用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 想確認有關jupas事項
go

想確認有關jupas事項

醒目開學勳章 王國長老

想請問有關jupas規定,想睇睇我認知岩唔岩
1. 學生填A1、2、3,但院校只知你係band A 申請人,但唔知你係填1、2定3
2. 現階段填晒所有AB選擇,出DSE成績後可以隨便掉前後次序
3. 現階段填晒所有AB選擇,出DSE成績後可以隨便加減科目(例如突然想讀翻譯 ,一直無選過可以DSE後加選)
4. DSE後改變次序唔會影響入讀機會。即而家擺A1 vs DSE後擺A1,機會一樣

唔該晒

回覆 Charlotte_mom 的帖子

可以DOWNLOAD HKDSE APP

全中,不過 3 果項係只能加減 5 個科目。

Charlotte_mom 發表於 17-10-19 14:35
1. 學生填A1、2、3,但院校只知你係band A 申請人,但唔知你係填 ...

分享一下一樣有趣嘢,香港的大學很多間都有所謂的 Entry Scholarships ,用來獎勵DSE成績好的第一年級新生,每間學院對什麼叫DSE成績好當然定義不同,也可就比分折學校收生標準高低。  但通常在成績要求外,會附加學生是否在 Jupas 報名時,有否附合一些院校的附加條件,如一路放最終修讀科目在 Band A。

對考試有信心的同學可以留意一下。

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主:

多謝以上各位
因前排去info day,有student ambassador(大學哥仔)建議現階段jupas先擺「面試影響大」的學科去band A,(如社工、酒店、nursing等)爭取面試機會,rather than 按實際想選嘅次序。所以有此一問
佢話等DSE出左成績至按成績調動排序。例如真正想入係浸大傳理,明知無面試,而家擺到A1都無意思,反正最後都係跟DSE排分數。

如果我認知正確,我要認真同女兒商量下策略(除左睇收生分數同興趣之外)

醒目開學勳章 王國長老

hogwarts 發表於 17-10-19 17:59
分享一下一樣有趣嘢,香港的大學很多間都有所謂的 Entry Scholarships ,用來獎勵DSE成績好的第一年級新生 ...

多謝資料,條件一般應該無份。不過知下都好

Charlotte_mom 發表於 17-10-20 11:56
多謝資料,條件一般應該無份。不過知下都好

Charlotte, 你囡想讀mug

1.        院校只知你係band A/B/C…, 不會知道確切位置。
2.        Yes
3.        只可增減最多5個選擇。
4.        個人應為現階段在JUPAS的選擇是以取得面試機會為目標,希望加到少少分,將來可和同分的人爭取入學機會。如果不需面試,或出DSE result後才面試,可放較後位置。待出DSE result後才按自己的喜好及成績排。

chung_ma 發表於 17-10-20 14:11
Charlotte, 你囡想讀mug

什麼是 mug?

hogwarts 發表於 17-10-20 16:56
什麼是 mug?
即是"乜"

Charlotte_mom 發表於 17-10-19 14:35
1. 學生填A1、2、3,但院校只知你係band A 申請人,但唔知你係填 ...

1. 是, 院校只知你填了 Band A, 吾知次

1.  是,院校只知道邊個 Band ,吾知道次序。

2.  出了成績後每個考生都會有一段指定的時間更改選擇,20個已填的選科,可以任意更改次序,沒有次數限制的。

3.  出了成績後最多可以做到 5 出 5 入的選科更改。

4.  今年啊女填法是,先填只見填 Band A的選科,想讀但比較無信心的放到最後,先攞 Band A 的第一輪 Interview,出成績後改返去 Band A 就會有第二輪的 interview  。所以我認為什麼時候填 Band A 佢地應該吾會介意,只睇你當時 Interview 的表現。

留意:出成績後需在指定的時段內才可以更改,提交後便不可以變更。

有些選科只接受 Band A 才可以有 Interview 。

大部分學系內學科的 Interview 分是可以共用的,開放日時問清楚。

2Dragon 發表於 17-10-20 17:01
即是"乜"

LOL,

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

感謝各位
我女?神科無佢份,有幾款心水,仲係成日變心

Charlotte_mom 發表於 17-10-20 23:02
感謝各位

1.院校應該見到Band A的所有選擇,只係無次序。由於正常人不會把易入放A1,難入放A3,所以大約都知學生選擇的次序。

Charlotte_mom 發表於 17-10-20 23:02
感謝各位

如果未確定取向,面試就變得重要。因為面試提供了機會去認識目標學科/學系,從而作出選擇。

未出DSE 前, 點衡量大學interview, 阿囡讀band1A中學,學校成績中上,A2 科大 Bba, 但沒有得interview, 本來不覺得奇怪, 聽兩個朋友棵囡,讀另一間band1A中學,成績學校中上,事前兩個有得in.  結果兩人best 5 22 同23 ,而阿囡就 28。不知道讀哪間中學有關。

johnmamama 發表於 17-10-21 00:27
未出DSE 前, 點衡量大學interview, 阿囡讀band1A中學,學校成績中上,A2 科大 Bba, 但沒有得interview,  ...

大家最後都入了bba?

回覆 johnmamama 的帖子

大學在放榜前挑選合適的同學往面試,

請教是學校提交學生校內成績給JUPAS讓大學作參考 ?

還是學生自行放上JUPAS?

醒目開學勳章 王國長老

johnmamama 發表於 17-10-21 00:27
未出DSE 前, 點衡量大學interview, 阿囡讀band1A中學,學校成績中上,A2 科大 Bba, 但沒有得interview,  ...

係咪校長推薦呀?