用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 只要有一個offer,起碼唔會覺得白費努力!! ...
樓主: fay1001
go

只要有一個offer,起碼唔會覺得白費努力!!   [複製鏈接]

回覆樓主

我小朋友叫主動,中文好(次次話中文識曬),英文只有正常學卷幼稚園程度,全部只到2nd in止步...

當個個話中文難學過英文的同時,我慨嘆中英文程度調轉的話,係咪會多些希望...

ooking 發表於 17-10-18 09:20
只怪自己準備不足,我覺得佢地入學標準,係已經要有小一程度

我都覺得係... 點叫家長唔去谷小朋友

fay1001 發表於 17-10-12 15:32
我個女係龍年細B,有讀N班,但都有再報其他一條龍學校K1, 當時考左8間,一個offer都冇,真係好灰,做左咁多 ...

好傷心,已收二個reject

newzw1117 發表於 17-10-18 13:33
我小朋友叫主動,中文好(次次話中文識曬),英文只有正常學卷幼稚園程度,全部只到2nd in止步...

當個個 ...

我囡中文都非常好,可以自己對住本短故事讀,英文普通K3小朋友咁。可惜直私英小唔係想要哩種小朋友

回覆樓主

最心儀果兩間已rejected, 但暫時有一個offer, 好感恩!

回覆樓主

我都相信未到7月結果都未定,希望大家唔好咁失望加油呀!!

JoyceMum 發表於 17-10-18 09:51
今天我朋友8月尾收直資call有位, 佢話我收reject letter 喎,學校話reject不一定不收。當然我朋友門都有幾 ...

如果Reject 都有offer!咁唯有希望在明天

十分鐘 發表於 17-10-18 13:59
我囡中文都非常好,可以自己對住本短故事讀,英文普通K3小朋友咁。可惜直私英小唔係想要哩種小朋友
...

係,好有同感

開始發覺呢個遊戲唔適合我玩.......

monster_melody 發表於 17-10-12 16:05
我女超大,都唔見得有乜分別
同感!我個仔也超大,都唔見得有乜分別,仲俾面試老師話佢「懶豬豬⋯」,唯有IQ 哋諗起碼印象深刻,不過不是好的而已⋯⋯😅😅

newzw1117 發表於 17-10-18 13:34
我都覺得係... 點叫家長唔去谷小朋友

所以我成日叫啲PN,  K1 家長要開始裝備中、英、數,自己卻要研究多啲小學、中學、大學出路,預備錢搬屋;
可惜,十个有九个覺得我怪獸,寧願多郊遊、海洋公園、燒烤、游船河、天天公園見……日日去玩,遲兩年先算

你並不是怪獸, 大家只是選擇行自己想行既路. 感慨D名校校長出來話唔要十八般武藝, 不要面試班, 要有禮貌......但結果......"無人知"

PURINHO 發表於 17-10-18 15:30
你並不是怪獸, 大家只是選擇行自己想行既路. 感慨D名校校長出來話唔要十八般武藝, 不要面試班, 要有禮貌... ...
好有同感...唔好話一個offer,要有2nd in都真係唔易

大部份已in既學校都接二連三的連一個2nd in機會都沒有,又怎會有機會call waiting,音樂椅又點輪到我玩

十分鐘 發表於 17-10-18 13:59
...
今時今日, 好多考直私嘅小朋友啲英文(甚或其它方面)已經有小一程度, 普通K3程度已等於讓賽

你並不是怪獸, 大家只是選擇行自己想行既路. 感慨D名校校長出來話唔要十八般武藝, 不要面試班, 要有禮貌... ...
如果唔駛特訓, 都滿足到D學校喺面試時嘅古零精怪要求, 我係校長都想收呢D學生. 但現實係......

不論考唔考直私, 定等大抽獎, 考小一係一場折磨大人小朋友既遊戲  辛苦大人小朋友

gwenstephen 發表於 17-10-18 15:20
所以我成日叫啲PN,  K1 家長要開始裝備中、英、數,自己卻要研究多啲小學、中學、大學出路,預備錢搬屋;
...

應同!世上沒有不勞而獲!

gwenstephen 發表於 17-10-18 15:20
...
玩係必須嘅!但係玩之餘都要滲d學術入去!
好似去公園學同人相處,如果被打尖要點做?唔見左媽媽點做?

去超市買野,我地屋企有3個人,屋企得番一個蘋果,要買多幾個先人人有得食?一杯雪糕$5,比$20你,買到幾多杯啊?一陣你d朋友黎玩,有xx,yy,aa,bb,cc,dd,咁多個小朋友黎屋企玩,差幾多杯雪糕?夠唔夠錢? 差幾多?

補習班可以唔上,但大前提係爸媽有無咁多時間去陪讀陪玩,教中英數concept?

禮貌係基本係必須!人人有禮貌,咁佢點揀人?到頭來,咪又係學術比拼!香港地家長揀學校都係睇升邊間中學,中學又睇dse成績... 一句到尾,都係成績行先!

絕對認同,所以我好憎聽到呢啲化裝大話,唔看重 portfolio, 晤使揸筆,唔使搶答但只要有自信、有禮貌,有分析能力…………
每个字都啱,加埋就錯曬
‹ 上一主題|下一主題