用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 收全reject但永不言敗 再接再厲 揮手區
樓主: Celine524
go

收全reject但永不言敗 再接再厲 揮手區   [複製鏈接]

回覆樓主

暫時公佈兩間,全reject
預咗全炒粉麵飯

全reject 揮手

Beautypeople 發表於 17-10-21 02:43
到!報6間已收四間rejected,一間等結果,一間聽日in,不過心已灰唔去了!寧願呢聽日盡情去玩好過~ 呢幾個 ...

叻!!!

回覆樓主:

大家加油呀,唔好懷疑小朋友能力,競爭太大,而且好多家長同小朋友係一開始就為呢個遊做準備,所以點都有啲差別,我前面留言都講咗暫時無offer,不過唔緊要,我都好開心小朋友喺連串面試中係成長咗,大膽咗,進步咗,呢樣嘢係我最欣慰嘅

我都同小朋友講依家入唔到呢幾間學校都唔緊要,因為好多小朋友一齊面試,一定有其他小朋友比我哋做得好,老師會揀出一啲最啱嘅學生去讀,面試時盡力做就足夠,我哋一定有書讀,只要入到去嘅間間都係好學校,只要我哋比心機做好嚟,邊間學校嘅老師同學都一樣咁好。

雖然小朋友似明似唔明,但我同爸爸都咁同佢講,希望鼓勵佢,同時亦令佢知道一時嘅得失唔係最重要,最重要係自己努力過盡力過,所以各位家長都唔好灰心,小朋友嘅能力比我哋想像中強㗎,唔好因一時挫折而打沉自己同小朋友嘅信心,大家一齊加油。

栗子媽 發表於 17-10-21 09:57
大家加油呀,唔好懷疑小朋友能力,競爭太大,而且好多家長同小朋友係一開始就為呢個遊做準備,所以點都有啲 ...

講得好好,can’t agree more
祝大家找到合適小朋友的學校

baby2012me 發表於 17-10-21 09:13
看完晒大家留言好有同感
我又係要揮手,0 offer
每次來到interview都好深感受,見到佢地要早起身,馬上進入 ...

係, 不斷反省。。。 係咪我做得唔夠好? 唔谷係咪真係錯?

回覆樓主:

請問大家有冇同小朋友講面試結果?
如果小朋友問你地會點答?

Wong2013 發表於 17-10-21 11:17
請問大家有冇同小朋友講面試結果?
如果小朋友問你地會點答?

佢知道我睇2nd in名單有問,兩間我都照直同佢講入唔到第二次面試,但都同佢講唔緊要,只要我哋盡力做,一次比一次做得更好已經好好,叫佢唔使介意嘅。

回覆樓主

每次聽小朋友面試完出黎講返個情況我都覺得好失望,因為小朋友表現唔到,做唔到我叫佢做既野,明明係屋企畫畫講故事好地地,一面試乜都唔記得

我又控制唔到自己情緒,搞到大家都唔開心

我真係唔想再玩呢個遊戲,呢個遊戲令我不斷懷疑小朋友能力

kidd611    發表於 17-10-21 12:47

nelsonyp 發表於 17-10-21 11:11

好有同感!

回覆樓主

首先,直私面試要講天時地利人和,面試時間只為十幾分鐘至一小時,老師好難睇清楚每個小朋友特質,所以有無second in ,有無offer,真係未必同小朋友能力有關。況且今年龍年係出生率最高峰,間間都3000-8000人報名,而位只有百幾二百個,成功率咁低,唔成功係好正常的。

個人建議,面試後無需要同小朋友講結果,就算有offer(除了最心儀一定會讀的),無需要同小朋友講,如果小朋友問起就話未有結果,要遲啲先知。因為講咗第一個結果,小朋友就會再追問其它結果。4-5歲小朋友無必要承受呢啲無謂壓力,亦唔好因為面試結果而影響小朋友自信以及親子關係。家長知道結果後幾唔開心都要係踏入門口後收起負面情緒。

正面來睇,參加面試也會有得著。很多學校都重視小朋友禮貌,喜歡小朋友有閱讀習慣,有良好表達能力(看圖說故事),係準備面試期間唔多唔少都會幫小朋友係呢幾方面準備下,如果能夠持續下去,小朋友一生受益。

