用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中學是否應提供統一的主要升學數據,方便大家比較選校 ...
樓主: Arabellahk
go

中學是否應提供統一的主要升學數據,方便大家比較選校

回覆樓主:

公開了資料又有人不滿標籤效應

asweetmom 發表於 17-10-17 23:01
公開了資料又有人不滿標籤效應
yes. 之後又會有人跳出嚟呱呱嘈

好難了, 不過我又覺得唔需要睇晒全的的中學數據, 鎖定幾間心儀而又有公佈成績的便OK了, 沒有公佈成績的我一般會ignore

NeoMom 發表於 17-10-18 15:13
好難了, 不過我又覺得唔需要睇晒全的的中學數據, 鎖定幾間心儀而又有公佈成績的便OK了, 沒有公佈成績的我一 ...
但這樣選擇範圍會很小,不一定能選到理想合適的中學。

回覆樓主:

邊有得規定,除非立法,好似食物營養標籤咁!

回覆樓主

唉,點解要將學校公開試成績當成公司業績看待?如果家長太執著數據分析,好似買股票咁樣,學生會淪為公司員工,只為幫學校爭取業績嘅工具。

kennyklt 發表於 17-10-23 08:39
唉,點解要將學校公開試成績當成公司業績看待?如果家長太執著數據分析,好似買股票咁樣,學生會淪為公司員 ...

你倒可放心的呢!喜歡以"數據分析"來選股或選校作指標嘅jm們才是EK的常客,少上EK或少出聲嘅jm們可能好多會以"基本因素"來選擇合適的中學給孩子呢!

kennyklt 發表於 17-10-23 08:39
唉,點解要將學校公開試成績當成公司業績看待?如果家長太執著數據分析,好似買股票咁樣,學生會淪為公司員 ...

現實其實更可笑。

大部份家長,選校時只會人云亦云,或者參考D無根據既乜乜排名榜。

部份名校,收班sportman番嚟係咪為咗想教好佢地呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

王國會長

Arabellahk 發表於 17-10-16 23:58
中學公佈清晰的升學數據,增加透明度,只是讓大家方便,與殺校無關。即使學校提供的資料有限,大部分家長也 ...

真係有用咩? 入唔入到大學主要係學生自己努力.

2jkidsfather    發表於 17-10-24 09:18

瑩瑩老豆 發表於 17-10-23 22:42
真係有用咩? 入唔入到大學主要係學生自己努力.

非常認同!所以我從來冇睇過EK出現過的數據。常見XX vs XX觸動家長神經,家長又會拿數據証明自己小朋友學校有幾叻。我仔讀QC,如果佢喺學校讀唔上,學校數據有幾叻有鬼用咩……自我陶醉……

係EK我只睇"國民生產總值"

chunyatmama    發表於 17-10-24 12:01

NeoMom 發表於 17-10-18 15:13
好難了, 不過我又覺得唔需要睇晒全的的中學數據, 鎖定幾間心儀而又有公佈成績的便OK了, 沒有公佈成績的我一 ...

我都是這樣做!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

hkpapa852 發表於 17-10-23 18:55
現實其實更可笑。

大部份家長,選校時只會人云亦云,或者參考D無根據既乜乜排名榜。

我有另一個角度的看法,部分學校收精英運動員,真係諗住提供一個更理想的平台給運動員發揮,縂好過係B3學校打滾,入埋社團重死多二錢重。

還有每日時間得24小時,練習完4-6小時,好攰點溫書,點做功課。部分運動員學生傾向運動成績多於學業成績。

反而音樂藝術那一班成績較好,只是少人提及,人數比運動員少些。始終沒有太體力要求,相對運動員,學習上會容易些!而且是跟其他大隊入大學,而非精英運動員那條隊。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 17-10-24 10:55
我有另一個角度的看法,部分學校收精英運動員,真係諗住提供一個更理想的平台給運動員發揮,縂好過係B3學 ...
講開音樂, 我諗好多人都估唔到, QC上年5+成績最好個3科中,  音樂竟然係排第三
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-10-24 11:03
講開音樂, 我諗好多人都估唔到, QC上年5+成績最好個3科中,  音樂竟然係排第三
...

又要看有多少人考!

ANChan59 發表於 17-10-24 10:55
我有另一個角度的看法,部分學校收精英運動員,真係諗住提供一個更理想的平台給運動員發揮,縂好過係B3學 ...

到底學校招收體藝學生, 係為咗教學佢地, 定係會鳥盡弓藏呢? 相信不同學校亦有不同處理手法

現實係, 唔係每一個辦學團體, 都係以"教育"之心去辦學校, 辦"學店", 為攞彩既亦不少.

ANChan59 發表於 17-10-24 11:17
又要看有多少人考!

咁人數一定唔會多, 得個位數字, 仲要一隻手啱啱數得晒

不過估唔到M1同M2, 都唔受QC仔歡迎, M1只有~15%學生修讀, M2亦只有~1/3學生修讀

hkpapa852 發表於 17-10-24 11:19
到底學校招收體藝學生, 係為咗教學佢地, 定係會鳥盡弓藏呢? 相信不同學校亦有不同處理手法

現實係, 唔係 ...

咁你堅持要用陰謀論去解讀學校收生政策,冇辦法

Hellomimi112 發表於 17-10-24 09:44
非常認同!所以我從來冇睇過EK出現過的數據。常見XX vs XX觸動家長神經,家長又會拿數據証明自己小朋友學 ...

學校數據對EK最大貢獻係個場熱鬧D。

hkpapa852 發表於 17-10-24 11:21
咁人數一定唔會多, 得個位數字, 仲要一隻手啱啱數得晒

不過估唔到M1同M2, 都唔受QC仔歡迎, M1只 ...
Because the core used a lot of time and M1/M2 counted as half subjects in previous years.

It's understandable.