用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 滙基(東九龍)
go

滙基(東九龍)

大家認為東九龍滙基好唔好?會否只適合基督徒?

Fan1357fan 發表於 17-10-19 11:21

建議去吓學校 facebook 度睇下, 了解下 https://www.facebook.com/uccke/ 裏面有一套 video 介紹學校的

或者可以直接 click 呢兩條 link 即刻睇 2016-17學校簡介短片, 2015-16學校簡介短片 呢兩條片分享嘅野同真實情況無咩太大不同. 像真度好高

另外, 可以睇吓已經畢咗業, 其中一位學兄匯基(東九)中學生活片段>> 凌瀚琛《陽光燦爛的一天》星火飛騰 352 https://www.youtube.com/watch?v=J9GUD-t37p0 >>> 2017-18年15週年時, 已畢業嘅凌學兄返學校幫手拍咗幾條15週年短片呢!

滙基(東九龍)有3樣特式:
1) 學生裏面有好多滙基(東九龍)現任或以前嘅老師仔女係度讀(現任校長兩位仔仔都係呢度讀及畢業嘅) (家長會時有老師提過今年有10個, 我唔知係10位老師定係10位學生);

2) 學生裏面有好多阿哥家姐, 細佬細妹係度讀;

3) 有幾位校友畢業後返回母校教書

------------ 學生及老師對學校歸屬感好強 ------------------

匯基書院(東九龍)課堂體驗 https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3552895&fromuid=1539350

還可以

請問學校是否容許學生手提電話隨身? 還是別有安排?

CheungAA 發表於 17-10-20 15:24
請問學校是否容許學生手提電話隨身? 還是別有安排?

上堂前收機, 好似係班主任收及鎖起佢, 放學時派機

ahjoechan    發表於 17-10-26 13:30
CheungAA    發表於 17-10-20 16:30

小時了了 發表於 17-10-20 14:16
建議去吓學校 facebook 度睇下, 了解下 https://www.facebook.com/uccke/ 裏面有一套 video 介紹學校的

...
請問 滙基(東九龍)有沒有叩門位?

...
有兄弟姊妹必收?

HM168 發表於 17-10-20 16:27
請問 滙基(東九龍)有沒有叩門位?

無叩門位. 以下解釋到滙基點樣處理註咗冊後來叩門走咗嘅剩餘學位

今年7月尾, 網友分享滙基會 call waiting list (後補名單) 註冊, pls refer to https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3420004&extra=&highlight=%E6%BB%99%E5%9F%BA&page=16

其他學校有"叩門位", 滙基係只有"後補位"

CheungAA 發表於 17-10-20 16:29
有兄弟姊妹必收?

咁又唔係, 只不過我個人意見, 作為父母, 如果大仔間學校唔好又或者唔適合, 都唔想細仔去埋同阿哥一樣嘅學校. 調轉, 父母見大仔間學校好又適合, 都想細仔去埋大仔間學校 ------------ 此乃純個人推測及意見.

另一方面, 啲校長老師如果覺得自己間學校唔好, 都唔會安排自己仔女係自己學校讀. 就好似香港的高官仔女會唔會係香港讀書? 係唔會呀嘛, 好多都去晒海外讀書 (又或者咁講佢哋有仔女留學津貼福利, 享用福利而已). 但匯基真係好多老師仔女係度讀, 啲老師用佢啲仔女嚟表達對學校嘅認同.

CheungAA    發表於 17-10-20 21:13

...

謝謝你

小時了了 發表於 17-10-20 17:01
無叩門位. 以下解釋到滙基點樣處理註咗冊後來叩門走咗嘅剩餘學位

今年7月尾, 網友分享滙基會 call waitin ...
可唔可以理解為, 考過匯基東九, 被列入Waiting先有機會係後補名單呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Fan1357fan 發表於 17-10-19 11:21

"匯基"是一所好好嘅""基督教""英文中學,基督徒好容易看得出她的濃厚基督教愛心和氣氛,非基督徒亦可以體會得到呢!你和孩子只要去一趟簡介會就可以感受得到學校擁有嘅魅力呢!再看看這份魅力是否你們想要的呢!

lamlammama    發表於 17-10-20 23:18
小時了了    發表於 17-10-20 22:33

hkpapa852 發表於 17-10-20 17:55
可唔可以理解為, 考過匯基東九, 被列入Waiting先有機會係後補名單呢?

我接收到嘅資訊:

1) 無叩門位(過去幾年幾次簡介會及小朋友面試時家長係禮堂等候時校長親口講)

2) 呢個帖  https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3420004&extra=&highlight=%E6%BB%99%E5%9F%BA&page=16 綜合帖內網友資料,匯基面試完向所有申請者會出信1)取錄 or 2)不被取錄 or 3)後補  (Waiting)

3) 4月  6日收到後補信 (Waiting) 嘅網友有:loverlymama,Matt2005,啷啷 .....

4) 7月28日匯基 call 後補 (Waiting) 註冊網友有:JAMIE2011(接受及註冊),loverlymama(接受及註冊),Matt2005(放棄無註冊)....

可唔可以理解為, 考過匯基東九, 被列入Waiting先有機會係後補名單呢? --------- 我理解係

回覆樓主:

小時:
你女女讀得開心嗎?請問功課量如何呢?

回覆 jk923 的帖子

學生係咪主要係1c學生?

jk923 發表於 17-10-20 22:34
小時:
你女女讀得開心嗎?請問功課量如何呢?

你女女讀得開心嗎? ---- 非常開心, 鍾意到成日放學留係學校唔願走

請問功課量如何呢?----- 開學第一個9月開頭兩個星期無咁忙,無咩功課、默書及測驗。匯基有3個學期及3次考試,無特定測驗週,測驗分佈係平日做。 9月下旬開始每個星期都有幾科小測、小QUIZ、默書,有功課但好多時係過幾日或下星期交,講真,我覺得都忙(e.g. 尋日有3科Quiz + 加一啲功課deadline, 小朋友要好好學識時間分配及管理),阿女暫時忙得嚟返學返得開心。

小時了了 發表於 17-10-20 23:32
你女女讀得開心嗎? ---- 非常開心, 鍾意到成日放學留係學校唔願走

請問功課量如何呢?----- 開學第一個9 ...

我諗去到邊間學校都要識應,我緊張佢地返學最緊要開心,同有歸屬感,老師關愛程度ok嗎?女女介乎1b到1c,唔知入去機會大唔大呢

小時了了 發表於 17-10-20 17:13
咁又唔係, 只不過我個人意見, 作為父母, 如果大仔間學校唔好又或者唔適合, 都唔想細仔去埋同阿哥一樣嘅學 ...

我大仔同細女性格好唔同,哥哥係讀書型,要求唔多。細女玩樂派,雖然成績都係B1內,但如果跟阿哥學校,佢真係有機會讀得無咁開心…

小時了了 發表於 17-10-20 23:32

請問功課量如何呢?----- 開學第一個9 ...
請問日文和法文班要另收費嗎?

回覆 大件仔 的帖子

不用。上小提琴也不用。在堂上教。除非自己報興趣班