用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 初中中史擬教古今中港連繫 魏晉南北朝講起 另增回歸歷程 ...
樓主: elbar
go

初中中史擬教古今中港連繫 魏晉南北朝講起 另增回歸歷程 [複製鏈接]

Trekblack 發表於 17-10-18 15:42
好彩亞囝唔駛讀呢D 歪曲左嘅歷史
他沒能讀中國歷史, 我卻為他感到難過。

無知人 發表於 17-10-20 10:32
母親/父親懷裡就係生不如死,寄人籬下反而東方之珠。
唔好意思,無性別岐視。

此一時彼一時,現在又有好多香港人移居內地,特別是珠三角地區!

明報系咪斷章取義,自己再老作?根本唔可能如明報所講,明報只系希望中國歷史科不能成為初中必修科。

如果明報係斷章取義,咁要睇人民日報,環球日報啦,大公文匯都OK的。

little_yolky 發表於 17-10-27 13:30
初中一定要讀通史, 到高中就可以讀斷代史。我就最憎讀經濟史同思想史, 悶到爆炸。先秦歷史真是有趣極了。:i ...

其實中學無歷史讀都幾可惜,中學時代自己覺得幾個教中史既老師都好好,當年我地預科班得一班文,一班理,文科班得13人,我地全部都有修中史,系唯一一科全部人都修讀。

斷代史讀清史,阿sir講左好野史,系中學時代一個美好既回憶。

無知人 發表於 17-11-15 09:56
如果明報係斷章取義,咁要睇人民日報,環球日報啦,大公文匯都OK的。

Sorry ,閣下所提議既報章我無翻閱過,無從評價。

申利:兒子讀中二,學校本身有獨立中史科。讀完中三會到英國留學,

教育局有咩改動對小兒系無影響,所以我並無關注呢單歷史科既新聞。

little_yolky 發表於 17-10-27 13:30
初中一定要讀通史, 到高中就可以讀斷代史。我就最憎讀經濟史同思想史, 悶到爆炸。先秦歷史真是有趣極了。:i ...
當年我都係主要讀甲部(古代史),有趣之餘又無政治正唔正確既問題。

little_yolky    發表於 17-11-17 14:51

moon.ng 發表於 17-10-29 07:11
此一時彼一時,現在又有好多香港人移居內地,特別是珠三角地區!
正所謂,三十年河東,三十年河西,經濟改革之後,中國好多城市經濟唔比香港差。

bigboyenzo 發表於 17-11-17 15:35
中史課復活,課程範圍唔係最重要,最重要係點樣讀,30年前我讀中史,由夏商周背到民國,背足3000年,治亂興 ...
我哋理科人讀中史好少死記(當然唔可以唔記啲基本史實),幾千年裡面唔少係有規律既,有循環既。例如東漢開始明顯既宦官、外戚交替循環。皇帝死,少主即位,母后、外戚臨朝,到少主成年時,只好靠宦官奪回政權,清除外戚。到宦官秉政,宦官令皇帝沉迷玩樂、練丹、好色、昏庸,結果玩死咗個皇帝,少主即位......一路去到明朝。每次演員唔同,因應唔同演員,劇情都有啲改變,但係每次既故事主線基本上類似。

王家爸爸 發表於 17-11-17 17:20
我哋理科人讀中史好少死記(當然唔可以唔記啲基本史實),幾千年裡面唔少係有規律既,有循環既。例如東漢開 ...
呢班皇帝細細個就要讀經典和歷史,但永遠都走唔出個循環,所以我成日話歷史係用來驗證事件嘅重複,並不是什麼以古鑑今,避免犯錯。

王家爸爸    發表於 17-11-18 10:17

王家爸爸 發表於 17-11-17 11:54
當年我都係主要讀甲部(古代史),有趣之餘又無政治正唔正確既問題。

今時今日新時代……思想,中立已經係政治不正確。

LingChiBaBa 發表於 17-11-17 18:30
今時今日新時代……思想,中立已經係政治不正確。
古代史還可以中立,近代史就難啲。

回覆樓主

雖然係無得追究,但其實老董年代點解會癈歷史科,現在又整番出來?

回覆樓主:

我呢D殖民年代既理科生,放低本歷史書N年,周至清大事盛衰尚且記得清楚。依家回歸咗廿年,中史左改右改,越搞越垃圾。遠既歷史又話唔駛太深入呢D朝代省略呢D朝代又教少D,近百年近代史又要漂白,好似最近睇阿仔本中史書,我先知道原來由鳴放運動發展到反右運動,係知識分子過分批評政府,迫使老毛出手拉人封艇,真係長知識!遲幾年,我估學生乜嘢朝都唔使讀, 上堂睇"厲害了我的國"就搞掂。

JustAParent 發表於 18-5-18 08:55
我呢D殖民年代既理科生,放低本歷史書N年,周至清大事盛衰尚且記得清楚。依家回歸咗廿年,中史左改右改, ...

中史書已經變灑系甘?
可唔可以影果頁中史書來睇睇?謝謝!

kwunpa 發表於 18-5-18 09:48
中史書已經變灑系甘?
可唔可以影果頁中史書來睇睇?謝謝!

出版社official notes, 一字不改capture screen.  有時間再影本書。

其實,呢個史觀唔係出版社自己發明。不過,既然老毛自己都認佢想"引蛇出洞",係"陽謀",教歷史既,唔洗幫佢漂白、唔駛兜啦。

無知人 發表於 17-10-20 10:32
母親/父親懷裡就係生不如死,寄人籬下反而東方之珠。
唔好意思,無性別岐視。
反認他鄉是故鄉。

JustAParent 發表於 18-5-18 12:56
出版社official notes, 一字不改capture screen.  有時間再影本書。

其實,呢個史觀唔係出版社自己發明。 ...
我又覺得老毛啲錯失唔需要漂白,咁先至有可能從錯誤中學習。「厲害了我的國」要睇,但係老毛引起既浩劫都需要研究。
反右運動係黨內鬥爭,將黨內對手劃做「右派」,然後批鬥,係典型既give a dog bad name and hang it。

王家爸爸 發表於 18-5-18 13:56
我又覺得老毛啲錯失唔需要漂白,咁先至有可能從錯誤中學習。「厲害了我的國」要睇,但係老毛引起既浩劫都需 ...

你唔覺得要漂白, 因為你係港英教出來既。

我好現實,書本寫黨內反腐,你話人地係派別鬥爭。我現實D,如果考試,有冇分㗎?
‹ 上一主題|下一主題