用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有沒有小朋友是妥瑞症兒童
go

[其他] 有沒有小朋友是妥瑞症兒童   [複製鏈接]

大家好,我小朋友今年6歲,剛剛升上小一,近呢3個星期我發現佢成日控制唔到自己咁扭頸斬眼,近日連聲音都開始出埋,上網搵過資料,發現好多症狀都同妥瑞症好相似,我地已經睇過家庭醫生,眼科醫生同腦科醫生,都話唔覺得身體上有問題,我地好擔心,但上網搵到呢個症嘅資訊唔算好多,有冇人嘅小朋友或自己曾經或現在係叫個症嘅患者?可否分享一下資訊?因為我同我先生都好驚好擔心,搵唔到任何醫院或醫生可以幫到我,每一日我都食唔安坐唔樂,每日自己獨自以淚洗面。希望有同樣情況嘅人可以給予我一點支持及資訊,感激(emoji)(emoji)
   11    0    0    0

回覆樓主

八月份,我都發現我個仔有發出怪聲嘅情況,不過並沒有特別動作,我都懷疑係妥瑞症,於是搵咗兒科醫生,腦電圖、磁力共振都做埋,冇事,不過都係懷疑,暫時對日常生活並沒有太大影響

寶貝兒媽咪 發表於 17-10-21 23:04
八月份,我都發現我個仔有發出怪聲嘅情況,不過並沒有特別動作,我都懷疑係妥瑞症,於是搵咗兒科醫生,腦電 ...

你仔仔幾歲?目前情況如何?

bowiekashu 發表於 17-10-21 23:24
你仔仔幾歲?目前情況如何?

我小朋友六歲,初期發聲較多,我上網見有時可能源於壓力,我盡量少給予壓力,多些鼓勵,兒科醫生説不要太著意佢嘅聲音及動作,佢放鬆了,自己慢慢會好轉,現在我覺得他的聲音少了,應該有好轉,下星期去覆診,再看看醫生點講

寶貝兒媽咪 發表於 17-10-22 15:53
我小朋友六歲,初期發聲較多,我上網見有時可能源於壓力,我盡量少給予壓力,多些鼓勵,兒科醫生説不要太 ...

請問你睇邊位醫生?政府醫院有睇嗎?聽講睇中醫都得,我仔發生左3個星期左右,依家我地book左林中健醫生11月初睇,另book左24號睇中醫

bowiekashu 發表於 17-10-22 17:08
請問你睇邊位醫生?政府醫院有睇嗎?聽講睇中醫都得,我仔發生左3個星期左右,依家我地book左林中健醫生11 ...

我睇楊澤銘醫生,因為小兒情況好輕微,冇睇政府,亦冇睇中醫

寶貝兒媽咪 發表於 17-10-22 17:53
我睇楊澤銘醫生,因為小兒情況好輕微,冇睇政府,亦冇睇中醫

你仔仔是否剛升上小一?係因為唔適應而產生壓力嗎?

bowiekashu 發表於 17-10-22 17:57
你仔仔是否剛升上小一?係因為唔適應而產生壓力嗎?

他剛升上小一,未開始上學前曾經說過驚上小學,而我亦冇意間俾咗壓力佢,當發現佢開始有此症狀才醒覺,於是於學業上並沒有再給予壓力,只會盡量鼓勵佢,當見他功課上懶懶閒時,就交托給丈夫處理,自己入房冷靜一下,以免自己會責罵他以至做成壓力

bowiekashu 發表於 17-10-19 06:09
大家好,我小朋友今年6歲,剛剛升上小一,近呢3個星期我發現佢成日控制唔到自己咁扭頸斬眼,近日連聲音都開 ...

妥瑞症應該睇精神科
未有這些症狀時 小朋友情緒上有冇其他問題?

Takhangyan 發表於 17-10-22 21:33
妥瑞症應該睇精神科
未有這些症狀時 小朋友情緒上有冇其他問題?

有時都會發下脾氣,但發生左今次呢啲情況後我地先知原來佢好收埋自己

朋友兒子有妥瑞症,看丁錫全醫生,丁醫生本人都是患者

LeeCC 發表於 17-10-25 21:07
朋友兒子有妥瑞症,看丁錫全醫生,丁醫生本人都是患者

我囝有動作型抽動症狀,我都系睇丁鍚全。我都懷疑丁醫生系患者(我見佢成日眨眼)。丁醫生話咁細個吾會食藥,除非症狀好影響生活,否則都吾洗理佢,咖啡因吾好掂,會加重抽動。

gylbaby 發表於 17-10-26 09:19
我囝有動作型抽動症狀,我都系睇丁鍚全。我都懷疑丁醫生系患者(我見佢成日眨眼)。丁醫生話咁細個吾會食 ...

我仔早幾日都係睇丁醫生,因為聽講佢好多呢方面經驗而且自己都係患者,睇完醫生話我仔係抽動症,但只係好輕微,叫我唔駛擔心,話9成嘅人會三幾個月內無事,話唔係妥瑞,叫我地唔好比佢食/飲有咖啡因嘅野就ok,唔駛食藥,因為佢同我分享左好多經驗,聽完佢講之後我個心都定啲

回覆 bigboyenzo 的帖子

請加我入group。謝謝!!

bowiekashu 發表於 17-10-27 11:12
我仔早幾日都係睇丁醫生,因為聽講佢好多呢方面經驗而且自己都係患者,睇完醫生話我仔係抽動症,但只係好 ...
請問見醫生時,醫生會父母和小朋友分開見,還是父母和小朋友一齊在場傾?

bowiekashu 發表於 17-10-27 11:12
我仔早幾日都係睇丁醫生,因為聽講佢好多呢方面經驗而且自己都係患者,睇完醫生話我仔係抽動症,但只係好 ...
請問你囝現在好番D未?
丁醫生睇一次大約幾多錢? 是否每分鐘計?
我仔上月開始有抽動問題...好擔心...

‹ 上一主題|下一主題