用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 求教。。。乜都唔見
go

求教。。。乜都唔見   [複製鏈接]

做做下功課唔見擦膠今日讀完既書,按道理直入書包,第二朝係學校又唔見
去游水换完衫,番到屋企以為自己放晒入袋,最後又唔見

鬧又無用,講又耳邊風,救命
要用咩心態對待呢。。so sad
   1    0    0    0

有d人係天生大頭蝦,我女的好朋友,陽光男孩一年唔見7件學校jacket,有d趕唔切熨label已經丟失咗

多d提醒佢,每離開一個地方check一check先走,再樣樣嘢貼好名貼。父母睇開d、包容d,大個d慢慢會好d的。

睇完你地D CASE覺得原來我囝都唔算嚴重了, 坦白講我都睇開左好多了.  點都會哦佢幾句罵幾句, 不過其實話極都係咁.  
我囝最唔見得多係水樽, 所以我一直都係用街買的飲料膠樽比佢裝水飲, 唔見就由佢.  其次一年唔見2-3把雨傘 (我買$20街邊比佢), 2-3個銀包(連埋入面張百達通及少量金錢), 少部份文具, 有時唔見功課(書又唔會唔見喎), 但JACKET唔見過一次咋喎, 都2-3年前的事了.  
希望每天開心渡過 ;-)

睇開 d,小朋友係咁,唔見呢樣,唔見果樣,鬧完都一樣。大 d 就會減少。

每次離開一個地方都要提醒,銀包、擦字膠、鉛筆、間尺、外套。

今年升咗小五仲嚴重咗。。幾時先大夠

Jessy 發表於 17-10-13 23:09
睇完你地D CASE覺得原來我囝都唔算嚴重了, 坦白講我都睇開左好多了.  點都會哦佢幾句罵幾句, 不過其實話極 ...
係。。銀包。。。有好心人執到,拎去補習社,半個月後,又唔見。。超無奈。。

回覆樓主:

我女個同學有過度活躍症,見佢有食藥,又係成日漏東漏西,電話、食物袋成日都唔見,唔知關唔關事。

我仔專注力check過弱,但又未到要睇醫生,反而我諗係咪小五開始workload多咗,之前小二前係間workload大既學校讀時都係咁,仲有退縮行為,轉咗校好咗兩年,好咗兩年,今年去咗精英班,反而乜都好似掉番轉頭咁。。

@[email protected] 發表於 17-10-14 00:02
係。。銀包。。。有好心人執到,拎去補習社,半個月後,又唔見。。超無奈。。 ...
咁我囝有次係比人偷, 佢話坐電車時有人勁大力推佢, 佢差不多跌低, 到落車時想比錢發現銀包不見了, 但佢好肯定上車前銀包放在褲袋的.  好心啦小學生銀包都偷, 入面都唔方多錢啦!!

在學校又唔見幾次啦, 老師執到一次, 同學執到一次, 自己唔見幾次(好彩自己搵返), 最攪笑有次個銀包唔見左幾個月突然有日在學校搵返出來!!!

@[email protected] 發表於 17-10-14 00:17
我仔專注力check過弱,但又未到要睇醫生,反而我諗係咪小五開始workload多咗,之前小二前係間workload大既 ...
我囝都係轉校後好左好多, 但一年後入左精英班就好唔掂, 今年轉返普通班又好返好多喎.  

Jessy 發表於 17-10-14 01:13
我囝都係轉校後好左好多, 但一年後入左精英班就好唔掂, 今年轉返普通班又好返好多喎.   ...

專注差的人難在腦中建立check list, 去計劃及執行checking.

所以亂放,吾上心,吾check, 漏嘢是普遍的問題.

我有個叔伯教我一句:獅子回頭
意思是勁如萬獸之王,離開坐位前亦要回頭望下自己有冇漏野,细時我講俾大仔聽,佢覮得搞笑所以用到,佢地野仍亂但冇晤見

回覆樓主:

反過來看其實是好亊,唔上心就少D壓力和負面情緒。。。前二天就四個學玍想走,二個救番一個校園企跳俾同學拉回另一個跳河俾人救起(自己喜逆思維)

HaYi 發表於 17-10-14 10:00
專注差的人難在腦中建立check list, 去計劃及執行checking.

所以亂放,吾上心,吾check, 漏嘢是普遍的問 ...
好呀!試下呀!

brother4 發表於 17-10-14 10:08
反過來看其實是好亊,唔上心就少D壓力和負面情緒。。。前二天就四個學玍想走,二個救番一個校園企跳俾同學 ...
咁你岩,我囝好樂觀,樣樣野都唔緊,包括考試合唔合格都完全無所謂,呢d人係比較少會去結束自己生命,不過佢咁的性格令我覺得佢好難有邊方面的成就,因為對自己完全無要求。

回覆樓主:

孩子性格也一樣難改,自己要求好低升班便可,分數不重要,因自己小學留班及踢出校。。。不過呈分就要努力D,孩子小三升小四補習社唔收佢,果日補習社老師講佢蠢,罵声太大連校長出來一看 ,為有請私補;個老師好好幫佢補底,由小三中英數作業做番:小五呈分由60升至80分…其實小孩不笨,個個想人讚美,但盡力也不好成绩,所以像個放晒氣的球估樓主孩子可能未遇到開竅的人吧!

brother4 發表於 17-10-14 10:08
反過來看其實是好亊,唔上心就少D壓力和負面情緒。。。前二天就四個學玍想走,二個救番一個校園企跳俾同學 ...
四哥, 我真係好佩服你, 真係乜嘢經過你個腦都可以變返正面嘢出返嚟, 真係要學習下。

HaYi 發表於 17-10-14 10:00

所以亂放,吾上心,吾check, 漏嘢是普遍的問 ...

其實專注力弱,是否因為習慣大人安排或幫助,唔駛自己負責,所以唔習慣/唔駛專注做事?

點解近代咁多專注力差細路?

醒目開學勳章 貢獻勳章

我試過一個學期唔見3張個人八達通!

我認命,要等阿仔"長大",就會好d架喇!
(的確有師傅同我睇過佢八字,話佢出年轉運,之後自理能力會好d....我等緊,仲有幾個月)

bobbob    發表於 17-10-16 12:28
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

retriever 發表於 17-10-16 11:50
其實專注力弱,是否因為習慣大人安排或幫助,唔駛自己負責,所以唔習慣/唔駛專注做事?

點解近代咁多專注力差細路?

環境因素,包括食物、污染物、電子產品

恐龍家

小曳人 發表於 17-10-16 12:10
環境因素,包括食物、污染物、電子產品

同意。

但父母過多照顧入微都係關鍵。

我哋果代自己排隊買野食,而家果代就算玩遊戲都係父母幫手排,有特別留意到,家長代排時,其實細路幾個(幾家庭) 係度 無聊或打鬧或HEA。
‹ 上一主題|下一主題