用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 荃灣4間BAND 2中學
go

荃灣4間BAND 2中學 [複製鏈接]

幫朋友問, 荃灣4間BAND 2中學, 點排次序? 佢小朋友肯定係BAND 2A, 男仔
   3    0    0    0

妹妹頭 發表於 17-10-18 14:51
幫朋友問, 荃灣4間BAND 2中學, 點排次序? 佢小朋友肯定係BAND 2A, 男仔

廖>李>梁=聖

第2-4間校風/學術成績我估差不多, 李學術只係稍勝少少。

如果band 2a男仔, 可以試下直資, 真心唔好留响荃灣區。

回覆 gracelam 的帖子

即係梁/聖都係B2B?

妹妹頭 發表於 17-10-18 15:55

即係梁/聖都係B2B?

勉強只有廖一間可當B2A, 其餘都只係B2B/C

李同聖都可算B2B, 不過李既3322率較好 (高過全港平均, 聖低於全港平均)

梁我未研究
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

唔該晒, 咁即係又有一家小學既老師害死人了, 朋友個仔係B2A, 佢想揀廖/李, 老師話依2間只係B2B, 叫佢自一要揀聖, 荃灣只有聖係B2A (接近B1C), 我同佢比較過, 佢話冇理由老師會害佢喎

妹妹頭 發表於 17-10-18 16:27

唔該晒, 咁即係又有一家小學既老師害死人了, 朋友個仔係B2A, 佢想揀廖/李, 老師話 ...

老師係咪仍停留在1X年前年代, 好多年前聖真係B1喎 !

回覆 subb 的帖子

我都記得好多年前, 聖真係好似係B1

妹妹頭 發表於 17-10-18 16:32
回覆 subb 的帖子

我都記得好多年前, 聖真係好似係B1
2b! 真可惜, 开放日见d學生, 唔系一两个, 系绝大都份都唔差, 好动, 溝通能力強, 但感角唔到壞, 相返去廖, 见到d学生, 唔糸話差, 但明顯聖个d smart d.
但成绩不及人是客觀事实, 没話可说, 但如要–间校风好, 我仍是覺得聖係ok的

妹妹頭    發表於 17-10-18 16:48

subb 發表於 17-10-18 16:31
老師係咪仍停留在1X年前年代, 好多年前聖真係B1喎 !

係好多年前,聖係B1

簽名被屏蔽

妹妹頭 發表於 17-10-18 16:27

唔該晒, 咁即係又有一家小學既老師害死人了, 朋友個仔係B2A, 佢想揀廖/李, 老師話 ...

咁如果唔介意讀男校,聖都唔差呀。

今日睇過梁既成績, 應該都算B2B
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

咁即係廖係B2A,李/梁係B2B,咁聖係?

妹妹頭 發表於 17-10-19 21:20

咁即係廖係B2A,李/梁係B2B,咁聖係?

4樓講左, band 2b
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

咁荃灣都幾好喎,有1間B2A,3間B2B

妹妹頭 發表於 17-10-19 21:31

咁荃灣都幾好喎,有1間B2A,3間B2B

band 1得4間, band 2得4間仲有一間係男校, 學位邊夠分? 戰況慘烈就真!!

gracelam 發表於 17-10-19 22:26
band 1得4間, band 2得4間仲有一間係男校, 學位邊夠分? 戰況慘烈就真!!

62網有20間小學,30人x4班x20間=約2400人,有2/3人係b1b2生,都5知点分?

JJXKT 發表於 17-10-19 22:35
62網有20間小學,30人x4班x20間=約2400人,有2/3人係b1b2生,都5知点分?

當有一半人轉直資或自行選他區又得左, 都係唔夠分。

gracelam 發表於 17-10-19 23:16
當有一半人轉直資或自行選他區又得左, 都係唔夠分。
其实真正最後去讀直資的并沒想像中多, 好似我小朋友舊年果班, 派位前差不多三分一班同學仔都話有去報考直資, 但最终去了直資的是十分一都冇, 不是全班的十分一,而是说有報的十分一, 即只有几个而已.
所以, 不用太記望有好多小朋友去了直資而多了好多位, 而且, 去了直資的, 绝大部份都不是B1a, B1b... 所以, 競爭依然激烈....

twhkleung 發表於 17-10-20 00:07
其实真正最後去讀直資的并沒想像中多, 好似我小朋友舊年果班, 派位前差不多三分一班同學仔都話有去報考直資 ...

我地小學就好少少, 每年都有唔少人入直資或他區官津。不過都係嗰句, 荃灣D位點都唔夠分。
‹ 上一主題|下一主題