用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 【家長八達通】協恩取消小學留位 中一180學額全開放 ...
樓主: HM168
go

【家長八達通】協恩取消小學留位 中一180學額全開放  

hyao 發表於 17-10-20 12:38
你嗰間考頭20應該會難d
唔係喎,今年入果6個中有5個頭20,一個靠運動入,年年都咁上下,頭10果D通常去咗搏DG同SPCC

Eat_Sleep_Play 發表於 17-10-20 13:24
唔係喎,今年入果6個中有5個頭20,一個靠運動入,年年都咁上下,頭10果D通常去咗搏DG同SPCC ...
咦, 個個都唔吼妳個女讀個間"麗澤"?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Eat_Sleep_Play 發表於 17-10-20 13:24
唔係喎,今年入果6個中有5個頭20,一個靠運動入,年年都咁上下,頭10果D通常去咗搏DG同SPCC ...

我意思喺你嗰間要考頭20可能難過喺協小考頭20
想問你指的頭20指計女生嗎?

回覆 hkpapa852 的帖子

這樣可能是協小校長和協中校長對band 1生的定義有差距.....

雖然兩位校長都是HY old girls

whitepurin 發表於 17-10-20 13:08
雖然事不太關己,但真諗唔明何解要脫龍,其實HY近年DSE成績都唔差,做咩要賴小學部唔掂

Same thought!
想當年我覺得無寫信去叩門(以為只收協幼生),都後悔咗好耐,但如果只收1-20名,競爭和壓力都好大。。。同無直屬一直咁大競爭。

cloudcloudrobot 發表於 17-10-20 12:25
根據樓上會員八到的資料,只有A Grade學生(大約佔兩成)可以直上。如果協小Band 1學生大約有五至七成,我 ...

即中學要收最top既學囉,B1中至尾都已經吾要了,程願留比街外學生

hyao 發表於 17-10-20 13:33

我意思喺你嗰間要考頭20可能難過喺協小考頭20
有男同學有女同學嘅,不過男仔女仔各一半左右,都算平均

hkpapa852 發表於 17-10-20 13:27
咦, 個個都唔吼妳個女讀個間"麗澤"?
有架...有同學吼津校架,不過唔吼"麗澤"之嘛,咪益下我女囉

回覆樓主:

其實協恩係咪都有得扣門??

Happy_J 發表於 17-10-20 14:30
Same thought!
想當年我覺得無寫信去叩門(以為只收協幼生),都後悔咗好耐,但如果只收1-20名,競爭和壓 ...
睇ek咁耐,都係呢三兩年有睇過協小考慮非協幼生叩門

回覆樓主:

上年的確有聽聞校長有講過上唔返中學的多數入九真培道。實際大家問下啦

nicolemummy 發表於 17-10-20 17:05
上年的確有聽聞校長有講過上唔返中學的多數入九真培道。實際大家問下啦
...

小女嗰屆 3九真1培道,2五旬節 2彭學高 1德蘭,1個住將軍澳跟住址抽返該區中學。

cloudcloudrobot 發表於 17-10-20 16:56
睇ek咁耐,都係呢三兩年有睇過協小考慮非協幼生叩門

係,我都係早兩年啫。之前問人,都話唔收,叫我咪試,但點知佢係會call人筆試再2nd in。

kimberlybaby 發表於 17-10-20 16:42
其實協恩係咪都有得扣門??

小學好似早兩年就有;中學就應該無,有位都收waiting list

YolandaTam 發表於 17-10-20 17:25
小女嗰屆 3九真1培道,2五旬節 2彭學高 1德蘭,1個住將軍澳跟住址抽返該區中學。
...

2五旬節 2彭學高 1德蘭
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Happy_J 發表於 17-10-20 18:03
小學好似早兩年就有;中學就應該無,有位都收waiting list

邊d叫waiting list?

hkpapa852 發表於 17-10-20 18:14
2五旬節 2彭學高 1德蘭

唔駛驚嘅,嗰幾位係主科幾乎全部唔合格嘅人。

hkpapa852 發表於 17-10-17 18:28
我都相信係咁,只係遲早既問題
睇佢份 2nd round document, 應該會由轉個年計, 小一上個 D 都受惠返 79 個位.

回覆樓主:

反而想知,點解協恩唔將小學轉埋私立,到時味比較門當戶對好辦事囉!呢個唔係一响既遊戲玩法咩?當年啲神校都係呢招㗎!先轉中學再轉埋小學

精英大師 發表於 17-10-18 02:41
咁DGS全部接收DGJS學生又可以keep到成績

女拔小是私校,可取錄猛人,有錢女,成績自然好。協小是資助學校,家庭背景什麼人士都有,成績沒有保障。