用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 全日班同半日班一齊上
go

全日班同半日班一齊上

我個女k1半日班, 但學校將全日同半日班一齊上,返全日果啲,好多都日日喊,甚至要媽咪唔走住陪上課,但我見返半日嘅就多數冇喊,我個女返左個幾月,都算係咁,冇話喊過,但最近我見全日班啲小朋友開始喊得勁左,加上之前我見一個半個媽咪要陪上,但最近我見有兩個媽咪都留低,我個女終於同我講叫我媽咪唔好返屋企住,咁我解釋左一陣佢聽,咁ok我走左,但到夜晚佢又講返叫我唔好走,唔開心喊,我覺得佢如果唔係受果啲全日班同學影響,佢係唔會唔開心,我唔明點解要咁偏
我可以點做,可唔可以要求要媽咪陪嘅,唔好一齊上,但咁變相投訴,我知仲攪到自己,只係覺得學校安排唔好,我可以點做,有冇人小朋友學校都係咁呢?

小女就讀的幼稚園也是有半日混全日班的情況出現。這似是關乎學校的資源(例如課室數目)及人手問題。因為一般本地幼稚園要開全日班,未必有足夠資源開到一班。(以30人一班為例,一般幼稚園只收到15至20位全日班學生)因而有混班的情況出現。
陪上課的做法其實各有各說,我唔認為家長陪上課對小朋友適應有任何好處

sumpo 發表於 17-10-14 00:26
我個女k1半日班, 但學校將全日同半日班一齊上,返全日果啲,好多都日日喊,甚至要媽咪唔走住陪上課,但我 ...

咁唔關半日定全日班事, 而係有小朋友要家長陪上堂啫!

半日班都可以有呢類小朋友 ...