用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 東涌港青基信書院
go

東涌港青基信書院  

有冇媽媽知道這學校是Brand幾?

i want to know too校風如何??

回覆樓主:

我是YMCA小學家長,也有親友仔女分別讀緊中學部和已升讀香港既大學!
港青基信是一間像國際學校既直資,考DSE或A level,有7成外籍學生,4成外籍老師!
學校是小班教學(再會分細班上堂)師生比例生高(大約1:9)
每班有一位外籍同本地老師(一男一女)
學校用外國模式教學,鼓勵發問,上課前老師會讓學生多思考,重視功課質量(不會copy and paste type)!
另外,學校重視與家長溝通,有定期會議(家長可以隨時找老師/校長)
學校有校車到九龍,新界(共有幾個站),學生每日用八達通進入學校,學生到校,家長會即時收到手機短訊通知!學生是較傳統學校學生喜歡表達,都有禮貌!
學費是$42000/p.a
學生有國際學校(ESF, CAIS), 或傳統學校band1,2 學生

關於成績,2017 66% meet university entrance requirement (DSE)

請問樓上用家在哪裏可以找到2017年的dse成績呢? Thank you

ol_bb 發表於 17-10-17 11:28
我是YMCA小學家長,也有親友仔女讀緊中學部!
港青基信是一間像國際學校既直資,考DSE或A level,有7成外籍 ...
Thanks for the sharing.請問小學同中學是否一條龍?

回覆 Bbkingdombb 的帖子

在簡介會提及

LITTLESPICY 發表於 17-10-17 14:34
Thanks for the sharing.請問小學同中學是否一條龍?
要Interview, 有分加,都大機會收!

ol_bb 發表於 17-10-17 15:32
要Interview, 有分加,都大機會收!
Thanks

Bbkingdombb 發表於 17-10-17 14:30
請問樓上用家在哪裏可以找到2017年的dse成績呢? Thank you
等佢出咗校務報告就會見到
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-10-17 17:32
等佢出咗校務報告就會見到
過往成績屬Band 幾?

cmir 發表於 17-10-17 17:35
過往成績屬Band 幾?

自己衡量吓吧!

畢業年度

中學名稱

3大比例

本地學士課程比例

本地專上課程比例

專上課程比例 (本地+海外)

學士課程比例 (本地+海外)

主科4+率

主科2+率

2012 -  2013

港青基信 (DSE)

16.4%/52.3%/11.8%/12.8%

69.1%/97.7%/68.2%/86%

2012 -  2013

港青基信 (GCE)

2013 -  2014

港青基信 (DSE)

9.70%

63.90%

83.30%

22.20%

11.6%/50%/20.8%/11.3%

81.4%/100%/61.1%/83.1%

2013 -  2014

港青基信 (GCE)

9.40%

26.60%

51.60%

31.30%

2014 -  2015

港青基信 (DSE)

4.62%

18.46%

64.62%

61.54%

27.69%

15%/56.9%/17.2%/24.6%

75%/98.5%/64.1%/72.3%

2014 -  2015

港青基信 (GCE)

10.17%

25.42%

37.29%

59.32%

52.54%

2015 -  2016

港青基信 (DSE)

8.00%

17.33%

60.00%

28.00%

10.5%/65.3%/19.2%/18.9%

63.2%/96%/57.5%/78.4%

2015 -  2016

港青基信 (GCE)

9.23%

16.92%

58.46%

41.54%

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-10-17 17:39
自己衡量吓吧!

咁多外地學生,英文取4级都係得5X% to 6X%。

ktdanielli 發表於 17-10-17 18:01
咁多外地學生,英文取4级都係得5X% to 6X%。

就算母語係英文既人,唔代表佢考英文一定叻。

香港學生中文科成績未又一樣咁

hkpapa852 發表於 17-10-17 17:39
自己衡量吓吧!

睇落佢15-16成绩都几好, 3大DSE + GCE 有成> 26%, 但成績似乎不太穩定.号外, 本地学士% 比3大% 小, 請問两个數是单獨计嗎?

twhkleung 發表於 17-10-17 18:18
睇落佢15-16成绩都几好, 3大DSE + GCE 有成> 26%, 但成績似乎不太穩定.号外, 本地学士% 比3大% 小, 請問两 ...

係喎,上年GCE個數字好似有D問題,再Check吓先

回覆樓主:

學校講過話好多外籍學生會中學畢業後take gap year(這是外國culture, even佢地可以直接入大學),所以正式入大學率好難統計!
另外學校今年2017成績是比往年有好大進步!

回覆樓主

聽咗簡介會,對呢間學校有興趣。但有人話學校比較著重GCE,唔谷DSE,唔知真唔真呢?謝謝

bbeasy25 發表於 17-10-17 21:56
聽咗簡介會,對呢間學校有興趣。但有人話學校比較著重GCE,唔谷DSE,唔知真唔真呢?謝謝
...
我都想知.

回覆 bbeasy25 的帖子

學生較多是take DSE stream ,校方應該不會較著重GCE stream

醒目開學勳章

ol_bb 發表於 17-10-17 11:28
我是YMCA小學家長,也有親友仔女讀緊中學部!
港青基信是一間像國際學校既直資,考DSE或A level,有7成外籍 ...

外籍老師應該唔只四成呀