用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 頭皮針刺激腦神經細胞 自閉童轉讀主流學校 ...
go

頭皮針刺激腦神經細胞 自閉童轉讀主流學校 [複製鏈接]

自閉症是大腦功能發展障礙的疾病,大部分患者在3歲前已出現明顯的臨床症狀,惟現時仍未有藥物能有效改善症狀。香港浸會大學一項中醫研究顯示,用頭皮針治療兒童自閉症患者可明顯改善自閉症症狀,病童愈早接受針刺治療,效果亦更為顯著。

浸大中醫藥學院持續及專業教育部講師尤傳香,早前對68名自閉症兒童進行了頭皮針治療,並為常見臨床症狀,即社交障礙、言語遲緩、固執行為、聲音敏感及飲食挑剔方面進行評分,再將治療前及治療30次後的得分分析比較,發現其中51名病童在治療後病症均有顯著減少,另外15名病童則被評為有效,總有效率更達97%。

龐太5歲半的兒子卓煒,在2014年確診患上自閉症,輾轉求醫之下,在2015年10月開始接受頭皮針治療,短短兩年時間,卓煒行為已有明顯改善,今年9月更由特殊學校轉入主流學校學習。龐太表示,卓煒初時只專注於自己世界,不太會說話,連爸爸媽媽也不會叫。龐太指,卓煒後接受治療後,做事的目標性增強,現時更能多回答短句,效果相當顯著。

尤傳香表示,2至3歲是兒童腦部發育最快的階段,故在此時接受針刺治理,刺激腦部神經細胞,會有更大機會有效地改善症狀。她強調,自閉症是無法痊愈,只能透過治療紓緩病症,令患者思維及行為漸與正常人相近。尤傳香又指出,頭皮針治療可與其他相關的改善訓練一同進行,雙管齊下,成效更佳。

[url=http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/ ... 1016_00822_001.html]http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/ ... 1016_00822_001.html[/url]

有冇人試過work?
   2    0    0    0

其實間唔中就會睇到上述呢類研究報告!
如果負擔得起,不妨試下。至於有無成效,就真係case by case,有D人話有效,有D人就無效。當年我比阿仔試過幾個月,但見無嘜成效,而阿仔又非常抗拒,所以最後放棄了!

fandd 發表於 17-10-17 00:55
其實間唔中就會睇到上述呢類研究報告!
如果負擔得起,不妨試下。至於有無成效,就真係case by case,有D人 ...

Thanks for your reply.

回覆 fandd 的帖子

請問您囝囝在哪個機構做頭皮針呢?謝謝

回覆樓主:

是否等同針炙?

回覆 jolee 的帖子

中環某中醫(姓關),做了頭皮針刺及舌針。

fandd 發表於 17-10-18 13:02
回覆 jolee 的帖子

中環某中醫(姓關),做了頭皮針刺及舌針。

效果如何?

回覆 lulumelody 的帖子

當年我比阿仔試過幾個月,但見無嘜成效,而阿仔又非常抗拒,所以最後放棄了!

lulumelody 發表於 17-10-18 12:40
是否等同針炙?

應該係。

對我仔針灸係有用的,但唔針好似又差番

JX2BB 發表於 17-10-23 15:20

現在有冇針? 針咗幾耐?

回覆 T96 的帖子

針左40次,每星期兩次,停左針兩個几月,但發覺差番。依家考慮再針番

JX2BB 發表於 17-10-23 15:20

Same.  停一排之後,某D自閉表徵明顯左

h9907246 發表於 17-10-27 13:44
Same.  停一排之後,某D自閉表徵明顯左
係呀,唯有KEEP 住針...
‹ 上一主題|下一主題