用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 上網打機,有咩方法防止呀?
go

上網打機,有咩方法防止呀?

有咩法子可以防止到仔女喺屋企上網打機?

已經教左喇,佢又唔肯聽。
我都知斬腳趾避沙蟲唔好~~~
未去到好沉迷。
做做吓功課又打機,(emoji)住佢就唔開,一轉頭佢又開。

Mini-mummy 發表於 17-10-16 23:31

想block左弓d game 嘅website,
但係千千萬萬個都唔知點block

Mini-mummy 發表於 17-10-16 23:33
想block左弓d game 嘅website,
但係千千萬萬個都唔知點block

講吓自己屋企情況⋯⋯

佢係有得打機嘅時候,都唔會完全冇,而佢打嘅機未去到要網上付款,或者約人一齊打嘅階段。

只係佢邊做功課時,又邊打機

而家仲話要邊做功課邊聽歌(雖然自己細個都會有,但都希望佢可以先習慣專心功課),佢話同學們都係邊功課邊聽歌),佢覺得咁樣好開心

佢成績不錯,但近來有開始下滑跡象

幾歲?

回覆樓主:

我個女也是响我面前邊做功課邊聽歌

回覆樓主:

電腦可下載家長監護功能。
但你要先同佢協議先,否則有反效果。

詳細可google search 家長監護功能。

熊大 發表於 17-10-17 11:55
電腦可下載家長監護功能。
但你要先同佢協議先,否則有反效果。

Thank you呀

Mini-mummy 發表於 17-10-16 23:31

可嘗試用salfred child control,有試用版,雙方訂好每天使用時間,用完自動關機!

其實不如畀個時限佢打,否則係咁禁,越心思思,我係人版,我好清楚呢 d 所謂嘅 child control、block website 係好容易攻破,我連父母 set 嘅 wifi 密碼都破解埋。

我同學個媽媽清楚個女鍾意打機,所以畀佢打,但係有時限,時限過左就知道要停。我父母就係高壓管治,完全唔畀娛樂,所以我成日都心思思想打,冇電腦/手機的話就遊雲畫畫,就係唔想溫書。依家因為去外國讀,冇父母係度管三管四,遊戲多左,但係反而少左打機。

我都係邊做功課邊聽歌,會冇咁燥底同做快 d。

1998Ruby1998 發表於 17-10-17 19:47
其實不如畀個時限佢打,否則係咁禁,越心思思,我係人版,我好清楚呢 d 所謂嘅 child control、block websi ...

goodx2,自己俾老人電話给孩子用初中,但知佢同同學出街打街機!打機/聽歌可减壓,不過份可隻眼開隻眼閉

簽名被屏蔽