用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 【家長八達通】協恩取消小學留位 中一180學額全開放 ...
樓主: HM168
go

【家長八達通】協恩取消小學留位 中一180學額全開放   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 17-10-20 11:56
參考以前類近學校既B1比例 (如MCS同LS),個人估計協小B1學生比例應在50%-70%之間
...

想問一下協恩中學與德望中學,哪個DSE成績較好?

cherrieshum 發表於 17-10-23 07:52
HYS略好

cherrieshum 發表於 17-10-23 07:52
整體係HY好D

畢業年度

中學名稱

3322率

3大比例

本地學士課程比例

學士課程比例 (本地+海外)

主科5+率

主科5+率平均

2012 -  2013

協恩中學

93.4% (33222)

53.00%

73.30%

86.10%

2012 -  2013

德望中學

83.30%

63.98%

>=63.98%

22.6%/68.3%/32.3%/24.7%

36.98%

2013 -  2014

協恩中學

88.8% (33222)

~50.88%

>=59.65%

>=59.65%

2013 -  2014

德望中學

86.50%

48.10%

65.16%

19.4%/80%/44.5%/41.9%

46.45%

2014 -  2015

協恩中學

~55.53%

>61.7%

>61.7%

29.6%/60.5%/34%/46.3%

42.60%

2014 -  2015

德望中學

84.10%

60.98%

>60.98%

13.4%/61%/32.3%/25.6%

33.08%

2015 -  2016

協恩中學

54.30%

80.40%

85.60%

36.8%/64.5%/39.6%/35.1%

44.00%

2015 -  2016

德望中學

85.10%

47.83%

65.84%

>=65.84%

13.7%/62.1%/32.9%/28.6%

34.33%

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

YolandaTam 發表於 17-10-20 12:02
其實協中課程好深吓,部份科目教快,即使外來精英(同學無入運動校隊,應該係睇成績收啩)都追得好辛苦。小 ...

外校(非運動)入協中讀的好多都是全級頭3。

Fan1357fan 發表於 17-10-23 17:36
外校(非運動)入協中讀的好多都是全級頭3。

我都估係㗎啦!但見炒幾科嘅都大有人在,真奇怪。

醒目開學勳章

YolandaTam 發表於 17-10-23 17:41
小學成績好未必上到中學一樣咁好,見過小學是B1A生,升左去B1A中學後,跟唔上課程成績變左中下游,有幾個重留班添

YolandaTam 發表於 17-10-23 17:41
出年先第一屆直資考DSE, 之前重係協小+自行+抽獎,

而且今年2017 有30人左右夠分入medic

nobody2018 發表於 17-10-23 21:51

我係講緊小女啲同學 (今年 S2 嗰屆) 喎

nobody2018    發表於 17-10-24 09:54

nobody2018 發表於 17-10-23 21:51

勁!究竟最後有幾多人讀醫

回覆 Sophie0804 的帖子

好似8個MBBS, 其他是pharm, dentist, GB, TRANSLATE,........

以上是3大

聽說重有兩個高分人去左外國,

YolandaTam 發表於 17-10-20 17:25
小女嗰屆 3九真1培道,2五旬節 2彭學高 1德蘭,1個住將軍澳跟住址抽返該區中學。
...

剛上去中一個屆唔覺有九真培道。收風係有培僑、培基、聖三一、五旬節、德蘭。希望我只係收漏風。當然,純我自己的選擇, 培僑培基比九真培道好。

回覆樓主:

今年上中一呢屆係新pre S1結果,同中二個屆唔同。再加上九龍城中學網多左何壽南同聖十架,所以派位差左唔奇。

現屆小六九龍城網又多左呢班無左直屬中學協恩畢業生,估計(估啫!!)89-25=64人,去爭取其他津中學位。加上出生率回升,不知幾多北區雙非跨網報九龍城津中,個勢有些不利。

Yanamami 發表於 17-10-18 08:35
唔好講DGJS SPCCPS呢d私校揀过学生收,St Mary's小学都係派位,-條龙收埋天神派位入,学生質素相对私校既 ...

exactly. 真心覺得 st mary 好神奇.  其實嗰啲津校 靠抽籤 抽中學生返嚟, 都可以保持到 三成以上 入三大,六、七成入八大, 其實都好唔錯啦 。dgs 招攬各方頂尖精英, 有好成績, 大學比例高 ,都好自然.  

其實全港都係得三分一係band 1,  d 中學 覺得自己開放曬啲位, 可以盡收band1?  有半數 band 1, 都算好。

nicolemummy 發表於 17-10-24 16:46

剛上去中一個屆唔覺有九真培道。收風係有培僑、培基、 ...

培橋培基好似係直資?似係同學自己去考,自願唔上協中。

YolandaTam 發表於 17-10-24 18:39
培橋培基好似係直資?似係同學自己去考,自願唔上協中。

協恩同呢兩間都係直資,都係填大抽奬前已知結果。考上了,就會填上要入那間,明未

daisy17772 發表於 17-10-24 18:19
exactly. 真心覺得 st mary 好神奇.  其實嗰啲津校 靠抽籤 抽中學生返嚟, 都可以保持到 三成以上 入三大 ...

我估呢d咁多年歴史的名校,佢本身50%(甚至更多必收生)自行已經收了不少根底好的學生(我指有母親優良基因,當然不是必然),再加上多多少少汰弱留強機制,頭嗰70%已經好叻。

如果純粹是教學方法,咁何以其他同教會學校不能一起升上神級水平?

whitepurin 發表於 17-10-25 08:28

我估呢d咁多年歴史的名校,佢本身50%(甚至更多必收生 ...

唔清楚其他同系教會學校。咁就唯有用基因去解釋囉。

其實 我的姪女 同呢間嘅小學讀 (st mary),唔覺讀得好辛苦㗎 。佢媽咪係幾叻嘅, 游水好勁, 當年 畀dgs 邀請佢轉校 嗰種人。
‹ 上一主題|下一主題