用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行咩都無,會有影響嗎?
樓主: tomato100hk
go

自行咩都無,會有影響嗎?  

IloveJJ 發表於 17-10-13 10:51
我仔學校有,但我想出去報英文的,出面啲人英文勁啲。
你哋港島區係勁D既, 無法啦, 補補英文都係好既。

我阿大剛剛轉咗班英文興趣班。之前個係chat room, 個外籍老師好好, 但佢教果班advance班撞到正數研。你知啦, 數研一位難求, 唯有轉去一個細細個去外國讀書既華人miss班, 我雖然唔鐘意, 但無法啦。呢個advance班係每堂有一D較專門既topic, 同學仔睇完文章討論, 然後答問題。阿女上完第一堂同我講:哇, 媽咪好深呀, 班入面個個都大過我的。不過好開心, 題目係自己答既。爸爸話見到D小朋友應該都起碼六年班。我諗預早比阿女習慣一下小組討論一D深少少既topic, 係會有DD幫助既。而且, 我發覺miss既觀察比較仔細, 指出阿女既問題比較到位。

IloveJJ 發表於 17-10-13 10:50
你有練習,梗係唔駛啦!我無又唔識嘛!

嗱,呢次你係爭唔落。你連佢中學揀科咁遠既事都考慮左,更逼切既自行面試反而咁耐都無做野。又唔係今日先知自行要面試,你係度等D咩呢?

IloveJJ 發表於 17-10-13 11:07
咁呢個咪即係我講嗰啲面試班囉!咁好呀!你山旮旯都搵到嚟講,咪好囉!唔駛驚唔去考直資啦!
...

唔係面試班, 係英語會話班嚟。唔會教你面試技巧的。

IloveJJ 發表於 17-10-13 11:15
我知,但其實我想搵嗰啲,都係英文小組討論,唔係搵改善技巧嗰種。
唔係一般英文center都有的嗎?

IloveJJ 發表於 17-10-13 11:09
你上次講咗嗰啲方法,我唔識做嘛!我有同個仔討論下時事,問下佢意見,佢學校都有俾題目我哋練小組討論。 ...
如果你可以開車去新界, 之前小時了了唔係介紹咗個幾好的嗎? 佢阿女學果個。

IloveJJ 發表於 17-10-13 11:15
我知,但其實我想搵嗰啲,都係英文小組討論,唔係搵改善技巧嗰種。

既然平時你有同佢練,學校又有練,你又唔係想學面試技巧,咁你報面試班目的係咩?

IloveJJ 發表於 17-10-13 11:25
我呢頭都有,我問咗料啦!不過,我信綠茶嘛!佢家族咁有策略,又有成功紀錄,SPCC喎,咁有料就唔怕遠啦!
...

今年未有小朋友提出想過海挑戰,因為知道收都唔會讀,學精左,唔想浪費精神。個個等派位,好無大志。

IloveJJ 發表於 17-10-13 11:29
學校啲人英文唔夠勁,我報嗰個係英文。自己屋企同學校既同學,把口都唔夠佢勁,佢响學校小組討論攞好高分 ...

老師再惡都係扮下野考你應對,其他對手係你死我活。

IloveJJ 發表於 17-10-13 11:45
等派位,唔係無大志架!我都等派位啦!
咁佢哋等派位,就唔練面試啦?
我想自行一擊即中, 所以唔會搏高一線。

little_yolky 發表於 17-10-13 11:59
我想自行一擊即中, 所以唔會搏高一線。

自行一唔搏,搏自行二高兩線囉~~~