用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 band2成績, 有邊間直資建議?
樓主: happyelimme
go

band2成績, 有邊間直資建議?  

ahjoechan 發表於 17-10-16 09:54
羅氏應無可能,屬b1,而且小位比外來,競爭大自然收叻人

唔好咁天真...... 事實上除咗由傳統名校轉做直資過批可以做到非B1不收, 除餘直資學校, 應該估未有咁既本事.

羅氏近年只有上年既DSE成績係有B1水平...... 過往亦收不少街外非B1學生, ChiChPaPa大女就係最著名既例子
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

羅氏既成績唔一定掂,學校連 3322 率都無提,只係一科科講, 其實亦都唔多人會報佢,叻人更加唔會揀佢。

王家爸爸 發表於 17-10-16 10:04
羅氏既成績唔一定掂,學校連 3322 率都無提,只係一科科講, 其實亦都唔多人會報佢,叻人更加唔會揀佢。 ...

好多人唔明白, 一科一科講同 3322既分別.

呢個係一個唔錯既語言偽術
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-10-16 10:03
唔好咁天真...... 事實上除咗由傳統名校轉做直資過批可以做到非B1不收, 除餘直資學校, 應該估未有咁既本事 ...
如果羅氏收既係B1,以咁既DSE成績,真係超級負增值。我估無嘜學校係超級負增值,所以估計羅氏收既唔多係B1。

我見樓主講佢小朋友原本B1尾, 但最近才跌落去B2. 而依家才10月, 仍有呈二可以試下盡追返上B1, 故我回覆係 B1尾B2頭嘅 range 個人喜好而已, 故有B1的直資.

嗯! 我經過去年阿女升中之後, 好大感覺凡事無絕對, 唔試就一定唔得, 試咗盡咗力, 又可能有機會呢!

以下網友小朋友, 去年考神校都得咗呢! 如果真係心儀, 試吓放低報名費, 之後無損失嘅, 何樂而不遺呢?

拔萃女書院 https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3542448&fromuid=1539350
cinnapompom 19#
上年就是在討論區參考各前輩嘅分享. 最深刻一句"試咗未必有, 但唔試就一定無", 抱見識同平常心去報名. 沒有超強運動成績, 最後都成功取錄.  現在我囡囡返學好開心呀!  

cinnapompom 21#
....當時也沒有信心, 最後在截止前一天才交表格.  所以, 如有興趣真係要試試....

王家爸爸 發表於 17-10-16 10:07
如果羅氏收既係B1,以咁既DSE成績,真係超級負增值。我估無嘜學校係超級負增值,所以估計羅氏收既唔多係B1 ...
個人認為St Louis同CSK, 算係比較負增值

如果羅氏係盡收街外B1, 一定係負增值

christy2011 發表於 17-10-16 09:59
回覆 王家爸爸 的帖子

題外話, 如肯定自己1C 自行SRL/TLMSHK/ST CLARE/CANOSSA COLLEGE 依4間係咪機會好細 ...
TLMSHK機會應該唔高。如果肯定係B1C,又唔考慮地區,我會建議佢試鰂魚涌嘉諾撒書院,學校唔差。再加多聖羅撒、聖嘉勒是但一間。

王家爸爸 發表於 17-10-16 10:12
TLMSHK機會應該唔高。如果肯定係B1C,又唔考慮地區,我會建議佢試鰂魚涌嘉諾撒書院,學校唔差。再加多聖羅 ...
港島民生, 聖鄧, 丘佐榮, 德雅, 保祿六世機會應該再高D

hkpapa852 發表於 17-10-16 10:11
個人認為St Louis同CSK, 算係比較負增值

如果羅氏係盡收街外B1, 一定係負增值
其實我估 St Louis 未必係負增值,問題應該係收到既學生,我一直懷疑坊間一直高估咗中西區 B1 男仔既比率。

hkpapa852 發表於 17-10-16 10:14
港島民生, 聖鄧, 丘佐榮, 德雅, 保祿六世機會應該再高D
我都估係咁,但係保祿六世可能都多人爭。

回覆 王家爸爸 的帖子

咁聖家/聖母玫瑰機會大不大?

