用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 只要有一個offer,起碼唔會覺得白費努力!! ...
樓主: fay1001
go

只要有一個offer,起碼唔會覺得白費努力!!  

ooking 發表於 17-10-17 14:56
回覆 appletim 的帖子

其實收親啲信都係reject,究竟waiting信係點架?佢地唔call reject掛?

學校情有可原既

假設最後一round 300收150,學校仲有成150個可以候補;所以頭round無waiting 都可以理解

其實收親啲信都係reject,究竟waiting信係點架?佢地唔call reject掛?

吓?邊間咁衰呀!

Duffy727 發表於 17-10-17 12:05
你小朋友好叻呀
我希望有1-2個offer就夠
然後放心去大抽獎

其實我的小朋友都係薯仔一名,只是他比較定和記得父母吩附他做的事(例如:叫老師早晨丶講吾該⋯等等),起碼老師會對他有好印象。

咁絶?是否名校?吾收就算,洗吾洗講到出面呀!

唔係名校,佢可能好心叫人快啲搵其他後路啫。
不過睇到都好心嗡,完全冇晒希望。

回覆樓主:

大家都平常心,唔好俾自己同小朋友太大壓力,無直私就等大抽獎,總之一定有路可行嘅,大家一齊加油

zoeyimmy 發表於 17-10-17 14:50
但係如果收到嘅係reject,就算多人放位都好難可以番生

媽媽吾好灰心,只要知道那裡不足,就叫小朋友留心做好一點。千萬不要責怪小朋友,多給他鼓勵,每次都給他一點獎勵,佢自然就會有信心起來。漫漫長路,還有機會去第二次報名、叩門等。

回覆樓主:

其實入唔到2nd in都算係 rejected 架啦~
我都keep 住冇 2nd in, 已經開始準備大抽獎算

hubbyhubby 發表於 17-10-12 16:12
me2....收reject mail 收到心都酸!!!

The best yet to come

alsonl 發表於 17-10-17 17:45
其實入唔到2nd in都算係 rejected 架啦~
我都keep 住冇 2nd in, 已經開始準備大抽獎算
...

第一局已經死亡

ooking 發表於 17-10-17 17:32

唔係名校,佢可能好心叫人快啲搵其他後路啫。

很明白你的感受!
為你們送上無限祝福!祝福你的小朋友很快便找到理想的學校!加油!!

回覆樓主

報左11間,全部Reject!連waiting都冇機會!都係同樓主一樣諗法,只要一個Offer,就已經好好

icefung 發表於 17-10-17 20:16
報左11間,全部Reject!連waiting都冇機會!都係同樓主一樣諗法,只要一個Offer,就已經好好
...

咁快知道

icefung 發表於 17-10-17 20:16
...

已經有11間有結果?

回覆樓主

唉!把口就話預咗零offer 啫,其實我也想有一個offer 開心下,起碼也沒覺得白費心機一場。☹️

Cath8888 發表於 17-10-18 06:05
唉!把口就話預咗零offer 啫,其實我也想有一個offer 開心下,起碼也沒覺得白費心機一場。☹️
...

身同感受....大家一齊加油!

只怪自己準備不足,我覺得佢地入學標準,係已經要有小一程度

今天我朋友8月尾收直資call有位, 佢話我收reject letter 喎,學校話reject不一定不收。當然我朋友門都有幾間有offer。所以希望在明天!

JoyceMum 發表於 17-10-18 09:51
今天我朋友8月尾收直資call有位, 佢話我收reject letter 喎,學校話reject不一定不收。當然我朋友門都有幾 ...

應是今年

ooking 發表於 17-10-18 09:20
只怪自己準備不足,我覺得佢地入學標準,係已經要有小一程度

學術只係一方面,如果可以重來,我會著重培養小朋友嘅看圖說話能力。不過小朋友的活潑個性很難改變,唯有留意選擇適合的學校而不是盲目跟報