用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 請問用咩方法去教小兒認知概念?
go

請問用咩方法去教小兒認知概念? [複製鏈接]

我仔已3歲半,見過健康院,i位老師,特殊技能導師,言語治療師,都說他是有自閉特徵,現在已排政府做評估和會去私家做評估,請問各位媽媽,怎樣令專注力弱嘅小朋友專心學習,他現在還未識大小,上下,顏色,你我,男女等概念性分別,很擔心太遲發現他自閉過了黃金期就教不好他。
   2    0    0    0

kiukiuwzhoho 發表於 17-10-15 09:31
我仔已3歲半,見過健康院,i位老師,特殊技能導師,言語治療師,都說他是有自閉特徵,現在已排政府做評估和 ...

先教男女, 然後教顏色, 跟著教大小, 上下。男女點教我唔知點教你, 因為我只係不斷問媽媽係男仔定女仔, 爸爸係男仔定女仔, 其實佢可能一早就已經知道, 只係不斷提佢。 顏色就找一些佢鐘意的玩具(如果佢係鐘意車, 咁就用來做訓練, 問佢咩顏色, 然後又比佢攞來玩。另外上治療堂老師有無比教材返屋企練習呀?在家自己做訓練需要諗下有無足夠教材, 這個真的要花點心意, 你的目標是要吸引他注意你講什麼, 你先可以教佢

回覆樓主

我小朋友都有自閉傾向,當時3歲幾特殊老師教上、下、有、無、數數字(1-10)、分類(動物、蔬果)、顏色,上到K1才開始學你、我,K2初開始學分男、女、大、細、長、短,所以唔使咁急,慢慢分類按步學,你小朋友識講話嗎?

回覆樓主

我小朋友只鸚鵡學舌,完全唔理解問題,而且佢經常講埋無關係嘅說話,教佢講野時就突然唱歌

眼神點? 如果專注弱真係好難教,要練左注意力先。
大小要搵同一樣野佢知大小, 我會好誇張表達大(大聲,隻手劃個大圓形),細就會細細聲,小心翼翼咁係手心留個細圓形,最好用d佢鐘既野引佢會好d
另外試過佢放唔入某架太大既車既野入某個盒/洞,我會話大車車唔得,之後用細車,同佢講得!
上下未識,但我覺得係後續既野,如大細車分別放上下,再教佢分上下。
顏色我係教配對先,我用唔同顏色泥膠整個圓形,d泥膠盒蓋返蓋,每次俾一個顏色波佢,要佢放返岩既位上面, 佢一路放一路講係咩色。step2, 一大堆顏色波叫佢例如:「橙色波放邊?」
慢慢就會識。
你我唔識教
男女可以先試一邊性別,都係佢要知道男女特徵後先教佢,例如女仔長頭髮,顏色衫等,佢要識左呢d先

smallfish28 發表於 17-10-24 23:28
眼神點? 如果專注弱真係好難教,要練左注意力先。
大小要搵同一樣野佢知大小, 我會好誇張表達大(大聲, ...

哇,你呢d方法真係唔錯喎,我都試下先,不過佢專注力好弱,連而家返學嘅功課,一拎出來就走,要爸爸捉住,我就在旁問佢,不過佢根本都唔識點分相同定不相同,所以都只係我捉住佢手做咋

kiukiuwzhoho 發表於 17-10-15 09:31
我仔已3歲半,見過健康院,i位老師,特殊技能導師,言語治療師,都說他是有自閉特徵,現在已排政府做評估和 ...

看你說見了這麼導師,相信他們都教了你一些方法,相信你兒子認知上有點落後,除了跟治療師的建議家中練習,你其實還可以做好多。你喜歡看書嗎?之前我都在這裡爬文,見到有人推介了一本家中訓練手冊,有關認知,語言等訓練,抱著一試無妨心態淘了回來看,發覺很好很有用。基本上,手冊都是教你些ABA的方法,循序漸進,很多好簡單,你可在家中和仔仔試做,你有興趣可pm我書名。

sissielo 發表於 17-10-25 19:22
看你說見了這麼導師,相信他們都教了你一些方法,相信你兒子認知上有點落後,除了跟治療師的建議家中練習 ...

有興趣呀,謝謝你分享!
其實咩叫ABA教學?

kiukiuwzhoho 發表於 17-10-25 23:58
有興趣呀,謝謝你分享!
其實咩叫ABA教學?

ABA(運用行為分析法)是將一個合成的指令,拆成一個個小而簡單的步驟,使自閉兒能聽懂且跟從複雜的指示,如同將一棟房子拆成一塊塊磚頭, 教自閉兒認識一塊塊磚,然後合成一個大型綜合作業,當他懂得將磚放在另一塊磚上,我們要立即給予獎賞,使孩子明顯地區分對錯,並著重調整行為態度問題.

這個訓練自閉兒學習的方法是由出生挪威的羅法斯博士(Dr.Ivar Lovaas)所發明,
基本原則在於如何 “迅速地”強化正面的服從態度,使正確行為能重覆發生,並如何 “切實地”不理會負面行為,使失常行為失去傳達需要的力量,並逐漸教導孩子認知這是一個不被接受的行為.

你上網查查便可理解。

kiukiuwzhoho 發表於 17-10-25 23:58
有興趣呀,謝謝你分享!
其實咩叫ABA教學?

經驗所言,我覺得ABA比較適合自閉小朋友,因為呢套方法除左教學術外,仲教埋A仔最需要學習既服從指令同溝通技巧
‹ 上一主題|下一主題