小時了了 發表於 17-10-16 10:11
我見樓主講佢小朋友原本B1尾, 但最近才跌落去B2. 而依家才10月, 仍有呈二可以試下盡追返上B1, 故我回覆係  ...
我覺得佢應該鼓勵小朋友,努力啲讀書,睇下去唔去得番B1尾。

christy2011 發表於 17-10-16 10:20
回覆 王家爸爸 的帖子

咁聖家/聖母玫瑰機會大不大?
邊緣人應該有機會。

王家爸爸 發表於 17-10-16 10:19
我都估係咁,但係保祿六世可能都多人爭。
未必, 唔知點解, 不少葵青區家長都認為PP只係B2A-B1C中學, 比陳記還差, 佢地都寧選陳記

王家爸爸    發表於 17-10-16 10:38

小時了了 發表於 17-10-15 13:47
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3413556&extra=&page=10

我自己今年考 6 間 ...
睇完真係有D流口水, 仲想問寄宿是否一定要?

大件仔 發表於 17-10-16 10:32
睇完真係有D流口水, 仲想問寄宿是否一定要?
睇完真係有D流口水 --- 若然有"生理反應", 真心鼓勵去試吓. 如果合資格申請學費減免, 學費真係唔係"太太貴族"

例如
2018-19年入學: 一家三口計
家庭總收入 : $800,000/年 ($66,666/月)(以12個月計)
扣供樓/租樓: $180,000/年 ($15,000/月)

每年可動用收入: $620,000 /年 ($66,666/月) + (銀行可以有$50萬現金/股票。。。) 咁嘅家庭經濟環境已經可以有 25%學費減免

二零一七/二零一八年度中一學費每年港幣$68,000 (有待調整) http://www.ssc.edu.hk/index.php?option=com_content&task=view&id=145&Itemid=65,  25%學費減免後即是每年港幣$51,000 (分10期, $5,100一期)

寄宿是否一定要 ----- "我們深信寄宿生活有助學生的個人發展,讓學生學會獨立、自律、自我管理,以及培養、解難和與人合作的能力。本校自2008年9月加入直資計劃,就此,為同學推行特定寄宿計劃,於中一、中三及中五級進行,內容環繞有效學習與思考技巧、領袖訓練與升學及就業輔導等" http://www.ssc.edu.hk/index.php?option=com_content&task=view&id=230&Itemid=66

特定寄宿計劃好似寄宿一,兩個月咁咋, 詳情你要問返讀緊嘅家長為準

回覆 王家爸爸 的帖子

B1B中學如聖羅撒/聖嘉勒/聖母玫瑰同B1C中學嘉諾撒書院/聖家, 自行會考慮B1C 女生?

以上5間學校邊間比較多活動同自行易入?

小時了了 發表於 17-10-16 10:55
睇完真係有D流口水 --- 若然有"生理反應", 真心鼓勵去試吓. 如果合資格申請學費減免, 學費真係唔係"太太貴 ...

真的幾吸引,請問有無DSE成績參考,還是多數學生去外國升學.

小時了了 發表於 17-10-16 10:55
睇完真係有D流口水 --- 若然有"生理反應", 真心鼓勵去試吓. 如果合資格申請學費減免, 學費真係唔係"太太貴 ...
我唔肯定特定寄宿計劃係點, 但我知道中一寄宿完後, 可以向學校申請繼續寄宿.

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 17-10-16 10:03
唔好咁天真...... 事實上除咗由傳統名校轉做直資過批可以做到非B1不收, 除餘直資學校, 應該估未有咁既本事 ...
呢幾年開始有lht上去嘅學生,羅氏應該少收好多街外客,如果唔係b1(或邊緣人)應該幾難入