用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 想確認有關jupas事項
樓主: Charlotte_mom
go

想確認有關jupas事項

nobody2018 發表於 17-10-21 10:53
回覆 johnmamama 的帖子

大學在放榜前挑選合適的同學往面試,

應該係學校負責提交的

nobody2018    發表於 17-10-21 15:58

nobody2018 發表於 17-10-21 10:53
回覆 johnmamama 的帖子

大學在放榜前挑選合適的同學往面試,
有些校是班主任選再經校長核準, 最好面試科目有放在Band A

nobody2018    發表於 17-10-21 15:58

BBHHO 發表於 17-10-21 01:29
大家最後都入了bba?
23棵位4年前用conditional offer 入了科大science.22棵位今年經JUPAS 入了科大science.
兩位同一間中學, 科大BBA 計6科, 應該吾夠分入.
阿囡經JUPAS直入第一志願BBA, 但不是科大.

Charlotte_mom 發表於 17-10-21 11:07
係咪校長推薦呀?
無推薦信

johnmamama 發表於 17-10-21 14:45
23棵位4年前用conditional offer 入了科大science.22棵位今年經JUPAS 入了科大science.
兩位同一間中學, 科 ...

科目成績比重有關!?

Jackieson 發表於 17-10-21 16:15
科目成績比重有關!?
4年前考生人數多過今年, 分數就會要求高D才入到, 今年考生人數少咗, 自資課程有多, 入讀Science 變得容易.

回覆樓主

有些科目是要之前有得面試之後才可以選的,夠分都冇用
女有次去科大,小組面試,個個操流利英語,其中一個係DG 擺 band B 一樣有得 in

回覆樓主:

Duplicate

Rattie 發表於 17-10-21 19:21
有些科目是要之前有得面試之後才可以選的,夠分都冇用
女有次去科大,小組面試,個個操流利英語,其中一個 ...
經 Jupas 有科目之前面試之後才可選?我理解 放榜後面試通常marginal 才會interview。

johnmamama 發表於 17-10-21 23:58
經 Jupas 有科目之前面試之後才可選?我理解 放榜後面試通常marginal 才會interview。 ...

應該吾你,放榜後那一輪嘅 Interview 是因爲選科有改動,而第一輪沒被邀請 interview , 這請應該大部分發生係 Band A 嘅變動。
啊女今年第一及第二輪都有去 Interview.

lm251099 發表於 17-10-22 00:15
應該吾你,放榜後那一輪嘅 Interview 是因爲選科有改動,而第一輪沒被邀請 interview , 這請應該大部分發 ...
第二輪間大學是否第一輪無in.? 聽人講第一輪如果頭都是同一間大學,只會in 1次。

johnmamama 發表於 17-10-22 00:25
第二輪間大學是否第一輪無in.? 聽人講第一輪如果頭都是同一間大學,只會in 1次。 ...

不是,同一間大學,同一 School 吾同科,第二輪那科要求高啲,所以第一輪 Interview 嘅分用吾到係這科,相反就可以。

醒目開學勳章 王國長老

經 Jupas 有科目之前面試之後才可選?我理解 放榜後面試通常marginal 才會interview。 ...

唔係,5-6月會有一輪面試(有機會)。所以要將面試影響大科目擺入band A。放榜後面試係另一樣野

例如 Poly design 如果第一輪冇揀冇面試冇交 portfolio
放榜後就算夠分都唔收

Charlotte_mom 發表於 17-10-22 13:54
唔係,5-6月會有一輪面試(有機會)。所以要將面試影響大科目擺入band A。放榜後面試係另一樣野

...

女科大 in 咗兩個,一個擺 band A, 一個 band B
Band B 係 science, 都係 group, 會被問做咩擺在 band B, 所以最好做定資料搜集諗定答案,唔使口啞啞

Charlotte_mom 發表於 17-10-22 13:54

...
當年阿囡無深入研究,有無想讀什麼,所以寫了BBA, B區填城大marketing , 有得in. 但無去。

醒目開學勳章 王國長老

Rattie 發表於 17-10-22 15:36
女科大 in 咗兩個,一個擺 band A, 一個 band B
Band B 係 science, 都係 group, 會被問做咩擺在 band B,  ...

謝謝

醒目開學勳章 王國長老

johnmamama 發表於 17-10-22 15:56
當年阿囡無深入研究,有無想讀什麼,所以寫了BBA, B區填城大marketing , 有得in. 但無去。
...

聽講城大bba(聽講咋)會叫好多人去見。其實係「展銷會」,面試只係輕輕問下就算

我女講明唔要讀bba囉,已經唔係理科人,仲要左揀右揀,暈!

Charlotte_mom 發表於 17-10-19 14:35
想請問有關jupas規定,想睇睇我認知岩唔岩
1. 學生填A1、2、3,但院校只知你係band A 申請人,但唔知你係填 ...
路過搭咀~~~~ 咁快就考大學啦! 加油呀! 等你出年好消息!

醒目開學勳章 王國長老

silvia_ng 發表於 17-10-23 12:31
路過搭咀~~~~ 咁快就考大學啦! 加油呀! 等你出年好消息!

多謝望佢唔撻Q咋,唔敢唸得高