用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 音小勁過優才真道聖馬加和港同!
樓主: waymon
go

音小勁過優才真道聖馬加和港同!   [複製鏈接]

LinusYip 發表於 17-10-16 16:51
有兩間咩?我以為得一間‘添’
唔好忘記仲有個"呂"
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-10-16 16:52
唔好忘記仲有個"呂"

但我睇番王國內既表
呢兩年呂既dse除3322外
頂多叫同港同差不多咋喎(甚至差少少)

LinusYip 發表於 17-10-16 16:55
但我睇番王國內既表
呢兩年呂既dse除3322外
頂多叫同港同差不多咋喎(甚至差少少)
坦白講, 單計5+, 好多B1A學校都未必有港同既水平.

但港同沒有公佈整體4+比例.... 不過, 睇番港同既3322率, 港同既4+平均應該未達70%.

如果要作為一間B1A學校, 學校除了有尖子, 更應該有能力令大部份學生達升讀大學水平.....

港同暫時有不錯的尖子比例, 但未能令大部份學生達升讀大學水平 (整體4+有70%以上)

所以, 港同整體上我認為不如呂和曾, 甚至可能沙崇都有機會比佢好 (如果沙崇能持繼2016年既DSE成績)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-10-16 17:02

但港同沒有公佈整體4+比例.... 不過, 睇番港同既3322率, ...

我都覺得港同未及B1A(雖然1A同1B只是數字遊戲)
佢地既教學方式
會令學生差異比較大
可以出狀元
但不及33222頌係有唔少

但港同沒有公佈整體4+比例.... 不過, 睇番港同既3322率, ...

明白, 謝謝

LinusYip 發表於 17-10-16 17:05
個人認為, 中學要睇成績, 要4+同5+一齊睇, 再考埋3322率.

4+係大圍學生可取得既成績, 5+係尖子成績, 3322率係補底成效.

如果5+高但4+唔係好高 (和5+差不多), 中學只可算B1B/C, 因為成績好可能係靠拔尖而成 (尤其3322率低既中學, 可能只係集中拔尖)

醒目開學勳章 王國長老

港同用家8卦,又是中文累事
英文近兩年keep住50%+ 5以上,扯高左個數。但又因為中文低,扯低3322 (除VA外最少人高分)

4以上,我都唔知。不過睇jupas 數字(73/108人有jupas degree offer),估計唔至於星星只集中在極少數人身上

LinusYip 發表於 17-10-16 17:05

其實呢個亦係我一直強調既一條龍學校既問題

一條龍學校, 如沒有在升中時篩選, 日後中學如何能照顧學生之間既差異呢?

Charlotte_mom 發表於 17-10-16 17:09
港同用家8卦,又是中文累事
英文近兩年keep住50%+ 5以上,扯高左個數。但又因為中文低,扯低3322 ...
我相信港同整體4+應在6X% (估嫁咋!)

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 17-10-16 17:13
我相信港同整體4+應在6X% (估嫁咋!)

計數我識鬼咩留返俾你計

Charlotte_mom 發表於 17-10-16 17:14
計數我識鬼咩留返俾你計
6X%人可以經JUPAS入到8大讀degree, 咁當只有佢地整體達4+, 咪就係6X%囉!

hkpapa852 發表於 17-10-16 17:12
其實呢個亦係我一直強調既一條龍學校既問題

一條龍學校, 如沒有在升中時篩選, 日後中學如何能照顧學生之間 ...

所以兩大神校叫做神校囉

雖然我都好好奇點樣可以做得到

回覆 lovebb2 的帖子

我都係沙田區,區內的曾和呂,or 沙崇好似都不易

龍B估難度更大。。。
自行報了沙呂,15分

amyran 發表於 17-10-16 18:18
回覆 lovebb2 的帖子

沙田不是仲有間官嗎?
謀都自稱B1
另外,英是不是B1?

接受

crazylife 發表於 17-10-16 22:12
想問港同3322率係幾多呀

舊年78%
今年70%
不太高

回覆樓主:

確實是中文累事,拉低整體DSE成績,校長已不止一次提過要加強學生中文水平,事實上,校長亦曾給家長展示過一張分析近幾屆的港同Pre S1成績,英和數的成績相當好,但中文只稍高於全港平均水平,所以港同書院的中一生源本來就英強中弱。

回覆 GSS 的帖子

的確港小的英文課程有別於傳統小學,以閱讀帶動學習,以中小來說,做得相當唔錯,近年亦見學校加強中文課程及鼓勵中文閱讀,希望可以急起直追。
‹ 上一主題|下一主題