用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 求教。。。乜都唔見
go

求教。。。乜都唔見  

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 17-10-16 11:41
四哥, 我真係好佩服你, 真係乜嘢經過你個腦都可以變返正面嘢出返嚟, 真係要學習下。 ...
雖然4哥嘅故事來來去去都係同1個,但確實充滿正能量

醒目開學勳章

retriever 發表於 17-10-16 11:50
其實專注力弱,是否因為習慣大人安排或幫助,唔駛自己負責,所以唔習慣/唔駛專注做事?

點解近代咁多專 ...
我真心覺得電子產品係主因,再加上太多食物添加劑,無可避免比以前多adhd

bobbob 發表於 17-10-16 12:33
我真心覺得電子產品係主因,再加上太多食物添加劑,無可避免比以前多adhd

嗯。。。

不如反過來問。細路長時期有人代勞,不用為自己的事專心盡力並負責,你認為對專注力培養有否影響?

bobbob 發表於 17-10-16 12:31
雖然4哥嘅故事來來去去都係同1個,但確實充滿正能量
有時俾D細路激親, 睇下四哥D留言, 心情都會平復返唔少。

小曳人 發表於 17-10-16 12:08
我試過一個學期唔見3張個人八達通!
我自己就半信半e,不過老闆一早就搵左c fu,話6歳開始轉運,咁當年横掂冇小學收咪順水推舟轉做大B6歲先上小學,我明言話抽唔到乙一就去拆c fu 招牌,點知又唔到你唔信邪

醒目開學勳章

retriever 發表於 17-10-16 12:40
嗯。。。

不如反過來問。細路長時期有人代勞,不用為自己的事專心盡力並負責,你認為對專注力培養有否影 ...
都有可能嘅,觀察所得比較任性嘅小朋友通常係有工人/家人無微不至嘅照顧,但好多都未係adhd,至低限度唔駛食藥

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 17-10-16 12:48
我自己就半信半e,不過老闆一早就搵左c fu,話6歳開始轉運,咁當年横掂冇小學收咪順水推舟轉做大B6歲先上小 ...
咁唔科學嘅嘢你又信?

little_yolky 發表於 17-10-16 11:41
四哥, 我真係好佩服你, 真係乜嘢經過你個腦都可以變返正面嘢出返嚟, 真係要學習下。 ...

可能EK最不缺是IQ高的人,像自己的IQ低的人估不多(用25年青春去讀16年的書真不多)有一句台詞:這小朋友很蠢很懒(這貪官要奸),自己比佢地更加蠢和懶(凊官要更奸),要不然怎對付得了那新一代?(九品芝麻官對白)(又中毒)

回覆樓主

我大細仔出世已有cf 睇,佢叫我唔洗擔心,係叻仔。但實情係派入過份happy school, 我擔心緊下年轉唔到校。細仔更大件事,竟然在幼稚園階段,我曾計劃轉校

bobbob 發表於 17-10-16 12:57
咁唔科學嘅嘢你又信?
我都係唔信多過信,因為實在太多神棍,有次和朋友講旅行提到bali,佢話有位高人叫佢千其唔好去,因為死過好多人,咁我就問點解佢之前又去日本,美國佬放原子彈應該都死唔少,況且上次海肅bali 影響不是很大,真是書到用時方恨少,e加做神棍都要睇多d書和時事

Jane1983    發表於 17-10-17 07:24

retriever 發表於 17-10-16 11:50
其實專注力弱,是否因為習慣大人安排或幫助,唔駛自己負責,所以唔習慣/唔駛專注做事?

點解近代咁多專 ...

1. 以前人add adhd 学障etc 各名堂,未必知是病,不是懶

2 以前讀書要求冇而家高,以前我老公說男仔窮人個個街童,佢日日下午出街玩,一樣考得吾錯,大学碩士上。我係女仔阿媽吾放心,佢地大人番工我就獨留在家看TV.畫公仔,睇書,煮飯自己吃,成績都可吾錯,而家hea 到应不可能。吾專心做野快而錯多,或漫不經心就吾慌成績好

HK-MAN    發表於 17-10-16 13:50

bobbob 發表於 17-10-16 12:56
都有可能嘅,觀察所得比較任性嘅小朋友通常係有工人/家人無微不至嘅照顧,但好多都未係adhd,至低限度唔駛 ...

