用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 政府資助的培正中學,自行是否只收私立培正小學的學生? ...
go

政府資助的培正中學,自行是否只收私立培正小學的學生?   [複製鏈接]

政府資助的培正中學,自行是否還是只收私立培正小學的學生?
   6    0    0    0

Arabellahk 發表於 17-10-18 00:25

過去多年都係
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-10-18 08:09
過去多年都係
唔知幾時先會效法一下德望同協恩。

有無聽聞叩門只收培小生?

little_yolky 發表於 17-10-18 12:39

little_yolky    發表於 17-10-18 13:23

little_yolky 發表於 17-10-18 12:39

如外校生成績出色,叩門應有機會。

PC學生 差唔多由幼稚園直升中學, 少收外來勁人, 如何KEEP 到B1A成績?

莫非幼稚園老師真係咁有慧眼一個面試睇到幾歲資質小朋友?

咁點解德望/ MS 嗰D 升小升中都要西走人, 中學都KEEP 唔到B1A?

但係睇番身邊起瑪10個德望及 PC 的小學生比較, 好明顯平均德望SHARP 好多

我觀察身邊PC 的小學生/幼稚生, 好多係超大仔/女, 係比較淡定, 又唔覺語言/ 表達能力各方面好出色

培小有8班, 培中得6班, 已經要out 2班 ! 
加上培小課程幾深, 雖然中小但英文程度都高 !
睇怕唔洗擔心

hippoo 發表於 17-10-19 09:40
PC學生 差唔多由幼稚園直升中學, 少收外來勁人, 如何KEEP 到B1A成績?

莫非幼稚園老師真係咁有慧眼一個面試 ...

PC中學, 收盡都只夠收PC小學~2/3學生, 有~1/3學生係點都要走

語文科成績好, 只係代表學生應試能力強, 唔代表語文能力一定強

PC雖然算係B1A學校, 但可以話係B1A尾......

hippoo    發表於 17-10-19 14:23
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hippoo 發表於 17-10-19 09:40

莫非幼稚園老師真係咁有慧眼一個面試 ...
呢個先係引人入勝既地方。不過, 幼稚園好多班, 好似升小都未必可以收得晒。
培正應該就係由幼稚園開始, 收一班質素差唔多, 與家長教學理念一致既小朋友, 然後用15年既時間培育成出色既學生。雖然HKpapa話佢成績只屬於B1A尾, 但係以佢既背景睇嚟, 咁既成績實在難能可貴, 我諗家校合作真係應記一功。

補充, 培幼係唔收細B既, 阿大當年標準係要8月出世, 依家好似改做10月。因為阿大係11月出世, 我哋第二年做超大B考, 但...............都係衰咗.............

little_yolky 發表於 17-10-19 10:34
呢個先係引人入勝既地方。不過, 幼稚園好多班, 好似升小都未必可以收得晒。
培正應該就係由幼稚園開始, 收 ...
培幼上培小: ~85%
培小上培中: ~67%

現實中, 培小上培中, 除咗成績最差既要走, 最叻個班都走咗唔少.
加上近乎無乜外來收生, 培中亦有咁既成績, 的確係非常出色.....

尤其係相比起個D經常要汰弱留強, 或者為保成績要求轉直資既學校, 更顯得難能可貴

hkpapa852 發表於 17-10-19 10:40
培幼上培小: ~85%
培小上培中: ~67%
之前培幼升培小係100%,部分叻叻小朋友可能因為考到DG,DB 等已經離開。
升中正確,係8班變6班。

subb 發表於 17-10-19 10:03
培小有8班, 培中得6班, 已經要out 2班 ! 
加上培小課程幾深, 雖然中小但英文程度都高 !
睇怕唔洗擔 ...
培小課程唔算深,普通程度。

hkpapa852 發表於 17-10-19 10:09
PC中學, 收盡都只夠收PC小學~2/3學生, 有~1/3學生係點都要走

語文科成績好, 只係代表學生應試能力強, 唔 ...
認同

b3410 發表於 17-10-19 12:57
培小課程唔算深,普通程度。

數學教快半年、
英文卷及功課也效其他小學深喎!

b3410 發表於 17-10-19 12:56
之前培幼升培小係100%,部分叻叻小朋友可能因為考到DG,DB 等已經離開。
升中正確,係8班變6班。
...
今年小一8班, 幼高8班, 食得晒, 但BB班有10班喎, 會唔會到時又加開小一? 咁升中即係又............

subb 發表於 17-10-19 13:21
數學教快半年、
所以, 咪成日都話, 培正小朋友係咪B1唔知, 但D家長一定係B1囉。

回覆樓主:

中小升唯一b1A中中,少左不適应?

little_yolky 發表於 17-10-19 13:36
今年小一8班, 幼高8班, 食得晒, 但BB班有10班喎, 會唔會到時又加開小一? 咁升中即係又............ ...
今年即是17-18 係9班呀 !

Arabellahk 發表於 17-10-18 00:25

有收㚈校生但很少位,另也有收插班生

subb 發表於 17-10-19 13:21
數學教快半年、
有D學校會教快一年
‹ 上一主題|下一主題