用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 求教。。。乜都唔見
go

求教。。。乜都唔見   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 17-10-16 19:17
吓?係架?我仲叫佢唔好鬧添!因為我成日覺得人哋通常阿媽鬧,阿爸阻。或者阿爸鬧,阿媽阻。咁我已經鬧,如果 ...

你老公攞棍未?

未攞棍前,唔駛阻止!

IloveJJ 發表於 17-10-16 19:17
我相信每個人都有長處,咁佢可能有其他長處你未發掘出嚟啫!
佢長處咪樂觀, 會TUM人開心.
希望每天開心渡過 ;-)

IloveJJ 發表於 17-10-16 19:20
係呀!唔專心起上嚟,真係排隊都蝕底,不過佢呢啲性格,又唔怕蝕底,所以佢都無所謂架!我仔好啲,對成績同 ...

所以絕對有因果關係。

以前手慢D 都俾大既夾左舊餸。所以而家好緊張食野。玩具? 諗都唔駛諗,又唔係生活必需品,根本係視線之外既野。

反而呢代好多呀媽見細路唔係好食野,問點攪。

所以咪話要佢地 “缺” 囉。

retriever 發表於 17-10-16 17:18
知道仔係點成長。

有呵,但我老公比我要求高,我其實冇氣

IloveJJ 發表於 17-10-16 17:20
我家相反,我老公雖然自己都係咁,但佢對個仔好挑剔,而且認為要督促多啲、鬧多啲。反而係我,因為有三個 ...

Give me 5!

retriever 發表於 17-10-16 19:34

所以絕對有因果關係。
尤其曷男仔, 都覺得坊間所說"平養" 都是同一道理,
新一代最缺少的是感恩同珍惜, (唔好計宗教習慣說的感恩...)

但要去到 "缺" 此地步對於我地一般人來說又好難, 至多短暫體驗.

回覆樓主:

平養孩子有好有壞處,壞處錢看得重,好處向上心強,讀書改変命運。。

回覆樓主:

對小朋友沒有固定方法,打心理戦,現不打得只少鬧下,太叻太弱也不好,但弱好過叻(自己感)因有許多進步空間好慶幸父母放過自己,可能之前親哥姐們成績好好但多未畢業去咗…對自己冇要求反而可長命點

IloveJJ 發表於 17-10-16 22:09
咁或者佢就係擅長與人相處,第日做公關。
希望啦, 佢唔做宅男都應該搵到食吧!! 我都有幫佢諗過佢可以做d乜架, 例如: 藝員, 魔術師, 楝篤笑
不過當然我亦都係無話比佢知我諗過呢d野啦, 等佢自己發掘佢的夢想啦.  
希望每天開心渡過 ;-)

醒目開學勳章

HaYi 發表於 17-10-16 13:39
Adhd add 至今研究所得是腦都控制行為的都份失調,同讀寫障礙類同(腦部吾同位置) 成因未明,遺傳可能是其 ...
明白。
但如果成因未明,點解排除後天疏於管教嘅因素?我又見精神科醫生都只係臨床透過觀察同問話診斷(cp/ep更加),如果只係腦部缺少某種物質,理論上係咪可以驗到?

brother4 發表於 17-10-16 22:24
平養孩子有好有壞處,壞處錢看得重,好處向上心強,讀書改変命運。。

其實男女都要平養,當然唔係淨“平”,要有價值觀既配合。

一邊話俾佢聽 “物質” 至高,另一邊“平”佢,當然走去搶啦。

所以信仰教育亦係重要。

bobbob 發表於 17-10-17 00:59
明白。
但如果成因未明,點解排除後天疏於管教嘅因素?我又見精神科醫生都只係臨床透過觀察同問話診斷(cp/ ...

其實生理心理係咪相互影響?

即身體缺某物質,你算心理結果,還是生理原因?

抑鬱而家又話生理,同性戀都話係生理。

IloveJJ 發表於 17-10-16 22:05
唔係架,有人性格係咁,佢缺都無所謂。我哋細個四姐弟,成日爭食,我最細個細佬,就係滋油又唔醒,永遠俾 ...

某講座講員話,心理學上,天生既係性格,後天係品性。天生既所謂性格較簡單,唔係咁細碎咁復雜,但不少人易混淆。

譬如,人性急係天生性格,急到發脾氣鬧人係品性。千萬唔好覺得任何野係天生改唔到。

你在你家庭可能最清楚情況,我好估係咪有其他原因令你細佬咁滋油。

不過一般多細路家庭,最細果個滋油D,特別年齡跟前面兄弟有差,通常,呀媽最錫細仔,所謂“孻仔拉心肝”。

Jessy 發表於 17-10-16 22:59
希望啦, 佢唔做宅男都應該搵到食吧!! 我都有幫佢諗過佢可以做d乜架, 例如: 藝員, 魔術師, 楝篤笑
...

而家有一宅男理想職業,前排四圍廣告。

就係電玩聯賽!!!

retriever 發表於 17-10-16 12:20
同意。

但父母過多照顧入微都係關鍵。

我係絕對唔會排仔排隊,要玩就要自己排,我最多係陪佢一齊排。

我記得幾年前同阿仔去樹屋玩,我眼見好多都係出動全家成員、工人、婆婆一齊分頭幫我小朋友排隊,或幾個family 約埋一齊去,分頭排隊,希望小朋友可以盡玩所有設施,細路完全唔洗隊,等待其間自己/跟其他小朋友玩。表面上孩子喺呢一刻係玩多咗,實際損失太多。
我跟孩子2人一齊排,玩完一項就排隊玩另一項,排到截龍時間都玩唔晒,孩子要決定如果選擇、培養耐性、自己事自己做 (責任感),過程中獲益良多。這些全都是培養孩子品格不可缺乏的經驗。可是家長多以眼前利益為亮點。

S-Kwok 發表於 17-10-17 07:43

我係絕對唔會排仔排隊,要玩就要自己排,我最多係陪佢一齊 ...

完全同意這觀察。培養係生活一點一滴既事。

補充少少,除咗幾家人幫細路排,而仲有個現象,係大人走去隊頭睇埋點玩,等到自己細路玩可以BRIEF 佢。所以而家玩攤位遊戲,隊頭係成堆人既。

仲有就係幫排隊已經成為NORM 喇,變左唔做先係奇怪。

話說我去某校開放日,一入去我就叫細路自己問老師攞張遊戲卷話,你自己想玩咩野,自己睇 SCHOOL MAP帶埋我去,唔識路開口問老師。去到遊戲攤位佢自己排,我企埋一二邊。其他人當然家長全出動幫排,加埋菲傭添,仲有一堆人企隊頭睇點玩。

有老師見我細路一個人排隊,見我企一邊仲溫馨提示我可以一齊排來玩。

BTW,排隊玩遊戲真係一個好基本的專注力鍛煉,因為細路八卦排隊走開D 已經易被插隊。

ALL IN ALL 其實係而家D 家長太怕細路吃虧。
‹ 上一主題|下一主題