用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 今日培僑interview
樓主: WongBoBo
go

今日培僑interview  

IICHENG 發表於 17-10-14 22:40
吾同意,如大多大陸人,好容易失去香港的核心價值,教育方式也欠本地化。
...

培僑原本就係一間愛國學校,揀得就要接受巨既辦學理念。一間愛國學校,大陸家長實會多人揀,因為巨地自細受到既教育就係要愛國,學校既所謂紅色背景唔會令到細路仔丟失身份認同。麽野係香港既核心價值?係自由?係包容?你既回覆令人太唔倒呢滴價值!不如去返滴港毒既學校讀吧!果度唔會有緊多大陸人!

Nee001 發表於 17-10-15 09:10
校長答得好,見他講簡介會就感到他好有心辦學!當然多了中國色彩,如介意就吾好報了,不竟這間都係考學術 ...

是,所以沒報。

cici_hwang 發表於 17-10-15 10:21
培僑原本就係一間愛國學校,揀得就要接受巨既辦學理念。一間愛國學校,大陸家長實會多人揀,因為巨地自細 ...

說得對,所以會選不會有太多大陸人的學校。

konew720 發表於 17-10-15 01:33
我唔同意太多大陸人會欠本地化,呢樣野要睇下學校既政策。
起碼今日我眼見校長面對大量普通話問題,但佢都 ...

聽你們對校長的看法,相信此間學校會比WKF好,祝你們好運順利入到此校。

回覆樓主:

如果因為避左d大陸人而放棄一間自己心儀嘅學校,我覺得唔值。香港本來就屬於香港人,亦屬於中國,兩者都是事實,點解香港人反而要讓?而事實培僑多數學生都係香港人,來自學之園,St. Cat,York 等等。相信有少數人爸媽是但一方是國內人,單看小朋友你唔會分到係國內定香港小朋友。另外想講唔喜歡大陸人都唔代表唔愛國,唔愛國唔代表唔讀得培僑。培僑一樣有歐美和日本人小朋友的。只要學校收你就讀得。

mormorl    發表於 17-10-15 12:49

回覆樓主:

我女女昨日面試。她見完後很開心地主動和我分享面試了什麼。見到她這反應我更喜歡這所學校。昨天是見到很多大陸家長。他們也像本地生一樣都周圍報唔同校。這都不能避免。相信學校會簡選適合自己學生。

IICHENG 發表於 17-10-15 10:48
聽你們對校長的看法,相信此間學校會比WKF好,祝你們好運順利入到此校。
...

WKF 都吾覺左派或大陸呀?為何這麽偏激呢?反而我和另一位朋友(也是住在外國回流反嚟的)都覺得CKY多大陸人!外表像國際學校但耐何收好多大陸人因為佢哋有錢!

Nee001 發表於 17-10-15 15:20
WKF 都吾覺左派或大陸呀?為何這麽偏激呢?反而我和另一位朋友(也是住在外國回流反嚟的)都覺得CKY多大陸 ...

主要是被面試的大陸大媽和簡體字嚇怕

我想問幾時有結果?

vevw 發表於 17-10-15 20:09
我小朋友班多SC,LH, KV and york, interview時都有國內人,但佢黎in姐,唔代表學校收,如收既事實上學術唔 ...
請問你在說WKF還是培僑? Thanks

Nee001 發表於 17-10-15 15:20
WKF 都吾覺左派或大陸呀?為何這麽偏激呢?反而我和另一位朋友(也是住在外國回流反嚟的)都覺得CKY多大陸 ...

點解cky收大陸人係因為佢哋有錢?讀cky嘅香港家庭都係中產呀,低收入家庭點俾學費?我唔知cky多唔多大陸人,我只知呢間好難入,入到哋小朋友都好勁。好多人想俾學費都冇機會,話學校揀有錢人好似唔公平。

vevw 發表於 17-10-15 20:09
我小朋友班多SC,LH, KV and york, interview時都有國內人,但佢黎in姐,唔代表學校收,如收既事實上學術唔 ...

我都覺得愛國洗腦係誤傳,學校同大陸交流活動多就真,如呢個都接受唔到真係唔好報。

大陸家長多我估都係因為呢間用普通話多,家長覺得小朋友入讀機會大,但實際都好難講。

vevw 發表於 17-10-15 21:29
Pui Kiu
Thank you Vevw

deco99 發表於 17-10-15 21:27
我都覺得愛國洗腦係誤傳,學校同大陸交流活動多就真,如呢個都接受唔到真係唔好報。

大陸家長多我估都係 ...

同意。
肯定經常同內地交流。

回覆樓主:

我唔清楚點為之經常同內地交流啦,我小朋友三年級喇未試過同祖國有咩交流,我只知一到termbreak好多同學都會去日本唔同城市振興當地旅遊業。

deco99 發表於 17-10-15 21:22

點解cky收大陸人係因為佢哋有錢?讀cky嘅香港家庭都係中產 ...

其實只係想帶出學校以能力收生,與國籍無關,當然有些學校注重PTH,咁好自然會多內地同胞報。與家庭收入無關。

W_cindy 發表於 17-10-15 09:41
我覺得校長回答得好誠懇,講明會考一啲學術,希望學生可以動靜皆宜。其實大部分學校都係咁,但校長唔會講 ...

認同,培橋簡介會後報名人數多咗好多,除咗學校條件唔錯外,吳校長嘅講話都有啲影響,校長平實嘅作風令人留下好印象 ,佢都老實咁講有考學術嘅,佢哋重視學生各方面均衡,呢樣嘢好好,唔似得某啲校長經常講咩最緊要有童真,唔需要識啲咩識啲咩,但實際上絕對係另一件事

IICHENG 發表於 17-10-15 09:05
記得上年參加WKF的面試,印象真十分差,首先以普通話面試比廣東話和英語的都要多,在禮堂內的國內大媽高談 ...
所以我冇報WKF