用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行咩都無,會有影響嗎?
go

自行咩都無,會有影響嗎?   [複製鏈接]

雖然仲有兩年先到我,但我都想問定,我心裡太多問題!希望各位有經驗jm解答!

1 自行係咪可以兩間?如果我無任何小學服務性嘅工作,如風紀!或無參加校內任何課外活動!咁自行係咪已經輸左一半!
2 有無人自行唔揀!直接等大抽獎?
3 大抽獎如果自己區唔夠位,係咪都會借隔離佢比我地揀?
4 派得唔好,係咪去邊一區學校叩門都得?
5 當派到學校,其實我地點知自行已經收了,定甲乙部入左呢?
   5    0    0    0

tomato100hk 發表於 17-10-10 12:52
雖然仲有兩年先到我,但我都想問定,我心裡太多問題!希望各位有經驗jm解答!

1 自行係咪可以兩間?如果我無 ...

1) 0間 (放棄自行), 1間 or 2間 (最多)。無參加校內任何課外活動!咁自行係咪已經輸左一半 ==〉不一定。看你報甚麼學校
2)有。
3)是。
4)是。
5)看你點填。正路你是不會知,亦無需知,只是滿足自己好奇心

點解要放棄自行?不試白不試。試左唔得無損失,叩門都俾人見到有d誠意吖~~大抽獎等同六合彩.....無人買會諗住自己實中吧~

tomato100hk 發表於 17-10-10 12:52

主要睇成績,呀女小學都驚學生咩都冇參加,所以五丶六年班一定會分D服務比學生,圖書館管理員丶風紀丶普通話大使......

可以向班主任了解下

回覆樓主:

spcc歡迎你
成績60%,面試30%,操行及其他10%

little_yolky    發表於 17-10-11 11:54

greentea000 發表於 17-10-10 13:29
spcc歡迎你

spcc即係?

greentea000 發表於 17-10-10 13:29
spcc歡迎你

你真係信㗎? ~~~

王家爸爸    發表於 17-10-11 09:28
Eat_Sleep_Play    發表於 17-10-10 15:55

撇開升中問題, 一名小學生在學業之外, 沒有任何類型課外活動? 沒有任何愛好和興趣, 讓人看見孩子在其他方面的發展?

不學琴、不參與競賽式運動, 不朗誦、不寫作.....也有其他活動可選擇

未必要花很多金錢和時間的, 例如, 家長可以趁暑假或長假期, 陪同孩子參加一些本地, 甚至內地服務計劃, 義工等, 不只賣旗, 也可以是派米、探訪山區兒童、院舍長者, 不是為儲證書, 參與這些活動, 可以長見識, 對孩子成長有幫助

wonglily    發表於 17-10-14 01:00
little_yolky    發表於 17-10-11 11:55

我都係2年後要面對, 所以上來學下野先, 多謝大家指教

MC1128 發表於 17-10-10 13:51
撇開升中問題, 一名小學生在學業之外, 沒有任何類型課外活動? 沒有任何愛好和興趣, 讓人看見孩子在其他方面 ...

有在校外畫畫班,但無參與任何比賽!但咁會有幫助?因為畫畫只為興趣!

一般中學主要都係睇成績,但如果申請表上一片空白,又真係怪怪的。正如樓上所言,小學老師都會鼓勵學生參加各種活動、服務,例如合唱團、朗誦、圖書館管理員、英語大使等,唔會乜都冇嘅。

另外,小朋友既然有學畫畫,不妨請畫班老師將他的作品拿去參加比賽,若僥倖合評判眼緣,可能會有獎呢!

1 自行係咪可以兩間?如果我無任何小學服務性嘅工作,如風紀!或無參加校內任何課外活動!咁自行係咪已經輸左一半!
2 有無人自行唔揀!直接等大抽獎?
3 大抽獎如果自己區唔夠位,係咪都會借隔離佢比我地揀?
4 派得唔好,係咪去邊一區學校叩門都得?
5 當派到學校,其實我地點知自行已經收了,定甲乙部入左呢?
(1) 無服務真係爭啲 (間間都會問的), 仲有兩年有得攪架, 叫仔仔舉手參加 班長, 行長, 風紀, 小老師 等等啦.

(2) 應該好少, 個個自行嗰兩間都會叫高一格 (你都鍾意勁啲既學校), 點解放棄機會? 入咗 lucky, 唔收又無損失.

(3) 呢個 EDB 會調整 & 公報; 正路學校會派位前話俾你知你嗰區既學校名單, 到時你就知有幾多外區學校.

(4) 叩門應該無限區域, 全港 直資, 私校, 官津 都可以叩. 不過可以叫門既時間好有限, 你一定要預先擬定好叩門次序 (朋友經驗 十間八間 左右)

(5) 派位紙唔會寫明邊 part 收你. 不過如果你3 part 都唔同選擇你咪會知道囉, 但如果有學校選項相同 (食全餐 自一甲一乙一選同一間學校), 而又係派咗嗰間俾你, 咁你就唔會知道係邊part收咗你小朋友了.

tomato100hk 發表於 17-10-10 13:55
有在校外畫畫班,但無參與任何比賽!但咁會有幫助?因為畫畫只為興趣!
有啲學校好老實講明, 為興趣既課外活動無乜用; 佢會要你填呢一項個小朋友有乜 achievement (e.g. 獎, 級証書)

spcc歡迎你
仲要加埋特異功能 (如香港代表隊, 學界項目紀錄保持者), 或者係 "級一" 有學校校長推薦.

IloveJJ 發表於 17-10-10 16:53
點會完全無服務呀?我仔學校會專登安排成績較好既做風紀、班長呢啲服務,除非你小孩拒絕。或者你學校係有 ...

有做班長,但成績表係唔會寫,咁點證明!

IloveJJ 發表於 17-10-10 17:57
照填囉!我會照填架
對,照填

回覆樓主:

正經:
搵張心議中學的報名表填下,填到唔好太多空格(好睇你自己接受程度),因始終成績最緊要。

講笑:
比賽無獎寫參與,無返正式課程寫自學

P.S.
樓主你仲有時間

探訪護老院,大部分學校會安排
‹ 上一主題|下一主題