用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 東涌港青基信書院
樓主: LITTLESPICY
go

東涌港青基信書院   [複製鏈接]

Janellemama 發表於 17-11-10 14:19
想問下各位,知晤知有冇校巴去荃灣?另外校風如何?
我記得好似有校車經荃灣, 你上佢校網睇, 有列出路線.  荃灣就算有校車都只係返學先有, 我記得主任話放學校車只去青衣.

chanwendy 發表於 17-11-10 10:28
最大原因係亞女唔太鍾意, 嫌佢遠, 返學都仲有校車 (但要比小學時更早出門口), 但放學冇校車.第二係亞女好想 ...
請問知唔知視覺藝術呢幾年有冇開班?本來今年想去開放日,但報名太遲已經滿額,請問有冇講收生要求?我住東涌的,東涌區資助學校很少,所以打算睇定直資。
睇完校舍有咩感受?適合B2學生嗎?希望你能回覆,謝謝你

joe0307 發表於 17-11-10 23:44
請問知唔知視覺藝術呢幾年有冇開班?本來今年想去開放日,但報名太遲已經滿額,請問有冇講收生要求?我住東 ...
佢本身係 BAND 2 校, 應該適合 BAND 2 生的.收生要求簡介好似冇乜特別講, 但係面試第一輪有個 task 係要全組一齊做, 睇大家合作性同溝通能力, 亦會有討論, 全英文.  ok 的先有得 2nd in.

joe0307 發表於 17-11-10 23:44
請問知唔知視覺藝術呢幾年有冇開班?本來今年想去開放日,但報名太遲已經滿額,請問有冇講收生要求?我住東 ...

Miss 左admission briefing 唔緊要,學校十二月九日有fun fair (open to public,東涌站有shuttle bus) , 到時都可以見到校長/老師傾計(佢地好friendly)!
Band 2 生可以呀(學校收band1, band2生)

回覆樓主

Fun Fair 資料

回覆 ol_bb 的帖子

多謝你的回覆,好詳細。

joe0307 發表於 17-11-14 01:11
回覆 ol_bb 的帖子

多謝你的回覆,好詳細。

唔好客氣!希望幫到你!

另外我見到學校網站選修科目有視覺藝術選擇! 你可以入下面link 看看!

http://www.ymcacc.edu.hk/en/academic/subjects_offered/index.php

回覆樓主:

YMCA是間非常不錯学校,投放很多资源,課外活動很多,英文成绩特别好!对一些不是死讀書的学生較合!

回覆樓主:

成績上雖然不是好top, 但這是一間不斷求進步,用心辦學既好學校!

我認識幾位家長/學生全部都滿意這校!多課外活動,肯支援學生,管理層重視溝通,透明度高!

請問有冇人收到信18號interview? 係咪唔係個個都有得in?

ol_bb 發表於 17-11-15 01:49
成績上雖然不是好top, 但這是一間不斷求進步,用心辦學既好學校!

我認識幾位家長/學生全部都滿意這校!多 ...

其實,D外國生考完GCE就回老家讀大學,佢地GCE成绩很好,你地用香港入U率計這间學校未必反映到這校!

回覆樓主

仲有部分外籍學生選擇take Gap year去見識去實習先再讀U(畢竟是外國culture).

成績我覺得應該都唔差!最近個Outstanding Cambridge Learner Awards for IGCSE, AS level, A-level 共有10位學生攞奬,有Top in Hong Kong,Top in the World。全港共有17間學校共62位學生攞奬.

ol_bb 發表於 17-11-16 14:53
仲有部分外籍學生選擇take Gap year去見識去實習先再讀U(畢竟是外國culture).

成績我覺得應該都唔差!最 ...

我記得YMCA都有學生攞這些奖!

以上攞獎嗰十位是全部是YMCA學生! 即62位攞奬中,10位是YMCA學生!

Janellemama 發表於 17-11-10 14:19
想問下各位,知晤知有冇校巴去荃灣?另外校風如何?

應該有,三恩巴士做,今年去程荃灣至學校$700/月;放學回程$15.00/次。希望幫到你

ol_bb 發表於 17-11-16 22:31
以上攞獎嗰十位是全部是YMCA學生! 即62位攞奬中,10位是YMCA學生!

WinAndes 發表於 17-11-17 15:56
應該有,三恩巴士做,今年去程荃灣至學校$700/月;放學回程$15.00/次。希望幫到你
...

學生都乖,感情不错,大仔畢业4年,D同學经常联络,最近仲夾Band 添!

WinAndes 發表於 17-11-17 15:56
...

放學有逐次計咁好!
very good
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

virgokaren 發表於 17-11-18 20:32
放學有逐次計咁好!
very good

我都覺得唔錯,可以逐次計!

virgokaren 發表於 17-11-18 20:32
放學有逐次計咁好!
very good

係,不過只有一班車(荃湾、青衣),如留校活動就要乘大嶼山巴土37号(校门口)出東涌地铁站
‹ 上一主題|下一主題