用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 3歲4個月完全不會說話
go

3歲4個月完全不會說話

讀k1,不過上課發呆,有眼神,有時玩手,大小肌肉 OK,不過完全不會說話,一個字都不會,媽媽都不會說,CAC 兒科醫生 說 ˊ60% 自閉~ 半年後要再看.點算?

點解咁遲先去評估?
2歲半不說話已經要正視啦,當時無番健康院?
有無排服務? 仲要等半年後? 言語治療都無
家長如果經濟許可, 自費出面私人言語治療, 對証下藥

回覆樓主:

CAC應該比咗份各個機構電話、地址及課程,你打電話去報d課程,因大部分都要等,我當時係報咗好多,再夾時間,覺得好就繼續上,唔適合就上完就算。有無玩電話或睇電視,有的話最好就戒。就算係大人玩緊電話,都會對周圍事物無乜反應。我個女係戒咗先好好多,佢細個時好似唔知道講嘢係有用咁。你試吓用英文教佢分别顏色。唔講嘢口肌都有問題,佢食嘢重有無剪細?

回覆樓主

樓主, 真的唔好再拖了, 現在仲未評估根本已經錯過左好多時間, 排所以訓練都需要時間的。

多了解在校情況。
有需要,盡早找相關訓練!

建議盡快去評估,正常黎講3歲幾已經可以確診自閉症,等多半年就係變相浪費左半年黃金期架

回覆 cat123hk 的帖子

我囝囝3歲時都係單字都無,而家咪成隻開籠雀咁!所以唔好咁擔心,盡快搵言語治療吧!

政府嗰邊照等,但係你自己都要盡快同佢安排做訓練

除咗語言方面 ,智能ok?
要睇下佢仲有邊方面弱。
自己同佢做多啲活動又或者喺出面同佢做訓練

回覆樓主:

早些同佢評估及訓練

回覆樓主:

幼兒導師和言語治療都要上住先

fandd 發表於 17-10-18 13:10

我囝囝3歲時都係單字都無,而家咪成隻開籠雀咁!所以唔好咁擔心,盡快搵言語治療吧 ...
宜家囝囝幾歲呀?

cat123hk 發表於 17-10-15 20:50
讀k1,不過上課發呆,有眼神,有時玩手,大小肌肉 OK,不過完全不會說話,一個字都不會,媽媽都不會說,CAC 兒科醫 ...

宜家點

唔需要太担心,我嗰個4歲半都仲係太空話,小一先至開始識講嘢,而家小三,已经識講好多嘢,仲識寸咀添,我覺得家庭愉快,比到開心成長佢地就得,咁當然係都要比訓練佢。

自己要係屋企教。出外面上堂一個鐘唔夠。返到屋企要多d練習。要係屋企教小朋友坐定定,要有眼神交流,明白指示,要有認知,識得配對,輪流,同模仿。呢d都係學講野前的條件。同佢按摩個嘴,或者可以教小朋友模仿a e I O u發音
加油!!!!

Happy寶寶 發表於 18-1-16 16:34
你可以睇睇依個小朋友嘅訓練。佢都係有自閉症,兩歲幾仲係講緊BB話。做咗一年嘅ABA訓練識講好多嘢啦。

htt ...

其實好多小朋友真係三歲幾才講。無人知佢是否真是因為ABA,因為識人做ABA說話能力沒有改善。好睇小朋友本身明唔明,如果明白只是唔講,其實易攪好多。

老周 發表於 17-12-26 12:39
唔需要太担心,我嗰個4歲半都仲係太空話,小一先至開始識講嘢,而家小三,已经識講好多嘢,仲識寸咀添,我 ...

認同,家庭氣氛重要,爸媽情緒都緊要。
我仔現在四歲半都係太空話中。

試下找訓練幫助,政府真的等比較耐。