用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 band2成績, 有邊間直資建議?
樓主: happyelimme
go

band2成績, 有邊間直資建議?   [複製鏈接]

小時了了 發表於 17-10-17 19:48
可以參考下去年張FORM 內容 P.14:

Basic Salary (include salary, contribution to pension or MPF from ...

謝謝你

hkpapa852 發表於 17-10-17 17:47
B2水平學校, 成績還可以, 但地點呢.....

而且不知校風如何了....

始終學生好多是國際學校升上去,style一定不同本地!佢地比較talkative,喜歡表達, 不過都有禮貌!
其實大部分學生是住外區,九龍,新界多!而九龍新界某些區是有校車的,車程大約一小時(約7時上車)!

strawberry11 發表於 17-10-17 17:44
請教如果 女仔。英文好,中文中上但數學長期60-80分,已經有私補又so-in,科數應該唔會有改善, 屬band 2a-2b,有乜直資有機?

純個人感覺及意見,EK 熱門多網友談論及評價, 都多網友小朋友去考及讀嘅~B1尾尾-B2直資如下(我無寫出來的只係我覺得EK網友少人談論,並唔係代表間直資差):

基督教中國佈道會聖道迦南書院: http://www.stcc.edu.hk/en/2018-2019-s1-application-form-and-guidelines

中華基金中學: http://www.cfss.edu.hk/pdf/s1form_1819_1.pdf

香港管理專業協會李國寶中學: http://www.hkmadavidli.edu.hk/admission/s1_admission/

保良局顏寶鈴書院: http://www.npl.edu.hk/en/info/profile_007.html

基督教崇真中學: http://www.ttca.edu.hk/?page_id=139

香港神託會培基書院: http://www.spkc.edu.hk/admissions/index.php?subsection=procedure&mid=111

林大輝中學: http://www.ltfc.edu.hk/Website/index.php/admission/s1-admission-2018-2019

仲有: 培僑書院 、福建中學(聞說呢間中文都幾深,聞說成績唔好高中時被選擇選中文高中DSE課程)

回覆 小時了了 的帖子

多謝你的意見。
你講既學校都會嘗試申請。
希望有一間收

strawberry11 發表於 17-10-18 09:44
回覆 小時了了 的帖子
多謝你的意見。
你講既學校都會嘗試申請。
希望有一間收

有9間喎, 你唔係申請晒呀? 如果你小朋友 IN 晒 9 間 都幾係野喎! 你會唔會爬下文, search 關鍵字, 了解下啲學校, 去下簡介會感受下啲學生呢?

回覆 小時了了 的帖子

小五開始,我認真和阿女研究+ site visit + 開放日
2星期前,參觀聖士提反,阿女極like 個環境,首選。
上年去過港同、匯基(東九)都好喜歡

以上3間,能以阿女band2a-2b,機會應該不大啦。

再考崇真、培基、顏寶玲、李國寶

希望中一間

小時了了    發表於 17-10-18 10:16

回覆 happyelimme 的帖子

你個女同我個女都差不多。
我女要求 "一間英中"
所以我地都係唔理地區,考一間直資英中

strawberry11 發表於 17-10-18 10:12
回覆 小時了了 的帖子

小五開始,我認真和阿女研究+ site visit + 開放日

聖士提反如果 interview 好, 操下面試, 聞說 Band 2 都大機會收, 加油!

回覆 小時了了 的帖子

多謝。小女會盡力

strawberry11 發表於 17-10-18 10:12
回覆 小時了了 的帖子

如果唔怕冷門, 也可考慮 SMC (St Margarets), 唔系TST个間SMCC (St. Mary's Canossian College).
好处系B2a, 但d DSE 好过不少学校, 唔好处系, 收生少, 有30% NCS, 同唔单止选一样运动或音乐, 而糸要选一项运动,加一样乐器, 加一项藝术, 加一科第三语文.

twhkleung 發表於 17-10-18 14:49
如果唔怕冷門, 也可考慮 SMC (St Margarets), 唔系TST个間SMCC (St. Mary's Canossian College).
好处系B2 ...

SMC雖然係 EK 討論熱度唔係好高, 東涌港青基信書院 & 將軍澳啓思中學 呢兩間仲少人討論.

日後就要夠晒你多啲講SMC, 等其他網友了解及知多啲呢間學校嘅好處喇

小時了了 發表於 17-10-18 15:02
SMC雖然係 EK 討論熱度唔係好高, 東涌港青基信書院呢間仲少人討論.

日後就要夠晒你多啲講SMC, 等其他網友 ...
老实講, 我都系道了解中, 暂時都ok. 可能師生比例几好, 靜系同副校都通过电话同whatsapp都几次, 講下小朋友d嘢. 相当认真

小時了了    發表於 17-10-18 15:35

小時了了 發表於 17-10-18 15:02
SMC雖然係 EK 討論熱度唔係好高, 東涌港青基信書院呢間仲少人討論.

日後就要夠晒你多啲講SMC, 等其他網友 ...
其實仲有一間好啱B1尾B2頭學生去試

有開辦NSS考DSE既"私校", 音中
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-10-18 15:20
其實仲有一間好啱B1尾B2頭學生去試

有開辦NSS考DSE既"私校", 音中

學費好貴呀, 仲貴過赤柱聖士堤反(如果能成功申請學費減免的話)

國際基督教優質音樂中學暨小學: 中一每年港幣($59,000.00)  http://applications.edb.gov.hk/schoolsearch/schoolfee/553867.pdf

小時了了 發表於 17-10-18 15:35
學費好貴呀, 仲貴過赤柱聖士堤反(如果能成功申請學費減免的話)

國際基督教優質音樂中學暨小學: 中一每年 ...
無辦法, 佢唔係直資, 無政府按學生人數既資助

不過佢有個好處, 因為佢係私校, 考到註冊咗仲可以繼續抽獎.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

小時了了 發表於 17-10-18 15:35

國際基督教優質音樂中學暨小學: 中一每年 ...
如果私校收五萬九, 但間直資有資助都收五萬九, 咁間直資貴d

回覆 小時了了 的帖子

我都打算考其中2間, 希望中啦

twhkleung 發表於 17-10-18 15:11
老实講, 我都系道了解中, 暂時都ok. 可能師生比例几好, 靜系同副校都通过电话同whatsapp都几次, 講下小朋友 ...
講開又講, 雖然話呢間係2a中学, 但我小朋友個班好似冇2a生,而且重英文非常好, 有d重系native ascent忝, 我小朋友英文都算几ok, 小学時老師都说他英文好, 但一拍賣, 就即刻差遠了....

回覆 twhkleung 的帖子

多謝!
等我研究一下。

mcl203 發表於 17-10-16 14:39
計下港島6間直資...再加傳統官津既:

SCGS, YWGS, SSGC, SHCC, SPSS, MSS, SFCC, TLMS, CC, SMS, QC, BPS, ...

點樣知道港島得8000升中?
‹ 上一主題|下一主題