用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 怎樣溫習Geography,History Science
go

怎樣溫習Geography,History Science [複製鏈接]

除了靠背同記,仲可以點溫會好d?多謝提供心得!
   61    0    0    0

回覆樓主:

上堂留心聽書,做筆記,死記很快忘記,最好比果科有興趣,容易入腦,再考慮記憶法之類的書幫助大量記(圖書管有得借)

YDLFATHER    發表於 17-10-21 23:12

kkhon 發表於 17-10-19 08:30
除了靠背同記,仲可以點溫會好d?多謝提供心得!
Geography 其實可以好科學化去讀,例如:
1。因為自轉既原因,地球有啲呈橢球形。兩極扁、赤道肥啲。
2。需要知道全球分為七大板塊、六小板塊。地震、火山、海溝、造山都係因為板塊之間既活動太活躍引起(例如環太平洋地區附近既板塊)。板塊移走咗就有海溝,碰撞一齊就造山,中間會有地震,甚至火山爆發。
3。因為黃道同赤道有有大約 23.5 度(地軸傾角)所以有四季。
等等... 好多都係小學學過,小學只需要知道有呢啲現象,中學需要知道點解。

Ktfk    發表於 17-12-26 21:54
karenlyk    發表於 17-10-21 09:32
fionaytwong    發表於 17-10-19 15:27
kkhon    發表於 17-10-19 11:13

中國歷史需要知道基本上兩大循環:外戚、宦官。

Ktfk    發表於 17-12-26 21:53
little_yolky    發表於 17-12-18 12:55
lojo11    發表於 17-10-19 11:42

王家爸爸 發表於 17-10-19 09:38
Geography 其實可以好科學化去讀,例如:
1。因為自轉既原因,地球有啲呈橢球形。兩極扁、赤道肥啲。
2。需 ...

good咁怎温習science?

brother4 發表於 17-10-19 10:04
good咁怎温習science?
Science 喺初中階段需要記好多器材、設備既名,又需要記啲安全步驟等等,反而需要有興趣去認真咁記。

brother4 發表於 17-10-19 08:57
上堂留心聽書,做筆記,死記很快忘記,最好比果科有興趣,容易入腦,再考慮記憶法之類的書幫助大量記(圖書 ...
吾該晒4哥!以前未有呢d科目,所以都有叫仔要留心聽書同一定抄筆記方便用黎溫書。

王家爸爸 發表於 17-10-19 10:52
Science 喺初中階段需要記好多器材、設備既名,又需要記啲安全步驟等等,反而需要有興趣去認真咁記。 ...
明白,謝謝你!

回覆樓主

Geog 我唔溫都有好成績,初中範疇好簡單,都係小學有學過/有經歷過,例如 River Nile、Panama Canal、Andes Mountain,颱風形成,點解/幾時會吹東南/西北,搭飛機 time zone 問題,板塊移動而造成火山爆發/地震/海嘯,呢 d Youtube 有好多 short clips 可以睇。

Science 反而要記實驗 steps、results,lab 器材,不過都有講光合作用、眼部不同嘅名詞(Aqueous humour、Iris、Retina...)、動物同植物嘅 cells 橫切面同組成部份(Mitochondria、Cellular、Cell Membrane、Nucleus),後面呢 d 同樣 Youtube 有短片睇。

History 就麻煩少少,需要「死背」能力高 d,不過都係要上堂專心,一部份一部份咁記,例如世界大戰有咩國家係 allied 同 central powers、Allies 同 Axis,Causes、中間發生咩大事、咩轉捩點、引伸後果,香港史就小學有學過,英國果幾個條約、日佔時期、97 回歸,仲會學香港總督(砵甸乍爵士、楊慕琦,呢 d 有 d 似背皇帝歷代表)、香港文化(四大天王、英式、日式建築)。我 d 同學一部份係死記高分,一部份係融會貫通而高分。

chingmon 發表於 17-10-19 17:44
請問有無教點答history DBQ的參考書?
所以 DBQ 答法都類似,History DBQ 都唔會例外。

1998Ruby1998 發表於 17-10-19 18:03
Geog 我唔溫都有好成績,初中範疇好簡單,都係小學有學過/有經歷過,例如 River Nile、Panama Canal、Ande ...
吾该晒Ruby姐姐!

醒目開學勳章

回覆樓主:

thx for sharing

1998Ruby1998 發表於 17-10-19 18:03
Geog 我唔溫都有好成績,初中範疇好簡單,都係小學有學過/有經歷過,例如 River Nile、Panama Canal、Ande ...
多謝分享。我自己以前中學好偏理科,初中只讀 social studies, mark 低教女先 ^_^

王家爸爸 發表於 17-10-19 18:21
所以 DBQ 答法都類似,History DBQ 都唔會例外。
請問DBQ是什麼?
謝謝!

醒目開學勳章

上堂留心真係好緊耍, 而好記性絕對係有優勢, 但唔係個個小朋友都做得到. 係歷史方面, 我會叫阿仔先當故事咁睇, 幻想下當時啲人物同情節就好似睇劇咁, 會增加興趣, 易入腦.  

Science and Geog 其實要有親身接觸會有幫助, 接觸多啲大自然, 專有名稱就一定係死記, 可以每日睇幾次, 從覆睇, 睇得多就自然入左腦.

YDLFATHER    發表於 17-10-21 23:15

karenlyk 發表於 17-10-21 09:34
請問DBQ是什麼?
謝謝!
Data-Based Questions

回覆樓主:

本人與小女經驗:要備課,要預習!

如果係初中,唔怕溫書,記性又OK, 就由頭到尾讀到本書熟晒,起碼取80分。

lovesmyfamily    發表於 18-1-10 16:07

October. 發表於 17-10-22 11:54
如果係初中,唔怕溫書,記性又OK, 就由頭到尾讀到本書熟晒,起碼取80分。
正常學校,如果有80分唔可能只靠死記,因為現在多咗分析題。
‹ 上一主題|下一主題