用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 band2成績, 有邊間直資建議?
樓主: happyelimme
go

band2成績, 有邊間直資建議?   [複製鏈接]

mcl203 發表於 17-10-16 14:39
計下港島6間直資...再加傳統官津既:
SCGS, YWGS, SSGC, SHCC, SPSS, MPS, SFCC, TLMS, CC, SMS, QC, BPS, SJC, RC...etc
但港島只有 ~8000人升中...渡江意欲一向如是...中小幼都係 ~~~

港島區, 真係令人心癢癢, 港島區樓價貴相信其中一個原因係有好多好學校!

2jkidsfather    發表於 17-10-16 14:54

小時了了 發表於 17-10-16 14:46
港島區, 真係令人心癢癢, 港島區樓價貴相信其中一個原因係有好多好學校!
...
其實香港既傳統名校, 大多數集中係港島區, 所以港島既學生, 除非好心儀個別學校或無路可選, 否則無心必要渡江

2jkidsfather    發表於 17-10-16 14:54
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

小時了了 發表於 17-10-16 14:46
港島區, 真係令人牙癢癢, 港島區樓價貴相信其中一個原因係有好多好學校!
唔少家長總有D迷信...唔太意願渡江...或....認為港島英中要求高...機會細
只要計下條粗略數...港島英中都要爭學生...其實肯渡江係有D著數 ~~~

小時了了 發表於 17-10-16 14:22
少少感慨, 有直屬中學卻有2種際遇, i) "Feeder學生亦一年比一年走得多.中學部中途離場亦唔少", ii) 有啲縱 ...
不少龍校家長, 對學校成績未如理想, 亦喜愛以"學校成績唔好因為唔係親生仔考"

但現實係.... 親生仔, 係咪一定係成績既保証, 一定受眷顧多D呢?

家長自己諗諗吧!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

小時了了 發表於 17-10-15 09:34
B1尾至B2頭之間好多好直資,以下係我個人喜歡呢個RANGE嘅直資男女校:

直資中學開始接受申請 2018-19年

YMCA of HKCC, 有咩意見? thx.

LITTLESPICY 發表於 17-10-16 22:50

東涌咁遠,無咩研究。係我腦海中對呢間學校有印象嘅係以下N年前嘅新聞。

女生製大麻蛋糕兜售每件40元學校運動會中被捕: http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20141105/18924159

英籍女生賣大麻蛋糕判感化 官指重犯將判囚: http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20160111/bkn-20160111145019038-0111_00822_001.html

hkpapa852 發表於 17-10-16 14:52
其實香港既傳統名校, 大多數集中係港島區, 所以港島既學生, 除非好心儀個別學校或無路可選, 否則無心必要渡 ...
九龍的傳統名校也不少,如喇沙書院、男拔、女拔、瑪利諾修院、嘉諾撒聖瑪利書院、英華,協恩、德望、 伊利沙伯中學、華仁書院、真光女書院等。

回覆 小時了了 的帖子

之前 8 月我剛剛好同學生補習完,去中西區同阿爸食飯,佢話:「SARS 果陣呢度好平架,2XX 萬都有成交,而且你阿媽話校網好,不過我唔夠膽搏。好彩你福大命大,大抽獎中頭獎。」
我望到中西區  d 中小學校,我都流口水

醒目開學勳章

1998Ruby1998 發表於 17-10-17 00:00
回覆 小時了了 的帖子

之前 8 月我剛剛好同學生補習完,去中西區同阿爸食飯,佢話:「SARS 果陣呢度好平架 ...
中西區女仔還可,男仔就普通過普通,點都唔及灣仔好

醒目開學勳章

mcl203 發表於 17-10-16 14:52
唔少家長總有D迷信...唔太意願渡江...或....認為港島英中要求高...機會細
只要計下條粗略數...港島英中都要 ...
我估你搞錯咗,通常九龍新界人唔介意長途跋涉跨區去港島區讀書,調轉反而少,朝朝都見唔少學生過海去港島區返學

回覆 bobbob 的帖子

咁父母得我呢粒女,中西區真係好吸引,同埋算近阿爸公司,佢想日日返學放學接送,多 d 相處時間。

bobbob    發表於 17-10-17 00:55

bobbob 發表於 17-10-17 00:30
我估你搞錯咗,通常九龍新界人唔介意長途跋涉跨區去港島區讀書,調轉反而少,朝朝都見唔少學生過海去港島區 ...

有部份係由九東經港島去九西返學既

九龍新界過港島返學當然有啦~~~

醒目開學勳章

mcl203 發表於 17-10-17 00:50

睇校服就知讀邊間啦。。。

mcl203 發表於 17-10-17 00:50

點解九東去九西返學要經港島咁麻煩?

hkpapa852 發表於 17-10-16 14:55
不少龍校家長, 對學校成績未如理想, 亦喜愛以"學校成績唔好因為唔係親生仔考"

但現實係.... 親生仔, 係咪 ...
個人意見, 做得親生既, 中小學課程有一定銜接, 成績未如理想, 係師資既問題, 即父母既問題, 唔關小朋友事, 小朋友接受得教育, 做父母既有一定責任, 教得唔好丟佢出街, 實在講唔過去。仲要有D, 係小朋友都係B1, 只唔係十項全能, 第一輪唔收, 要人哋騰雞到最後先waiting收返人, 擔心足幾個月, 只係因為學校無响出面收到比親生更好而已。

little_yolky 發表於 17-10-17 09:17
點解九東去九西返學要經港島咁麻煩?

人少D,站少D瓜~

小時了了 發表於 17-10-16 23:31
東涌咁遠,無咩研究。係我腦海中對呢間學校有印象嘅係以下N年前嘅新聞。
請教如果 女仔。英文好,中文中上但數學長期60-80分,已經有私補又so-in,科數應該唔會有改善,
屬band 2a-2b,有乜直資有機?

LITTLESPICY 發表於 17-10-16 22:50
B2水平學校, 成績還可以, 但地點呢.....

而且不知校風如何了....

小時了了 發表於 17-10-15 14:02
今年調整咗

http://www.ssc.edu.hk/images/DSS ... Application_Chi.pdf

順便一問,在職有公職金及MPF又點機?

ac917 發表於 17-10-17 18:20
順便一問,在職有公職金及MPF又點機?

可以參考下去年張FORM 內容 P.14:

Basic Salary (include salary, contribution to pension or MPF from full time, part-time or temporary employment) 基本薪金 (包括全職、兼職或臨時職位的薪酬,公積金、強積金等供款)
http://www.ssc.edu.hk/images/DSS/2017to2018/Fee%20Remission/Fee%20Remission%20Application%20Form%202017-2018.pdf

我去年實習填呢張FORM都填咗好耐及好多次,最後無機會用到!

P.S. 2018-19年新表格依家未update & upload
‹ 上一主題|下一主題