知幼稚園嘅名聲係咪真係可以幫到升小。

回覆樓主:

高小好似吾俾抽, 諗清楚最终係咪想抽名校(emoji)

醒目開學勳章 王國長老

Lalaji 發表於 17-10-20 13:19

一間幼稚園升學勁,有可能校長人脈廣,或辦學團體同小學有connection
撇除呢個因素,某校學生考小學考得好,係因為學校俾嘅training足,或收生質素佳(呢個係雞同雞蛋問題)。令小學校長有信心。我侄仔讀某名幼,有師兄叩門區內名小,校長係話我唔考你英文啦,你地學校出黎英文一定好,不如我問你...
而唔係因為名氣。講到底名氣只係「副產品」而已

我㨂高幼,然後聖公會,想讀玫小唔需要讀玫幼,考玫小唔難。

Felix223    發表於 17-10-20 16:43

Lalaji 發表於 17-10-20 13:19

聖公會考直私+津校叩門力一定夠晒江湖地位~~~

rafaelbaba    發表於 18-6-12 16:25

Buggyjai 發表於 17-10-20 12:01
Just a little note on SKH: (i am assuming ur kid is a boy)
if you are targetting SPCC, last year the ...

其實如果有幸聖公會收,我諗我都傾向轉。

聖保羅堂同聖馬加利大升小情況未吸引到我放棄玫小水泡。雖然好多人認為玫小易入,但畢竟唔係肯定入,填大抽獎時唔敢太勇。

最難諗可能係高主教。一方面高小半龍好吸引,另一方面又諗玫幼語境很好,不能只看派位,不看這幾年的學習過程

Lalaji 發表於 17-10-20 13:15
其實點解有咁多用家話玫幼好,但偏偏升小數據麻麻地,你可以以用家身份分享下?
...

如果你認為升小好,才能說那間幼稚園好,咁你可以考慮LH,SC, KV, etc. 收到offer後我join了不少WhatsApp group, 大部分小朋友都來自以上幼稚園。

我説玫幼好係以多種因素來說,不只是看升小或學術。

pirudi 發表於 17-10-20 14:13
如果你認為升小好,才能說那間幼稚園好,咁你可以考慮LH,SC, KV, etc. 收到offer後我join了不少WhatsApp g ...

公開說當玫小係「水泡」,感覺硬係唔係太好

回覆樓主:

我諗上到小學妳就會知中文難定英文難,同埋邊樣打底重要D。

不過都係果句,照報咗先,考到收咗再考慮,高幼同聖公會都唔易有offer。

回覆 Charlotte_mom 的帖子

呢D叫做 "前人種樹, 後人乘涼".  名校喜歡收某幾間幼稚園的學生, 係因為校長覺得呢D幼稚園收的學生質責佳, 品格好, 專注和學習快, 經過咁多年的體驗, 名校一定知道個幾間學校的學生就是佢地target的學生, 而且那些在名校在讀的學生亦比到信心名校, 咁做成點解名校專收呢d學校學生了.   

咁如果玫瑰崗 vs 聖類斯, 大定又點睇?  

adriantai 發表於 17-10-20 13:25
高小好似吾俾抽, 諗清楚最终係咪想抽名校(emoji)

如果高小收,我已心足。只怕如果唔收,唔知競爭力夠唔夠

jazzcf 發表於 17-10-20 16:02
咁如果玫瑰崗 vs 聖類斯, 大定又點睇?

玫中係B3, 聖類斯係B2,升中男生係中西區係不利既,多位D既中學只有一間英皇~~~

suzuki12 發表於 17-10-20 14:18
公開說當玫小係「水泡」,感覺硬係唔係太好

水泡一詞,絕無眨意,如有冒犯,多多包涵。

但作為玫瑰崗用家。我不得不承認佢俾人直上又可以大抽獎的確令佢哋留失成績好的學生。變相鼓勵人騎牛搵馬。唔知係咪咁影響收生派位。其實我真係覺得呢間學校可以更好的

pirudi 發表於 17-10-20 14:13
如果你認為升小好,才能說那間幼稚園好,咁你可以考慮LH,SC, KV, etc. 收到offer後我join了不少WhatsApp g ...

收到offer後來自個LV, Sc, Kv幾間幼稚園,原因個幾間幼稚園人數多。
Skh每年收180人,單是上面有人舉例2間學校spcc 40幾,dbs 10幾。就計下百分比,就知邊間強d。仲有spb,一年都收唔少skh學生。
我覺得計百分比計人數,合理d。

另外,玫小真係比較易入,好多人抽到寶校才apply玫小都收。穩陣d咪一開始考校小,俾留位費去抽。但如果你好like玫幼當然另一個想法。

mcl203 發表於 17-10-20 16:15
玫中係B3, 聖類斯係B2,升中男生係中西區係不利既,多位D既中學只有一間英皇~~~
...
Thanks, 如果升中 target 英皇, 咁似乎聖類斯值搏 d~~

jazzcf 發表於 17-10-20 16:24
Thanks, 如果升中 target 英皇, 咁似乎聖類斯值搏 d~~

已提左,中西區係不利B1男生升中~~~

Buggyjai 發表於 17-10-20 12:01
Just a little note on SKH: (i am assuming ur kid is a boy)
if you are targetting SPCC, last year the ...

if you are targetting DBS: there were at least 10x to 20 graduates admitted, most of them are N no  <== 15-16 admitted and at least 5 are related

如果以樓主惰況, 我會考慮考高幼都好過玫幼, (如有高小offer, 無大抽獎).

lunhome 發表於 17-10-20 16:30
if you are targetting DBS: there were at least 10x to 20 graduates admitted, most of them are N no  ...

Thanks for clarification !
‹ 上一主題|下一主題