用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港同3rd In
樓主: 19841984
go

港同3rd In   [複製鏈接]

Charlotte_mom 發表於 17-10-25 10:31
一定有嘅。間間學校都揀叻,叻嘅又未必一心一意揀港同
只希望唔係有心讀嘅盡快放位啦。
...

Charlotte mom, 請問港同近期是否有籌募興建新翼? 好似係2017_2019興建。個 project 5500萬,好似係3000萬籌款。

想問下家長通常捐幾多(我指大部份中位數)?  另外港同多唔多募捐同遊學呢?

醒目開學勳章 王國長老

alantam2017 發表於 17-11-3 11:10
Charlotte mom, 請問港同近期是否有籌募興建新翼? 好似係2017_2019興建。個 project 5500萬,好似係3000萬 ...

中位數捐幾多?我唔知wor。不過可以話你知對學生係零壓力。你交唔交佢唔會理。

So far為學校籌款就係呢一次。平時會有公益金便服日呀、或為其他慈善機構募款,或出通告搵學生幫手賣旗。

遊學有架。校隊暑期有機會集訓。有台灣環境團、北京遊學團(有姊妹學校每年交換home stay)、有劍橋英語團、樂團會去台灣或歐洲(隔住去)。參唔參加全部自己決定。

中學就一定要去,一般
中一長洲camp加澳門day trip
中二北京
裡三韓國或星加坡
中四東南亞service trip (柬浦寨、越南、泰國等)

Charlotte_mom 發表於 17-11-3 11:27
中位數捐幾多?我唔知wor。不過可以話你知對學生係零壓力。你交唔交佢唔會理。

So far為學校籌款 ...

Charlotte mom 多謝你詳細解答,因為朋友讀一線官津,次次籌款校長都暗示家長中位數,所以先特意問。thanks

drexler22 發表於 17-10-30 17:07
多謝回覆

個腦已經一片空的,如果問太深真係驚累左個孩子
係...行到呢一步, 好驚自己答得唔好, 害左自己小朋友

Charlotte mum, 可以分享下港同係happy school, 但DSE成績又唔錯, 中學會唔會開始谷, 定係家長自己谷...因為人人都話考DSE既學校點都會有一年開始谷, 只係遲同早的分別...
謝謝的分享.

醒目開學勳章 王國長老

alantam2017 發表於 17-11-3 11:51
Charlotte mom 多謝你詳細解答,因為朋友讀一線官津,次次籌款校長都暗示家長中位數,所以先特意問。thank ...
港同無呢D, 放心
港同出招呢.......係派小學皇牌職員(校長副校星級校務處職員等)去書院做舞台劇, 跟手派FORM
TUM到D畢業生HIGH晒主動捐款

不過認真的, 真係無俾過壓力

醒目開學勳章 王國長老

Luktaitai 發表於 17-11-3 13:55
Charlotte mum, 可以分享下港同係happy school, 但DSE成績又唔錯, 中學會唔會開始谷, 定係家長自己谷...因 ...
我話HEA到中六你都唔信啦

我仔中二, 依然輕鬆 (會間中有QUIZ, 唔多)

去到中4,5, 預左多QUIZ, 多野做, 加埋D學生極度投入各樣活動, 校隊呀咩CULTURAL咩咩, 社呀級呀班呀, 一日24小時邊夠用
中4,5開始有補課, 不過唔金
去到中六就金喇, 一星期6科QUIZ都有份, 每日放遲一個鐘, 星期六, 長假補課/測驗係經常, 不過都中6了, 唔過份吧, 都要俾D壓力佢地面對下現實

Charlotte_mom 發表於 17-11-3 14:08
我話HEA到中六你都唔信啦

我仔中二, 依然輕鬆 (會間中有QUIZ, 唔多)

thx Charlotte mom, 咁平日做project係咪用既時間更多? 英文課程用咩書教?

thx thx

醒目開學勳章 王國長老

Luktaitai 發表於 17-11-3 14:18
thx Charlotte mom, 咁平日做project係咪用既時間更多? 英文課程用咩書教?

thx thx

你問書院?英文校本wor,唔用出面書。

Charlotte_mom 發表於 17-11-3 17:04
你問書院?英文校本wor,唔用出面書。

用readers嗎?想了解多點,thx

醒目開學勳章 王國長老

Luktaitai 發表於 17-11-3 17:14
用readers嗎?想了解多點,thx

全部worksheet,無書(both現成及校本)。間中有reader
‹ 上一主題|下一主題