用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 收全reject但永不言敗 再接再厲 揮手區
樓主: Celine524
go

收全reject但永不言敗 再接再厲 揮手區   [複製鏈接]

Franceschingyi 發表於 17-10-20 21:45
回覆 szelau123 的帖子

今日收多兩個reject, 本來真係好down, 連明天的面試都想放棄。反而係仔仔放學後,  ...

加油

Franceschingyi 發表於 17-10-20 21:45

今日收多兩個reject, 本來真係好down, 連明天的面試都想放棄。反而係仔仔放學後,  ...

加油!同小朋友一起努力去行這段路!

回覆樓主

由K1到K2都考第一但直到而家只係得5個rejected

lucatse1029 發表於 17-10-20 18:45
呢個谷好勵志,各位真係要加油! 因為仲有排玩
利申:百冇

yes, encoraging and supportive.

你見到佢成長進步,都係一種收穫。慢慢長路,大抽獎,叩門…
入唔到理想小學都唔代表什麼。

FlowerFamily 發表於 17-10-20 23:02
由K1到K2都考第一但直到而家只係得5個rejected

咁快就有名次

szelau123 發表於 17-10-20 23:12
咁快就有名次

由幼稚園開始已經要比較

唔想揮手得唔得呀。。。
真係唔明。。。問題出左喺邊? 自己小朋友真係唔係咁差架喎。。。 點解一間都無嘅??
一直喺學校成績、老師評語都好主動學習、積極架喎。。。 點解接2連3 都係reject....

真係想喊。。。

私校, 零外補, 零課外活動, 已經4個reject...
其實一去到面試果陣見到其他小朋友已經知道好大差距...
見到身邊同學仔個個都有2nd in/offer真有失望,
不過, 其實見到大部份同學仔放左學仲要上好多堂, 而且三文兩語好流利, 待人接物好有禮貌, 輸比佢地心服口服, 而且仲好鄧佢地開心添,
但係當我見到有2,3個小朋友係平時勁鍾意發脾氣, 成日打自己工人姐姐同埋同學仔咁, 唔知係咪因為好多cert好多課外活動, 都有好多2nd in同offer, 多少會有d唔甘心...唉...

nelsonyp 發表於 17-10-20 23:59
唔想揮手得唔得呀。。。
真係唔明。。。問題出左喺邊? 自己小朋友真係唔係咁差架喎。。。 點 ...

我都係
開始懷疑自己唔識教自己小朋友...望住佢有一種灰
佢仲要病埋呢幾日都冇精神去面試

retriever 發表於 17-10-20 10:44
事實係可以唔外補, 亦真係儘量唔好外補.

問題係, 唔外補唔等於家長唔駛用心, 交哂比長老攪.

同意。幼稚園生其實不需外補。但自家訓練是必然的。面試班也不見得好有效。。其實父母應最清楚小朋友問題

tokuro 發表於 17-10-21 00:05

我都係

係, 真係會開始懷疑自己嘅小朋友,
到底邊度出左問題? 點解會一間offer 都無? 連2nd in 都入唔到? 咩原因呢? 有offer 嘅會係點樣嘅小朋友呢? 差喺邊度呢?
要知咩問題,先可以改善。。。唔知道 就改唔到,就只有繼續失敗落去。。

ellishoyc 發表於 17-10-21 00:04
私校, 零外補, 零課外活動, 已經4個reject...
其實一去到面試果陣見到其他小朋友已經知道好大差距...
見到 ...

係喎! 比自己叻嘅有offer 當然無可厚非, 但比自己差嘅都有。。。 真係不明所以啊。。。。

nelsonyp 發表於 17-10-20 23:59
唔想揮手得唔得呀。。。
真係唔明。。。問題出左喺邊? 自己小朋友真係唔係咁差架喎。。。 點 ...

正面的,我都曾有傷心、失望的時候,但調整過來後,認清其實目前真係好大競爭,閒閒地都話有過3000人報,請相信自己小朋友的能力,我深信小朋友去到邊都有機會,都可以發熱發亮!

我目前只得一個waiting,被reject 了2次,但我從無懷疑過小朋友的能力,換個角度諗,目前競爭咁大既情況下,去到直資可能係中下,但津校可能可以係中上呢,咁小朋友都易的建立自信,唔係壞事黎既,大家保持正面的心情,唔好比小朋友感受到你因爲佢考唔到而唔開心,大家加油

nelsonyp 發表於 17-10-21 00:23
係喎! 比自己叻嘅有offer 當然無可厚非, 但比自己差嘅都有。。。 真係不明所以啊。。。。

...

如果真係差,家下好多都in 2次,學校把多次關揀最好個批學生同家長。好彩入到2nd個批會止步架喇

回覆樓主

到!報6間已收四間rejected,一間等結果,一間聽日in,不過心已灰唔去了!寧願呢聽日盡情去玩好過~ 呢幾個月真係好大壓力,再唔放鬆一下心情會
學校唔收只係佢地唔識欣賞啫,絕對唔係小朋友差!想當年大女怕羞,慢熱同被動,考小一直私報9間終於有一間一線私小收,其他全部rejected! 結果呀女上年考全級第二仲攞埋獎學金!所以interview 短短時間根本唔能夠了解小朋友嘅能力,千其唔好懷疑自己的小朋友!加油

Celine524 發表於 17-10-19 12:03
一線、二線 直私  
一直在等 。。。。

不緊要,好多直資私小其實質素只是一般,大家只為買保險想入……

Beautypeople 發表於 17-10-21 02:43
到!報6間已收四間rejected,一間等結果,一間聽日in,不過心已灰唔去了!寧願呢聽日盡情去玩好過~ 呢幾個 ...

好同意,相信小朋友能力!贏在終點!

回覆樓主

其實直資私立到出年6月左右可以叩門嗎?
我考6間4間rejected 自行有25分但不是最心儀的

szelau123 發表於 17-10-20 23:12
你見到佢成長進步,都係一種收穫。慢慢長路,大抽獎,叩門…
入唔到理想小學都唔代表什麼。
...

不能同意更多
‹ 上一主題|下一主題