Adhd add 至今研究所得是腦都控制行為的都份失調,同讀寫障礙類同(腦部吾同位置) 成因未明,遺傳可能是其因之一,其實是一種病,应排除溺爱放任為因素,甜食加工食物可能会加劇問題,但現末有定論是元兇

我囝同四哥可能是同一類人, 天跌下來當被蓋.  
希望每天開心渡過 ;-)

小曳人 發表於 17-10-16 12:08
我試過一個學期唔見3張個人八達通!
我囝BB時夠有人批佢8歲定性啦, 現在10歲了喎!!!
不過佢話我囝將來讀唔成書, 係咪即係有彎轉?

retriever 發表於 17-10-16 12:40
嗯。。。

不如反過來問。細路長時期有人代勞,不用為自己的事專心盡力並負責,你認為對專注力培養有否影 ...
應該都有關係, 不過我囝三年級我都放手比佢處理晒佢自理方面的事, 但都係咁樣甩甩漏漏唔上心.

HaYi 發表於 17-10-16 13:26

1. 以前人add adhd 学障etc 各名堂,未必知是病,不是懶

你咁講,即只係而家個制度下要求ATTENTION SPAN 高左?

Jessy 發表於 17-10-16 13:56
應該都有關係, 不過我囝三年級我都放手比佢處理晒佢自理方面的事, 但都係咁樣甩甩漏漏唔上心.  ...

段估專注力呢樣野要從好細培養,以前果代唔駛特別培養架。

自己排隊買野食,唔專心排俾人插隊無得怨。買野食找錢都今精火眼,少左就大鑊了。跟兄弟姐妹食飯都要專心啦,唔係呀哥都夾埋你果份。

點解唔似EK 友講學業同分數,而係講食和玩?

細路對食玩係切身利益問題。如果咁近利益,佢都習慣唔駛專心就萬事妥當。

咁學業呢D 對細路自己毫無切肉感覺既事,佢哋駛鬼專心咩。

retriever 發表於 17-10-16 14:15
你咁講,即只係而家個制度下要求ATTENTION SPAN 高左?
一定係,

剩係中英文要考的oral, 好多時是分券考, 佔分多左,

依家P1默書要成課, 以前都是幾個生字..

唔專心呢part好多時唔好.

加上傳統學制細節要準, 我見我細仔是好專心認真的人, 小一字, 我細仔寫得好好, 常甲, 但係佢自己一個人我未回家前寫, 得工人姐姐在家唔會睇佢做, 唔知佢筆順有冇問題, 但派番來甲之餘都有圈, 要改, 有些我估佢快得用錯順順, 2劃連成1劃等, 老師都圈, 而我地間是英小, 老師P1中文一樣嚴.  佢專心好都如此, 如果唔專心又心急, 都唔知要改錯幾多, 同1A中學要求高是一樣, 哩些要求更突出唔專心的問題.

IloveJJ 發表於 17-10-16 14:18
又唔係既,我有個細佬,都係好大頭蝦,乜都唔見,又唔記得自己擺响邊。但佢一直讀書都好叻,攞獎學金去外 ...
愛因斯坦都是ADHD, 同IQ 無關, 只要夾到大環境, 如free learning environment, 佢地的成就可能好好, 只是生活上愛因斯坦都是搞唔得好.  (有D指佢可能是亞氏保加...)

quoted fm net
專注力失調過度活躍症( Attention-Deficit Hyperactivity Disorder,簡稱 ADHD),一般來說可分「專注力失調症」、「過度活躍症」及混合型「專注力不足及過度活躍症」三類,每四十名兒童當中有兩名患此病,其中五至六成患混合型「專注力不足及過度活躍症」、三至四成患「專注力失調症」,其餘一成則患「過度活躍症」,男性比女性病患者多,多在七歲前發現此病。由於屬於先天性腦部發展障礙,至今精神科檢查亦未能查出成因,相信跟腦部化學傳導物質失衡有關,亦有可能是家族遺傳,不過病患者智能測驗大多正常,病患者可靠藥物治療,更有三分一人可完全康復。