用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 發展遲緩
go

[其他] 發展遲緩

小兒剛升讀小一,今天默6個英文詞語,用了3小時才能默好,他是一個發展遲緩的小孩,他是讀正常的小學,大家默書時有遇到這種狀況?如果解決?

jessica118 發表於 17-10-16 11:11
我個仔有發展遲緩,k1個時發現。建議做訓練,一開始上得密D, 上咗三四個月已經追得上啦。如有需要,可介绍 ...
但如果遲緩1年或以上, 其實入唔入到普通小學? 定入特殊學校會適合D?

bbjoanna 發表於 17-10-17 11:14
但如果遲緩1年或以上, 其實入唔入到普通小學? 定入特殊學校會適合D?

特殊學校需要做完評估, 心理學家或醫生覺得需要入讀才可以

KCHK 發表於 17-10-17 13:31

但如果入左特幼兒園,係咪直升上特殊小學?

bbjoanna 發表於 17-10-17 14:17
但如果入左特幼兒園,係咪直升上特殊小學?

唔係,要再評估是否需要入讀,是否入讀特殊小學,由家長決定。

KCHK 發表於 17-10-17 13:31

但如果小朋友已經進步到追上半年內,甚或已追到只差1個月,可cac唔會再安排評估,要等到5歲先再評估,但黎緊最快有機會半年可以排到s位既話,政府又唔承認外間心理醫生報告,可以點樣做? 如果放棄要重新排過,但如果轉隊又未必可以轉,又或者其實真係相差一個月或以上要入s位

bbjoanna 發表於 17-10-23 18:50
但如果小朋友已經進步到追上半年內,甚或已追到只差1個月,可cac唔會再安排評估,要等到5歲先再評估,但黎 ...

我其實唔係好明你的意思? 小朋友係唔係需要在2018-2019足年齡入小學? 如果係其實現在小朋友已經五歲了, 係嗎?現在仲未派到S 位, 你有無打電話排插隊呀?足左5歲仲未派到位係優先的。如果本身在主流學校讀書的,如果張問卷可能會比現讀的學校填寫, 我知道通常S 位的評估應該唔會遲過需要提交特殊學校的最後deadline。另外用來做評估都有分別的, 視乎CAC醫生或心理學家按照能力及年齡決定的, 如果是心理學家做的未足6歲同足左6歲做的係唔同的。評估出來的結果係有限能力以上都係入主流學校的。咁如果你小朋友已經追接近同齡的話,入到主流的機會好高,快點好好計劃合適的小朋友的學校。