用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 嘉諾撒聖家書院 vs 聖傑靈女子中學
go

嘉諾撒聖家書院 vs 聖傑靈女子中學 [複製鏈接]

學術同校風邊間好?
   3    0    0    0

kimberlybaby 發表於 17-10-19 20:40
學術同校風邊間好?
Facts: 聖家DSE有英國文學, 通識用英文教; 聖傑靈在80年代已取消英國文學科, 通識用中文見過近年JUPAS rate入8大: 聖家60-65% (Info Day), 聖傑靈62-65% (Open Day)

感覺/ 校風:
聖家學生大多來至兩間聖家小學, 因為比較嚴, 所以好似比較純
聖傑靈的學生來至官塘區不同小學, 學生性格多樣化. 比較活潑

王家爸爸    發表於 18-1-5 10:51

edith208 發表於 17-10-24 12:50
Facts: 聖家DSE有英國文學, 通識用英文教; 聖傑靈在80年代已取消英國文學科, 通識用中文見過近年JUPAS rate ...

成績似乎差不多,但是"自行"或"大抽獎"之""客源""就有著天與地的分別.

差異唔太大,個人鍾意聖貓多過衣車啲啲。

王家爸爸 發表於 17-10-24 18:08
差異唔太大,個人鍾意聖貓多過衣車啲啲。

我也同感

kimberlybaby 發表於 17-10-19 20:40
學術同校風邊間好?

純是個人感覺
St cat 當然學校好 官塘區小學生
唔係揀st cat 就係st Paul 學術一定好過聖家啦
啊囡當年入過st cat 同St. Paul 校舍參觀
St cat 感覺交通似出九龍城一樣咁長時間
出門要小巴 去官塘再接駁小巴 去學校車廂好污穢
需然一車到尾站 佢話日日搭 佢唔鐘意
入到課室 發現牆身係被人破壞一個個洞
櫃桶里畫花哂 唔係韓星名就係韓團logo
當年正開始修葺工程 飯堂一地一扎扎壞光管
班姐姐飯堂里走來走去 好危險 學術係好
但覺得學校無關注學生安全 唔知係咪無咁嚴
St. Paul 交通方便 行过去就得 校舍較舊較細
課室都企理 只係廁所櫈底波鞋亂放 又有爛膠袋
啊囡鐘意自己直屬中學 校舍
我就按佢學習能力態度 不感高攀
依几年讀得輕鬆 到中三科目愈補愈少
只補數一科 所以還是無選擇錯
最紧要為女兒選適切中學

TwinWong 發表於 17-10-25 08:50

純是個人感覺

若然兩間差不多,我會揀"聖家",交通比較方便,每天早上見好多女學生由港鐵樂富站行返學校,話咁快就到,學校位置亦十分幽靜,早上的空氣是十分之清新,因為九龍仔公園正正就在旁邊,有早晨的清新空氣吹來,人都醒神D呢!聖家女兒給我的印象亦十分清純乖巧,誠實不裝飾說話,記得幾年前去聽其簡介會時的其中一番對話尤其深刻,我和我的jm們發現响聖家和民生之間的地方正進行建樓工程,有大量的蚊子飛來,影響甚大,向學生們了解過後,個個都是沒隱瞞地說出當時的實況,她們的感受等等睇法,又向我們說出工程何時竣工,叫我們大可放心,要影響的日子將近完,我哋幾個jm向不同的女學生所問的同一問題,無一個為學校而修飾說話,每個都十分坦誠講出感受呢!

YmOra 發表於 17-10-25 11:02
若然兩間差不多,我會揀"聖家",交通比較方便,每天早上見好多女學生由港鐵樂富站行返學校,話咁快就到,學校位 ...

回覆樓主:

其實兩間報自行機會係咪都差吾多??

回覆樓主:

意思係咪同等banding

回覆樓主

我覺得聖家女仔會純品啲乖啲,整體感覺更良好啲啲

楼上已解釋原因

edith208 發表於 17-10-24 12:50
Facts: 聖家DSE有英國文學, 通識用英文教; 聖傑靈在80年代已取消英國文學科, 通識用中文見過近年JUPAS rate ...

通識系死亡之卷,用英文教會難D取高成绩,你有獨特觀点英文要好先表達到

除咗聖貓成績好啲外,其他方面兩間差別唔大。

回覆 angiehouse 的帖子

通識算不上死亡之卷吧,4 科主科裡面攞 3 或以上嘅百分比係最高,多出 10%!高分我就唔知,不過合格機會率我反而覺得英文考會容易過中文(除左考中國果種題目),呢個出面 d 大型補習導師都係咁講,因為寫字快好多,能夠展述更多論點。
不過認真思考,英中學校好多學生都係英文強過中文,自然用英文考會成績好 d,果 d keywords 唔需要特登背都可以入腦。如果你叫我用中文考通識我真係死得,完全寫唔到

YmOra 發表於 17-10-25 11:02
若然兩間差不多,我會揀"聖家",交通比較方便,每天早上見好多女學生由港鐵樂富站行返學校,話咁快就到,學校位 ...

咦?我地可能同一介聽講座喎!
當時我同亞女都係睇中聖家既地理位置同埋校服 自行時有機會面試已經好開心 (亞女有兩個同學無得面試)可惜既係自行階段唔收佢……!

回覆 saikueny2k 的帖子

介不介意講小女咩成績自行考聖家?

christy2011 發表於 18-1-6 21:33
回覆 saikueny2k 的帖子

介不介意講小女咩成績自行考聖家?

小女屬B1尾 無記錯既話 第一次三A一B操行B+ 第二次四A操行A- 希望幫到你

saikueny2k 發表於 18-1-6 19:24
咦?我地可能同一介聽講座喎!
當時我同亞女都係睇中聖家既地理位置同埋校服 自行時有機會面試已經好開心  ...

吾係全in既咩??

kimberlybaby 發表於 18-1-6 23:05
吾係全in既咩??

校長講就係全IN 但實際上都有基本要求
事後問返 可能有同學主科係C 操行B+以下 有可能無得面試 面試當日有二百五十至三百人(實數唔係好記得)但申請人超過四百四十人 所以我估係有最低要求既

saikueny2k 發表於 18-1-6 23:48
校長講就係全IN 但實際上都有基本要求
事後問返 可能有同學主科係C 操行B+以下 有可能無得面試 面試當日有 ...

下 ,我個都係咋,甘即係冇得in?
‹ 上一主題|下一主題