用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中西區B1生派位 估估吓推算
樓主: mcl203
go

中西區B1生派位 估估吓推算  

Band5 發表於 17-10-12 20:03
我仔當年乙一至三係SJC,QC,同KC!

如果三間都冇乜所謂,而家嘅B1A最佳選擇,我會乙一至三QC,SJC同KC, ...
即係乙一報QC. 終於揾到人爭菜田隔離嘅瘦田

hkpapa852 發表於 17-10-12 15:16
當年全港一共有200間中學縮班, 如果加班, 又唔以只俾部份學校加
但如果全部200間中學加番班, 可能會令到一 ...
有型之手令到競爭力弱、增值低既學校可以生存。

hkpapa852 發表於 17-10-12 14:48
我唔會認為QC係負增值, 佢最多只係無乜增值.

睇吓一D學校既Pre-S1成績, 同6年後DSE既表現, 就知邊 ...
QC無嘜增值,都係當年揀學校時頭痕既原因之一。

mcl203 發表於 17-10-12 00:34
不如簡單D去準備應如何選校
點計出囡囡既EDB全港/全區組別...暫且放埋一邊唔使理

謝謝你的解答!

IloveJJ 發表於 17-10-12 22:11
你係中西區?

係呀!

IloveJJ 發表於 17-10-13 00:03
其實我認同SJC既勝算可能仲高過KC的,因為無咁多人爭
咁咪好囉, 選擇多的是, 中西區已經幸福了

Band5 發表於 17-10-12 20:03
我仔當年乙一至三係SJC,QC,同KC!

如果三間都冇乜所謂,而家嘅B1A最佳選擇,我會乙一至三QC,SJC同KC, ...
如果我囝呈一, 二都級10以內, 我都敢博

jessimm 發表於 17-10-13 09:27
咁咪好囉, 選擇多的是, 中西區已經幸福了
同大部分區比較,中西區真係算好既。

IloveJJ 發表於 17-10-13 10:51
但前面又話中西區男仔好慘喎?!

介紹本書給你" little prince", 睇下會舒服D. 書中有很多經典名言.

用35.6%咁直接去反映B1離場率...可能...又係一廂情願既諗法
犯左甚麽邏輯上既錯誤呢 ?? ~~~

mcl203 發表於 17-10-13 13:22
用35.6%咁直接去反映B1離場率...可能...又係一廂情願既諗法
...
又俾妳早過我講添

mcl203    發表於 17-10-13 13:24
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mcl203 發表於 17-10-13 13:22
...

若係所謂35.6% B1離場率...好易發左達都唔知...再整次XX怕計數先 :

本區人數                B1生人數      男生 (45%)    女生 (55%)

1590                       530             239                291

: 35.6% 離場率                              (85)            (103)

統一階段                                        154               188

:本區B1學位                              (97)             (300)

餘額欠/(多出)                             57               (112)

唔信自己都信吓部計算機 ~~~

mcl203 發表於 17-10-13 13:37
若係所謂35.6% B1離場率...好易發左達都唔知...再整次XX怕計數先 :

本區人數                B1生人數     ...
常識題:

如果某區內沒有B2中學, 妳估B1, B2, B3呢3類學生, 最積極想走既係邊一類?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-10-13 13:39
常識題:

如果某區內沒有B2中學, 妳估B1, B2, B3呢3類學生, 最積極想走既係邊一類?
我唔明呀.....太深了.... ~~~

hkpapa852    發表於 17-10-13 13:45

王家爸爸 發表於 17-10-12 22:15
有型之手令到競爭力弱、增值低既學校可以生存。

殺校可以去蕪存菁,唔殺校就……個個想讀嘅學校就縮班,冇人願意讀嘅至可以留低!

保護教師飯碗,比學生利益更重要,呢啲就叫專業!

smartcash    發表於 17-10-13 15:37