用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 初中中史擬教古今中港連繫 魏晉南北朝講起 另增回歸歷程 ...
樓主: elbar
go

初中中史擬教古今中港連繫 魏晉南北朝講起 另增回歸歷程

JustAParent 發表於 18-5-18 17:28
你唔覺得要漂白, 因為你係港英教出來既。

我好現實,書本寫黨內反腐,你話人地係派別鬥爭。我現實D,如 ...
亞洲國家既歷史都係咁,所以我叫小朋友唔好讀中史。亞洲歷史係用來食飽飯,無野做既時候研究既,唔係用來考試既。

王家爸爸 發表於 18-5-18 17:45
亞洲國家既歷史都係咁,所以我叫小朋友唔好讀中史。亞洲歷史係用來食飽飯,無野做既時候研究既,唔係用來考 ...

唔好一竹篙打一船人, 中國篡改歷史嘅程度, 全亞洲都要叫佢做師傅!

另外, 高中唔修中史,初中都要讀。 我經常提醒阿仔,中史同Phy Chem Bio一樣計咁多分, 高中唔想讀中史依家唔該背好中史,唔係高中等住讀新版中史啦。

2jkidsfather    發表於 18-5-19 11:33

三國、魏晉南北朝是個英雄與名士輩出的時代,如果教科書寫得夠詳細文筆夠好,會係好好睇,學生哥當故事咁睇,讀呢段中史會冇咁悶。

王家爸爸 發表於 18-5-18 17:45
亞洲國家既歷史都係咁,所以我叫小朋友唔好讀中史。亞洲歷史係用來食飽飯,無野做既時候研究既,唔係用來考 ...
Yes, for 研究, not for 考試

JustAParent 發表於 18-5-19 11:03

唔好一竹篙打一船人, 中國篡改歷史嘅程度, 全亞洲都 ...
日本、韓國篡改歷史嘅範圍、力度都遠勝中國。