用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 我這樣的幼稚園升小策略可以嗎
go

我這樣的幼稚園升小策略可以嗎 [複製鏈接]

相信好多在這個版的家長正在忙小一面試,首先祝大家找到心水小學。

由於大家正值努力中,想借機請教大家一些過來人心得。

我小朋友快要K1面試,現讀玫瑰崗。玫幼一條龍上小學,又可大抽獎。我諗住直上,到時大抽獎可搏盡啲。另一方面考直私,由於聽講玫小學術英文唔錯,我估出來競爭也不會太差?好似進可攻退可守啲

當然我也會考其他幼稚園,以下是我會考但講真有幸收我,我也會十分糾結的,睇下大家點睇。

聖公會: 相信個個都會考呢間神校,有數位朋友分享返,呢間教得唔深,雖有好多人入co Ed, 但大多係有關係人士。自己冇關係,入到都驚自己後來都係冇好offer個啲。

高主教:聽聞升小收返六七成。但佢哋較看重中文,英文要外補。收咗你又冇得抽獎。又係果句,如果唔收返,會唔會唔夠競爭力?

聖保羅堂,聖瑪加利大:兩間都出名,重德育。但happy,冇connection or backup,,要放棄玫小呢個大水泡去搏佢哋又好似唔值。

整體感覺係,出去考呢啲名幼,雖然派位數據不俗,但多數教得唔深,而且唔係龍。覺得出得去一間冇backup的幼稚園唔係反而要谷啲裝備好自己去公海同人爭? 但事實相反,感覺冇乜安全感。好多人睇數據,認為派位事實勝於一切,你哋過來人同意嗎?

虛心求教,無意褒貶任何一間學校,請大家分享下
   6    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

仔?

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

同埋住邊個網?會影響決定

依我所見, 玫記考直私唔夠聖公會, 聖大, 聖保羅堂的學生, 知道玫記學術強, 但係我見到出名直資的同學大部分係聖XX的學生, 唔見玫記學生有好多OFFER, 呢D係學校喜好, 你可以睇下佢地學校公佈的數字才考慮, 但係聖公會一定係強係考直私.  至於扣門, 似乎亦是聖大, 聖公會強.

Lalaji 發表於 17-10-20 09:18
相信好多在這個版的家長正在忙小一面試,首先祝大家找到心水小學。

由於大家正值努力中,想借機請教大家一 ...

唔想過海就推介聖公會、聖保羅堂
過海就CCKG, KV, SC

我跟樓主心態一樣, 只是沒有考聖公會, 其他的都有OFFER, 但我選擇了玫瑰崗。

其實樓主的心儀小學係官津定直私?

如果你係想摶大抽獎抽到好學校, 咁當然留返0係玫幼會隱陣D (抽唔到都可以直上玫小唔洗驚要入寶校)

如果已經TARGET考某D直私而有聖公會OFFER, 比著我就一定會轉!

高主教, 都有小學BACK UP, 視乎你覺得高小好D定玫小好D而決定揀邊間啦~ (題外話, 如果讀玫小, 有得參加升中派位選灣仔區校網中學嗎? 唔知呢個會唔會係你的考慮之一。我見高小的升中派位除了上直屬中學以外, 其他都有唔少入到好學校, 所以高小同玫小之間我會選高主教)

blueaqua 發表於 17-10-20 10:09
其實樓主的心儀小學係官津定直私?

如果你係想摶大抽獎抽到好學校, 咁當然留返0係玫幼會隱陣D (抽唔到都可 ...

請教下有玫小升中數據,因為搵唔到?thx!

玫記唔係好識. 有無考慮埋高記?!
不過聖保羅堂, 聖公會, 聖保祿, 聖大呢D 重信仰德育, 無論考到咩學校, 都俾返個乖巧細路俾你. 留意呢幾間係唔少考到神校, 但佢地家長背景跟支援, 唔係等閒可比.

四平八穩考小(或學習能力高), 一定係九龍塘兩間老牌, 或一新一舊連鎖.

mytambb 發表於 17-10-20 09:52

唔想過海就推介聖公會、聖保羅堂

香港區靈糧, 聖大都係好選擇!

銅鑼灣維記考直私都好強,如果負擔得起,一定揀佢!
進可攻,退亦可以揀番維小私校

carolkayan 發表於 17-10-20 10:30
請教下有玫小升中數據,因為搵唔到?thx!
玫小升中表現? 普普通通, 只係大約等如二線中既官津小學囉!

http://www.rhs.edu.hk/_uploads/academic/PRI/2015-2017%20SSPA%20Result.pdf
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

1) 想有backup無咁驚,高主教、玫幼都好,但自己人都要考的。
2) 聖公會大部分是關係人士,學校網頁亦詳列大多入直私。
3)聖保羅堂學校網頁詳列大多學生是入官津學校,而不是直私。要入官津都是計分及抽獎。
4) 聖大去年幾位朋友考直私及抽官津都不太理想,純粹當參考。

hkpapa852 發表於 17-10-20 11:36
玫小升中表現? 普普通通, 只係大約等如二線中既官津小學囉!

http://www.rhs.edu.hk/_uploads/academic/PRI ...

唔該曬!比我想像中好! 假若抽入寶校, 如有玫小offer都是不錯的back up!thx!

Just a little note on SKH: (i am assuming ur kid is a boy)
if you are targetting SPCC, last year there were 40x graduates admitted, in which 20 of them have connection (sibling/alumni)
if you are targetting DBS: there were at least 10x to 20 graduates admitted, most of them are N no

I believe SKH really trains kids well on moral, discipline, self care and presentation skills. Of course, parents all worked hard on preparing their kids as well (as all non-SKH parents)

Hope it helps.

Charlotte_mom 發表於 17-10-20 09:25
同埋住邊個網?會影響決定

東區,仔

我個小朋友是讀玫幼,坦白講我真是好喜歡呢間,小朋友會有個豐富的生活體驗。

學術算中上,但只靠學校內教的不夠考直私。最好出去補補。最後有8個直私offer.

回覆 yianleen 的帖子

入到銅鑼灣及天后維記的, 家底已經好強.

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

玫小暫時算易入,如果「心雄」嘅可先唸唸其他選擇。
聖公會,我會覺得入到spcc的,無關係申請人應該下了不少苦功,絕對唔係因為skh三個字咁簡單。
港島男生真係選擇唔多。高主教算最穩陣之選。如果唔介意女校男生,真光都好好。
聖保羅堂,我會建議睇睇佢畢業生入嘅直私,係咪你心儀嘅。
聖大,以前聽人講會為k3生寫推薦信。轉左校長後係咪一樣咁有力呢?我又唔清楚。

pirudi 發表於 17-10-20 12:26
我個小朋友是讀玫幼,坦白講我真是好喜歡呢間,小朋友會有個豐富的生活體驗。

學術算中上,但只靠學校內 ...

其實點解有咁多用家話玫幼好,但偏偏升小數據麻麻地,你可以以用家身份分享下?
‹ 上一主題|下一主題