用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 只要有一個offer,起碼唔會覺得白費努力!! ...
go

只要有一個offer,起碼唔會覺得白費努力!!   [複製鏈接]

我個女係龍年細B,有讀N班,但都有再報其他一條龍學校K1, 當時考左8間,一個offer都冇,真係好灰,做左咁多野都係白費心機。。。。而家到報小學,報左12間,有一間reject, 其他未有結果,係等通知呢段時間真係好痛苦,好驚到頭來又係白費心機。只要有一個offer,我都心滿意足。日日都諗到訓唔著,身邊同樣情況朋友唔多,只係想係呢到搵到D身同感受既媽媽,吐下苦水!
   3    0    0    1

回覆樓主

我in左十幾間 都無offer  來緊仲有三間

fay1001 發表於 17-10-12 15:32
我個女係龍年細B,有讀N班,但都有再報其他一條龍學校K1, 當時考左8間,一個offer都冇,真係好灰,做左咁多 ...
不要以有否Offer去否定小朋友既能力, 同自己既努力.

Chirley    發表於 17-10-13 09:54
kidd611    發表於 17-10-12 17:05
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

面試既過程都有好多得著
加油!

回覆樓主:

我同樓主情況近似。大家努力。

我個女係龍年細B,有讀N班,但都有再報其他一條龍學校K1, 當時考左8間,一個offer都冇,真係好灰,做左咁多 ...

haa haa, you are not alone.... 暫時都係得GT first waiting.... good news is coming... 一齊努力

回覆樓主

Same here. What a stressful crazy process!

回覆樓主:

我個小朋友都係龍年,仲係超細b,已收幾個reject,1個waiting! 個腦日日夜夜都係小學,邊間幾時in,幾時出1in結果等等,雖然覺得機會微,但都相信會有奇蹟!

ckultraman 發表於 17-10-12 16:00
我個小朋友都係龍年,仲係超細b,已收幾個reject,1個waiting! 個腦日日夜夜都係小學,邊間幾時in,幾時出1 ...

我女超大,都唔見得有乜分別

回覆樓主:

me2....收reject mail 收到心都酸!!!

same here..........有晚仲發夢收reject, 即刻喊醒咗........真係超大壓力!
龍年細B, 報咗9間, 已收3間reject~~~~

回覆樓主

我只報了幾間,只有兩間有result, 其他都是未出結果,希望有好消息。

現在兩間有消息的都是waiting, 惶恐中

回覆樓主

其實唔好俾咁大壓力自己,試代入一下角色,你作為一個成年人去搵工,淨係搵幾千人應徵既公司,成功率又會有幾高?每間學校都收百零人而已,攞個average當4000人考,收150人,係3.75%,唔收既係超過96%,又有幾出奇?
利申:報10間in左7間,仲有一間未in,未有offer

hkpapa852 發表於 17-10-12 15:34

Agree! 為左準備面試,睇多左書,認多左字,練好待人接物,全部都有得著

hkpapa852 發表於 17-10-12 15:34

超級同意

今年競爭太激烈了,我都已經收左4間rejected,連waiting都無,之後仲有3間,估計都係唔得嘅多。喺呢個過程中,我發現d直資私校大部分都鍾意收同一類學生,活潑、外向、有表演欲、健談....如果小朋友唔係呢一type,都好難有offer。我已經疊埋心水,諗下統一派位嘅策略仲實際。

停一停諗一諗, 真係非直私不可咩? 如樓上所言, 幾千人考百幾個位, reject先係常態. 而且, 考小一真係一個match game, 唔啱讀直私的唔等如唔叻架喎.

me too. 現在有强迫症,一有空就上BK睇吓有冇人收到信,又明知假日都去開信箱

PCMW    發表於 17-10-12 17:02

good luck to all of us!

就算無直私offer,去面試已經係為叩門作好準備。
Be positive.
‹ 上一主題|下一主題