考直私小一只為小朋友讀書生涯的開始,條條大路通羅馬,其實好多官津都係好學校,唔係直私先係好學校。名氣高的學校未必係最適合小朋友的學校。沒有最好只有最適合。呢段時間可以開始了解唔同的官津,著手準備大抽獎以及叩門。

而家只係十月,距離下年小一開學仲有10個月,家長不如係呢段時間多和小朋友陪讀,培養小朋友閱讀興趣,多做生活常識介紹,例如超市購物,公共交通系統,多帶小朋友去科學館太空館郊野公園,呢啲既可以幫助小朋友適應下年升上小一,也可以增強親子關係。

大家加油!最緊要唔好同人比較,每個小朋友都係獨一無二,都是最好的!

scytsin 發表於 17-10-21 12:43
每次聽小朋友面試完出黎講返個情況我都覺得好失望,因為小朋友表現唔到,做唔到我叫佢做既野,明明係屋企畫 ...

家長唔好氣餒呀,唔好俾咁大壓力自己同小朋友,每個人特質唔同,性格好多都係天生帶嚟嘅,有時都勉強唔嚟。

相信大部分小朋友面試嘅臨場發揮都唔夠平時好,始終得5歲人仔,要面對所有陌生嘅人與事已經唔容易,仲要回答各式問題同考驗,對好多成年人都有壓力同緊張,何況係一個5歲嘅小朋友。

明白家長做咗好多準備功夫,知道小朋友發揮唔好,係會有啲失望,但唔好怪責小朋友,佢哋已經好叻叻喇,家長同小朋友都要調節吓心態,依家只係啱啱開始,將來仲有好長路要行,唔好因為呢件事情影響自己同小朋友嘅關係同情緒

nelsonyp 發表於 17-10-21 11:11

谷唔一定好 揾到適合小朋友學習既方法就可以的了 不要灰心

scytsin 發表於 17-10-21 12:43
每次聽小朋友面試完出黎講返個情況我都覺得好失望,因為小朋友表現唔到,做唔到我叫佢做既野,明明係屋企畫 ...

放鬆d 我同仔仔面試完都有問仔仔面試既野但佢話唔識講番比我聽做左咩 所以我之後都無迫佢 結果佢都入到2nd in 所以相信自己小朋友 大家輕鬆去嘗試就可以的了

回覆樓主

雖然明知競爭激烈,但當收到的reject越來越多會覺得非常沮喪,自己很失敗⋯⋯

W_cindy 發表於 17-10-21 16:04
雖然明知競爭激烈,但當收到的reject越來越多會覺得非常沮喪,自己很失敗⋯⋯
...

有同感!

W_cindy 發表於 17-10-21 16:04
...

一間都無嘅感覺真係好差。。。

上年同今年係最艱難㗎,應該係“前無古人,後無來者”。面試競爭激烈的苦況,相信只有我地自己知。過幾年同人講返,人地都唔會明。
距離明年9月還有10個月,大家加油,千萬不要放棄。希望在明天。
不如樓主在標題加埋“正能量放送區”,我地互相勉勵,一齊繼續努力。
P.S., 我今年都要報小一,宜家都未有offer
大家加油,不要放棄。

兩年前的虎年,我幫大仔報了12間直私,真係無任何一間直私offer。無辦法等大抽獎,好唔好彩派到間借位俾我區嘅津校,咁都無辦法啦,咪叩門囉,所以我們又報了差不多10間去叩,都叩唔到!老實說叩門仲難,每間學校每班有2個叩門位,就算學校大有4班即係得8個位,津官學校在這階段一定會收最好的學生,所以很多做卷,我個仔都是全軍覆沒!
再冇辦法,叩唔到都要讀,一路讀一路叩,連老公都驚咗死谷大仔入咗現校的精英班,我們只是希望大仔能考回自己果區,於是一年級下學期又再插班,諗住現校頭20名為應該跳得出掛,誰知道熱校(注意不是神校)同一般學校的學術的差別那麼大嗎?他仍然是全rejected ⋯⋯
我從不懷疑自己孩子的智能,亦不是好灰心,但現實是這個競爭由大仔延伸到依家,今年仲加埋細仔,真的少d自己調節都會瘋!但我也相信總有條路是我們的小孩都可以走的,只要有堅強、不放棄、正面的家長去支持和引領他們!
‹ 上一主題|下一主題