用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 學科及升中過度等問題
go

學科及升中過度等問題 [複製鏈接]

就來升中,-路忙都是考好呈分,出席簡介會,準備面試…,希望考到喜歡的中學。讀了小學咁耐,升到中學又是另外-個玩法,時代以經吾同佐,觀乎現在中學制度及各樣又同我輩時很不同。
就快会有各大小簡介會,升中學校課程學科都有些不同,作為家長我可以留意些什麽,有什麽特别注意呢?
中學比小學有更多科目,升中前有什麽要準備好讓中-順利過度?
感謝
   0    0    0    0

我而家去簡介會, 我都會問吓老師中四點選科, 因為之前在某啲學校網頁列得好清楚如何組合, 有啲學校選擇係好少, 我有同小朋友傾過佢大約對咩科有興趣.  有一間學校本來都有興趣的, 誰知佢中四選科好窄, 我小朋友想讀的佢全部放入同一組, 只能其中選一科.  所以唔考慮喇, 要搵過其他.

有些中學一定要讀3X, 完全欠缺彈性

亦有中學唔比讀3X, 都係唔彈性

回覆樓主:

可以請教什麽是3X
妹妹豬 齊來做個好朋友)

zitaeric 發表於 17-10-17 15:17
可以請教什麽是3X

4C+3X, 即4主科:中英数LS+3个選修科。大学神科要求3X~4X. 3X中大会加分,2X入大学mun水(未必揀到劲科),1X幾乎等於入U無望。

唔好諗中四揀科禁遠先……中、英文能力先係最紧要,升英中+科用英文学习,英文能力不足係有骨牌效应……先加强英語能力為當務之急。

zitaeric 發表於 17-10-17 08:56
就來升中,-路忙都是考好呈分,出席簡介會,準備面試…,希望考到喜歡的中學。讀了小學咁耐,升到中學又是 ...
將高中可選科目之類既要求睇得太重要, 最後可能無乜學校可以揀

現實D, 先按能力選合適既中學吧!

好多名校其實選科都無乜彈性, 尤其係官校, 唔通真係一定唔揀?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

CheungAA 發表於 17-10-17 14:50
有些中學一定要讀3X, 完全欠缺彈性
一定要選3X, 總比一定唔俾選3X好

話晒要讀, 自己唔想考可以放棄

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

好彩冇能力target 大學神科, 中學選科相對自由左. 不過一定要3X的學校多嗎? 真係冇睇過哩樣, 一般是可以2X 吧?

HaYi 發表於 17-10-17 15:34
好彩冇能力target 大學神科, 中學選科相對自由左. 不過一定要3X的學校多嗎? 真係冇睇過哩樣, 一般是可以2X  ...
一定要3X, 只有少數學校

HaYi    發表於 17-10-17 15:49

Yanamami 發表於 17-10-17 15:26
唔好諗中四揀科禁遠先……中、英文能力先係最紧要,升英中+科用英文学习,英文能力不足係有骨牌效应……先 ...
即係好似小學中文唔好個骨牌效應咁, 中數常一齊衰。

回覆 little_yolky 的帖子

點至知道佢英文上到中學夠唔夠用呀?

妹妹頭 發表於 17-10-17 16:06

我都有呢個疑問。

little_yolky 發表於 17-10-17 16:04
即係好似小學中文唔好個骨牌效應咁, 中數常一齊衰。
我地小学GS係英文,所以影响不大。

妹妹頭 發表於 17-10-17 16:06

平日除左上堂外,接触英文多唔多吖?有听英文歌睇英文片,唔係被逼,係自願自动自觉既,多数掂。

回覆 Yanamami 的帖子

咁我個女唔掂了, 除了睇明珠台既戲, 佢唔會聽英文歌

回覆樓主:

上到中学多佐咁多科,中文又多文言文,數又全英,又中史英史…-下子真吾知從何入手,中英文底子好-定有着數,聽好多人講上到中-会死起科中文到。所以我都希望攪掂呈二之後,穩穩妥妥就拉長時間早些預備中一數同中文先
妹妹豬 齊來做個好朋友)

zitaeric 發表於 17-10-17 16:33
上到中学多佐咁多科,中文又多文言文,數又全英,又中史英史…-下子真吾知從何入手,中英文底子好-定有着 ...

中ㄧ死通常係英文底不夠多D。我見以前我女中小上,以前成績普通但英文強的,上到中學名列前矛。中文當然要好,但英文程度上英中會導致骨牌效應。。。

Yanamami    發表於 17-10-17 18:37

中-英文底唔好,上咩堂都会無心机听……跟唔到~数学暑假補下英文数就已搞掂~語文要多d時间……
‹ 上一主題|下一主題