用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行咩都無,會有影響嗎?
樓主: tomato100hk
go

自行咩都無,會有影響嗎?  

os_ecu 發表於 17-10-10 15:13
仲要加埋特異功能 (如香港代表隊, 學界項目紀錄保持者), 或者係 "級一" 有學校校長推薦.
...
"級一" 有學校校長推薦的學生,未必能入。香港有五百多小學,估計至少有100小學會推薦級一

Arabellahk 發表於 17-10-11 00:26
"級一" 有學校校長推薦的學生,未必能入。香港有五百多小學,估計至少有100小學會推薦級一
...
舊年簡介會佢個副校(?)有講過有條 admission queue 係專俾每間學校校長推薦既名單.

我估應該係講緊嗰啲佢曾經 有收過/ 有 track record 既小學, 應該唔係每一間都會收.

tomato100hk 發表於 17-10-10 17:48
有做班長,但成績表係唔會寫,咁點證明!
成績表無寫就要問學校攞返個 written 證明, 正路如果知道你用嚟做 S1 application 佢都會寫返俾你.

我眼見啲 application form , 有時寫明要俾 proof.

tomato100hk 發表於 17-10-10 12:52
雖然仲有兩年先到我,但我都想問定,我心裡太多問題!希望各位有經驗jm解答!

1 自行係咪可以兩間?如果我無 ...
唔會咩都無既,自行階段最有影響力既係排名,以唔係坊間所強調既特異功能。

王家爸爸 發表於 17-10-11 09:26
唔會咩都無既,自行階段最有影響力既係排名,以唔係坊間所強調既特異功能。 ...

即係咩排名?

lawpoohpooh 發表於 17-10-10 13:51
我都係2年後要面對, 所以上來學下野先, 多謝大家指教
講真,如果2年之後升中,而又無特別既課外活動,最好係考好呈分試,喺學校考高三幾個名次,喺全港排名就升一、兩千名。

Arabellahk 發表於 17-10-11 00:26
...
正如動物農莊講 "all animals are equal but some animals are more equal than others." 個個校長都可以寫推薦信,但係唔係封封推薦信都一樣有用。
校長推薦有無用,其實睇番過去派位紀錄就知道。

王家爸爸 發表於 17-10-11 09:37
正如動物農莊講 "all animals are equal but some animals are more equal than others." 個個校長都可以寫 ...

又舉下例,推薦信是否一定係必須存在,當然有好過無。我地唔敢問學校取推薦信,揾直屬出信可能係找C,要保持低調,低調式處理,已經充分反映係班主任年終既推薦獎項,變成輕輕的來,輕輕的走~~~

王家爸爸 發表於 17-10-11 09:26
唔會咩都無既,自行階段最有影響力既係排名,以唔係坊間所強調既特異功能。 ...
今次死喇, 阿女無校內服務呀!!!!

IloveJJ 發表於 17-10-11 12:02
點會咁架?明明幾年前我仔唔肯服務,你同老公仲獻計俾我。你女點會無服務架?
...
個衰女唔想做!佢話風紀、圖書館管理員果D要小息當席, 阻住佢做功課 室長(即睇住低年級食飯)又抽唔到。

王家爸爸 發表於 17-10-11 09:37
正如動物農莊講 "all animals are equal but some animals are more equal than others." 個個校長都可以寫 ...
估計校長推薦的級一入spcc,應不到50人。

little_yolky 發表於 17-10-11 12:06
個衰女唔想做!佢話風紀、圖書館管理員果D要小息當席, 阻住佢做功課 室長(即睇住低年級食飯)又抽唔 ...
理性啲分析,如果個女唔做風紀、圖書館管理員,用啲時間做功課,估計會唔會係排名上有進步?估計上升咗幾多名?可能你個女精明過人,知道成績先係王道。
服務既野,好容易搞掂,去啲教會、社區中心賣下旗、幫下手,就已經得。

王家爸爸 發表於 17-10-11 09:31
講真,如果2年之後升中,而又無特別既課外活動,最好係考好呈分試,喺學校考高三幾個名次,喺全港排名就升 ...

升一兩千名都無用,rank order 係次第唔係名次,有前你一名既同學同你一齊 apply 一齊爭,佢rank order 嗰 part 都會高分過你.

學業做好平時水準 (一年半載好難有大突破); 做多啲服務, 攞多啲獎. 唔係到時你會發現份 form 無嘢填個心好空虛了,

王家爸爸 發表於 17-10-11 13:57
理性啲分析,如果個女唔做風紀、圖書館管理員,用啲時間做功課,估計會唔會係排名上有進步?估計上升咗幾多 ...
佢邊有時間呀, 一至五要返學, 星期六興趣班排朝九晚六, 星期日又排到朝十晚五, 之前做開D社區公公婆婆義務唱歌娛樂, 今年呈分都俾我cut晒, 真係渣都無............

os_ecu 發表於 17-10-11 14:08
升一兩千名都無用,rank order 係次第唔係名次,有前你一名既同學同你一齊 apply 一齊爭,佢rank order 嗰 ...
點解你覺得學業一年半載好難有大突破?

王家爸爸 發表於 17-10-11 13:57
理性啲分析,如果個女唔做風紀、圖書館管理員,用啲時間做功課,估計會唔會係排名上有進步?估計上升咗幾多 ...

我有D懷疑你講果D計唔計分~

little_yolky 發表於 17-10-11 14:10
佢邊有時間呀, 一至五要返學, 星期六興趣班排朝九晚六, 星期日又排到朝十晚五, 之前做開D社區公公婆婆義務 ...
咁就已經足夠啦,興趣班大把野填,然後將之前做開既社區公公婆婆義務唱歌娛樂照填落去,今年暑假揾一、兩樣做下,唔好太多,最緊要係如果面試時問起,佢識答,太多答唔都反而弊。其實只係填滿佢,心理上好啲,一般情況下點都係無實際作用,反而太刻意印象唔好。