用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 被勸退
go

被勸退

兒子差不多4歲,確診自閉症,排緊E加S,在主流幼稚園K1(細仔做大B),一星期上緊3堂私人訓練,上左3個月左右,幼稚園勸退我,話兒子不適合在這幼稚園上,叫我去找happy school !好失望,好唔開心!開學才一個月,覺得學校好絕情,完全唔被機會再觀察一下!學校也開曬學,根本好難其它學校!我完全不知道怎麼辦好!我應該去找找一些包容的學校?停學一年上訓練?希望大家可以俾d意見我,thanks !!!
邊度有d包容學校?九龍區

kycada 發表於 17-10-11 11:04
兒子差不多4歲,確診自閉症,排緊E加S,在主流幼稚園K1(細仔做大B),一星期上緊3堂私人訓練,上左3個月左右 ...

http://www.swd.gov.hk/tc/index/site_pubsvc/page_rehab/sub_listofserv/id_daytraining/id_integrated2/

應該找些兼收學校, 你看看如上網址, 找到較合適 的再打電話問問

FW9837 發表於 17-10-11 11:24
http://www.swd.gov.hk/tc/index/site_pubsvc/page_rehab/sub_listofserv/id_daytraining/id_integrated2/ ...

明白,謝謝你
但兼收位不是政府派?自己可以in ? 我唔太知道

kycada 發表於 17-10-11 11:52
明白,謝謝你
但兼收位不是政府派?自己可以in ? 我唔太知道

呢個我唔係咁清楚, 但有兼收嘅學校起碼佢地有照顧呢類學生嘅經驗, 若果有位應該會收吧。 呢個係我推算, 因我小朋友入咗學, 到上咗半年發現比其他小朋友慢, 而家先排做CAC, 但學校方便話佢地有兼收, 叫我唔駛擔心。。。
所以我諗你都可以試下問下

FW9837 發表於 17-10-11 12:03
呢個我唔係咁清楚, 但有兼收嘅學校起碼佢地有照顧呢類學生嘅經驗, 若果有位應該會收吧。 呢個係我推算, ...

好吖,我打電話去問下,大包圍先,thank you

回覆樓主:

樓主,請問你經濟能力如何? 如果每個月可以拿到八九千元出來的話,我愚見認為你仔去上密集式訓練的用處比上一般幼稚園大。
幼稚園一個月就叫你走是好衰,好冇愛心。但另一個角度諗,幼稚園是否對你仔的情況最有幫助? 我認為不是。
每天上幼稚園,但去到渾渾噩噩,只是浪費你仔的青春。換另一間有愛心的幼稚園又如何? 基於人手問題,老師想幫你仔都唔可以忽略其他同學。
咁當然,如果資源不許可就另計。

回覆樓主:

講多句,如要申請幼稚園,除了兼收位學校之外,你也可申請有到校服務的幼稚園。

lobb2015 發表於 17-10-11 12:32
樓主,請問你經濟能力如何? 如果每個月可以拿到八九千元出來的話,我愚見認為你仔去上密集式訓練的用處比上 ...

上緊半密集了,一星期三日,也差不多6千(emoji)(emoji)‍♀️

kycada 發表於 17-10-11 22:05
上緊半密集了,一星期三日,也差不多6千(emoji)(emoji)‍♀️

樓主,有無諗下密集增加5日先谷一下?因為現在找到主流學校機會率唔高, 而且做K1 大B都追唔到同班同學的能力( 除非你入個間學術要求好高)真係好好把握黃金6歲的時間

KCHK 發表於 17-10-12 11:47
樓主,有無諗下密集增加5日先谷一下?因為現在找到主流學校機會率唔高, 而且做K1 大B都追唔到同班同學的能力 ...

我完全同意 KCHK 的意見

其實學校話小朋友點樣唔適合? 你係咪讀名幼?

你可以去搵D不熱門、收生不足的村校,最好有到校服務。至於有兼收位的學校,佢地係有經驗,但未必有愛心,或者不想多收普通位的SEN學位。

另一條路,上5日密集趁細谷好小朋友,因為而家唔追,愈大差距會愈大。

仲有,問下你私人訓練老師意見,係咪而家不宜讀主流。

同意樓上所講,其實3-6歲黃金期,A仔要把呢段時間追,建議樓主考慮上5日密集

回覆樓主

轉校吧!呢個幼稚園再勉強落去只會浪費小朋友時間,既然樓主有三天密集,不如加到5天密集吧!再寄信去全日班既幼稚園,呢種好多好似係輪侯,唔使面試

kycada 發表於 17-10-11 22:05

請問大機構的密集訓練是否要排好耐?訓練包括什麼?我找到間約5千元3天密集訓練的,但說明只有老師,是否合理?

回覆 kycada 的帖子

如覺得小朋友未能適應主流幼稚園學習,便不應蹉跎歲月,宜趁早安排其入讀五天密集式訓練課程,因六歲前的治療黃金期是最寶貴的,盡量不要錯過...... 當然費用是很昂貴,而且未必人人皆成功(視乎病患程度)......
但若付擔得起,確實非常值得一試!

legolas625 發表於 17-10-13 10:06
其實學校話小朋友點樣唔適合? 你係咪讀名幼?

你可以去搵D不熱門、收生不足的村校,最好有到校服務。至於有 ...

密集訓練老師覺得我兒子可以讀主流,特殊老師意見主要認為學校包容與體諒否?
兒子現在讀主流是比較有名的大型連鎖幼稚園,不算名幼,學校老師話佢比較動來動去,不專心聽書,話自己學校比較學術型,應該去happy school

Pakpak_mama 發表於 17-10-15 17:15
請問大機構的密集訓練是否要排好耐?訓練包括什麼?我找到間約5千元3天密集訓練的,但說明只有老師,是否 ...

我果間要9200,五日班,有特殊老師,言語老師,感覺綜合老師

回覆樓主

三日和五日差不多吧?已經不是一星期一天五日9200,負擔比較吃力

其實都唔使根據邊類老師既意見!如果小朋友喺課室唔能夠坐定定,聽老師既指示,根本就好難適應到主流幼稚園及小學既學習生活。點解我強調要讀五日既密集式訓練課程,其中一項好重要既原因就係要學「坐定定、聽指示、與人溝通」。唔喺6歳前訓練好,日後即使入讀一間包容性大、關愛度高既學校,肯定小朋友亦會面對很多學習和社交上既問題。
所以,為小朋友作任何決定前,大家真係要審慎檢視子女既情況。

回覆樓主:

請問係唔係X南幼稚園?