用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍民生是否2018年6月才接受校外生報名? ...
go

九龍民生是否2018年6月才接受校外生報名? [複製鏈接]

如題。網頁是這樣寫,即係派完位,知道有幾多位剩才in 人?
   0    0    0    0

JoyceMum 發表於 17-10-10 22:51
如題。網頁是這樣寫,即係派完位,知道有幾多位剩才in 人?
每年也是放榜後才招生的,而且一定是跟住的星期六面試,與一眾津校叩門試同一日添!
民小只收大概85%(好似網頁有寫清楚是不高於/定不少於85%)的民幼生,然而,每年總有一批叻叻的民幼生選擇去另外的一些更名的直私,也會去叩名津/一線津小。所以民小一定於6月招生,不過有幾多個外校生位,就要視乎當年有幾多人不讀民小了。估計應該大概20-40個左右。(純粹估計,留待用家更正!)

LittleButter 發表於 17-10-10 23:12
每年也是放榜後才招生的,而且一定是跟住的星期六面試,與一眾津校叩門試同一日添!
民小只收大概85%(好似網 ...

今年民幼上民小 得6成
好似話cut左班小一

letterland 發表於 17-10-10 23:18
今年民幼上民小 得6成
好似話cut左班小一
不是呢!今年收返七成民幼生上民小!

LittleButter 發表於 17-10-10 23:12
民小只收大概85%(好似網 ...

謝謝大家解答

Hopeforb 發表於 17-10-10 23:27
不是呢!今年收返七成民幼生上民小!

據聞民小210個位,85%留給民幼=179個位
民幼k3 有330人, 179/330=54.2%

babieblue 發表於 17-10-11 09:28
咦, 民生之前開7班小一收成240人, 做乜呢兩年又縮番開6班呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

今年民生小學位大約240個全部派給民幼生,年尾如果有民幼生唔讀民小,會收外校生或民幼waiting學生。

hkpapa852 發表於 17-10-11 09:34
咦, 民生之前開7班小一收成240人, 做乜呢兩年又縮番開6班呢?

利申:非民幼家長。但親友今年k3。據聞下年只開6班小一。如果全級一樣240人,咁即係變大班40人一班?

聽說明年小一開六班共240個位,不過,今年K3收到民小offer的亦係差不多240,可能今年k3水平不錯(我自己估)和預計會有流失,所以240/330,72.72%有得上民小。我是今年K3用家

補充:主要因為學校正在重建及擴建,所以課室比較緊張,但係當教學大樓重建完畢應該是會加班的,但具體數字現在不清楚

Hopeforb 發表於 17-10-11 09:53
聽說明年小一開六班共240個位,不過,今年K3收到民小offer的亦係差不多240,可能今年k3水平不錯(我自己估 ...

多謝澄清。親友話佢估佢個班大約一半有offer,不過佢話其實同學之間冇乜公開談論,始終比較敏感。

Hopeforb 發表於 17-10-11 09:55
補充:主要因為學校正在重建及擴建,所以課室比較緊張,但係當教學大樓重建完畢應該是會加班的,但具體數字 ...
如果小學部又加班, 對小學部學生其實係不負責任既做法
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

有在讀的家長說so far 已經派咗230個位比民幼生

hkpapa852 發表於 17-10-11 09:34

16-17年有7班每班38人
17-18年有6班每班42人
總數其實差不多

我觉得太大班!

今年暫時全部位都俾晒民幼生了。要等有民幼生放棄先再有位俾街外人。
‹ 上一主題|下一主題