用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 外國空氣 / 香港空氣
go

外國空氣 / 香港空氣 [複製鏈接]

小朋友 9 月去英國留學, 剛 Half term 回港, 但第二日已經開始超級鼻塞, 超級鼻敏感, 點算, 可以點做.

小朋友由細到大都有鼻敏感, 以前要用藥每日噴鼻, 凍天一唔噴, 就黎料, 但佢去左英國一個月都冇噴過, 原全冇事, 但一返港, 落機果刻已經接受唔到香港既空氣, 點知第二日就黎料, 請問有冇小朋友係咁架, 點解決?
   0    0    0    0

回覆樓主:

阿仔濕疹都係
係香港皮膚由頭爛到腳
好多嘢唔食得。

係英國上學,皮膚靚晒
好多嘢食得!

回覆樓主

我女兒 以前在香港(小學) 成日肚痛, 一日大便數次,經常肚痾,如果是考試或考試前 仲厲害 ,  係香港都有睇醫生 , 冇得醫的問題, 屋企的濾水器都轉了 Panasonic 鹼性水 那款,係有改善,她肚痾的次數係比以前少,但都有這問題 。

她去年到英國讀中學,我都好擔心這個問題, 預備了幾盒寶礦力 ,又在英國買定蜜糖叫她加檸檬沖水飲 。   但去到英國讀書都成年 , 暫時沒出現肚痛肚痾問題 , 但放假返香港 就出現 這問題,我女說 相信是水質問題 。

我女 昨日跟我說 ,係香港食桔 ,幾次食一個兩個 又係勁肚痾肚痛出風「爛」 , 但係英國學校食,連續食3日 每次3-4個 ,一D事都冇 ,她說是農藥/激素有關 。
我和 我女 都有部份激素敏感 , 香港食養海魚 /淡水又大條 大魚鯇魚/ 鱔 ,基圍蝦 都會全身起風「爛」 。

db7mu23 發表於 17-10-19 12:44
阿仔濕疹都係
係香港皮膚由頭爛到腳
好多嘢唔食得。
但返到港, 濕疹有冇出返?

katrinafu 發表於 17-10-19 13:44
我女兒 以前在香港(小學) 成日肚痛, 一日大便數次,經常肚痾,如果是考試或考試前 仲厲害 ,  係香港都 ...
如果返到香港又出現 lee D 症狀, 會去睇醫生嗎?  定由得佢, 等佢再離開香港睇睇有冇改善?

回覆樓主:

鼻敏感看医生食薬,疹也一樣看専科外用芫茜冲凉(偏方)不昰人人適合…

過客 發表於 17-10-19 12:01
小朋友 9 月去英國留學, 剛 Half term 回港, 但第二日已經開始超級鼻塞, 超級鼻敏感, 點算, 可以點做.

小 ...

我兩仔都一樣,返到屋企每日都成籮用過既紙巾,冇得救,只可以睇醫生,食敏感及收鼻水藥。返到英國就舒服晒!

過客 發表於 17-10-19 14:04
但返到港, 濕疹有冇出返?

仔小1時,暑期在溫哥華住了45日,皮膚由頭靚到落腳,除了咀唇上面。

但回到香港,半年後打回原形。

英國上中4後,每次回來,不是太長日子,仍然保持到。

亮燈 發表於 17-10-19 14:45
我兩仔都一樣,返到屋企每日都成籮用過既紙巾,冇得救,只可以睇醫生,食敏感及收鼻水藥。返到英國就舒服 ...
如果唔睇醫生, 返到英國會自己好返嗎?   

過客 發表於 17-10-19 14:06
如果返到香港又出現 lee D 症狀, 會去睇醫生嗎?  定由得佢, 等佢再離開香港睇睇有冇改善? ...

返到香港由得佢, 之前係香港都無從入手 , 醫生話 都都可能長期食藥止痛止痾, 通常返港頭幾日都冇問題, 過了5-6天便出現。 去到英國就冇事了 。

過客 發表於 17-10-19 15:06
如果唔睇醫生, 返到英國會自己好返嗎?

當然會,但係香港太辛苦時,都要睇醫生食藥。

亮燈 發表於 17-10-19 14:45
我兩仔都一樣,返到屋企每日都成籮用過既紙巾,冇得救,只可以睇醫生,食敏感及收鼻水藥。返到英國就舒服 ...

我女也是一樣

hennyyoyo 發表於 17-10-19 18:37
我女也是一樣

香港空氣太差,真係冇辦法。

我之前小學有個同學係嚴重哮喘,最後冇辦法要搬返去星加坡住。

我就好彩冇咁嚴重鼻敏感,香港的話一轉季就鼻痕、流鼻水(食藥解決),同埋係咁出頭油,英國就完全冇事。

回覆樓主

我朋友一樣,響英國鼻敏感好返,上次新年返來由落機就敏感又塞,改機票提早返去,返到去好快冇事
‹ 上一主題|下一主題