用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Concord College 2018
樓主: honghong_ma
go

Concord College 2018

Iputa 發表於 18-2-6 00:14
請問你地由Shrewsbury station 点去Concord? Taxi?Bus549?

的士大概十至十五pound

Hi, 收到Concord 回應: I would recommend taking a taxi to Concord from Shrewsbury train station. The bus may take quite a long time and there is only 1 bus a day, so if you miss it then there isn’t another one. A taxi will get you here quicker and more reliably on time.
We strongly advise that if taxis are required to and from Concord College, that these are booked in advance. Please see below the contact details for companies we regularly use:
Access Taxis:
+44 1743 54 54 54
Shrewsbury Taxis:
+44 1743 24 44 77
Vincent’s Taxis:
+44 1743 36 77 77

謝謝Gogo! 十幾pound ok wor👍🏻

Iputa 發表於 18-2-7 22:49
謝謝Gogo! 十幾pound ok wor👍🏻

成30min車程,我女話比我聽咁平我都覺得好奇。佢話可能學校有special deal with taxi company wor. 佢自己call taxi, 用 學校provide 嘅taxi company no. 冇 經學校幫手打電話都係十至十多pound. 所以你call taxi 時都可先confirm 下費用

十幾鎊咁平的士費,我仔學校30分鐘要成£50-70,唔知喺咪學校抽佣。

jj100c 發表於 18-2-8 00:25
十幾鎊咁平的士費,我仔學校30分鐘要成£50-70,唔知喺咪學校抽佣。

英國乜都貴,30min £50 一D都唔奇,£10咁平先出奇。但亞女話坐過好多次,因為去大學面試嘅交通要自己安排,所以佢估可能學校同taxi company K到優惠呱

gogogo333 發表於 18-2-8 08:11
英國乜都貴,30min £50 一D都唔奇,£10咁平先出奇。但亞女話坐過好多次,因為去大學面試嘅交通要自己安 ...
如果有優惠又幾好喎!

Hong Hong Ma  :-)

謝謝gogo! Goodluck to 妳女女uni application!

請問你地買LHR 或 Manchester 機票? 因放大假時、學校有車送同學去LHR

Iputa 發表於 18-2-10 03:13
請問你地買LHR 或 Manchester 機票? 因放大假時、學校有車送同學去LHR

一定是訂 Heathrow airport ,因為學校有車接送,還有不同年級學生坐校車去機場,是不同時間,女兒/兒子到了學校要問清楚學校,隨時要改機票時間。
Yr 12/13 的學生只有聖誕節假期和暑假才有空回香港,其他時間的term break 學校會要求他們留下,準備考 AS level 和 AL level 。不用訂太多機票。bundle ticket 只能一年內用。家長要留意時效。

angelleungyp 發表於 18-2-10 09:20

一定是訂 Heathrow airport ,因為學校有車接送,還有 ...

請問2018 年9月了5日到Heathrow 7:00a.m 到T3,12月11日訂20:00 機回HK ,正確嗎?
我怕訂錯要改,謝謝您

honghong_ma 發表於 18-2-10 09:50
請問2018 年9月了5日到Heathrow 7:00a.m 到T3,12月11日訂20:00 機回HK ,正確嗎?
我怕訂錯要改,謝謝您
...

我也不能肯定答你,因爲不同學級,不同班級去機場的校車也不同,真的是要學生自己去問清楚。我兒子聖誕假期回來,也改了兩次機票。當初睇住 school calendar 訂諗住無錯,但最後也要改。(emoji)

angelleungyp 發表於 18-2-10 10:07
我也不能肯定答你,因爲不同學級,不同班級去機場的校車也不同,真的是要學生自己去問清楚。我兒子聖誕假 ...
改機票要比附加費呢!我仔會去讀Y12,諗住跟學校個校曆買㖭!

跟校曆買都會有機會出錯

honghong_ma 發表於 18-2-10 10:13
改機票要比附加費呢!我仔會去讀Y12,諗住跟學校個校曆買㖭!

我是買CX 的 bundle ticket ,她們改ticket 是不收費,一年之內任改,當然那班飛機有位的條件下

回覆樓主

上年我囡讀yr 12 返咗三次,christmas, easter 及暑假,學校唔會管或要求學生留校溫習。我亦係跟學校calendar 買機票。學校在返校當日(當然係學校指定果日)從早上到中午有好多班車,based on 學生班機到Heathrow 時間安排。從學校返香港當日亦好flexible, 最早一班車其實早上十點開去機場,所以可坐五點后機。大部分人會坐12點車或以後,所以學校要求學生book 七點后機。其他低年班學生可能需要特別照顧,所以有特別安排,但我相信sixth form 應該好flexible。記得填好張form, email 返比學校航班時間就會安排。so far 上年同今年我囡交通安排都ok喎。

謝謝Angel Gogo Mama 分享。 請多問一句、通常assembly後走定係must leave 果日走?
同埋學校學術方面嘅support 如網上所傳👍🏻?

回覆樓主

我囡心急,所以多數Assembly 後走,我會book BA 或CX 八點幾果班,但亞囡成日投訴要係機場等四丶五個鈡。不過17年聖誕假果次大雪,校巴嚴重delay,book 得太早時間嘅同學miss 咗班機。亦有不少人遲一日先走,真係冇一定的。學校好多時段都有車,你唔好book 回校果日中午后先到Heathrow 或者返港果日早過晚上六點機,基本上學校都會安排到。如果揀assembly 完果日走就最好睌上七點后機la.

就算你真係book 咗D好奇怪時段嘅機。學校都可能可安排,不過要夠人數。From school site:

Important: if there are 6 or more students travelling together with the same or similar flights, Concord will cover the cost of the transfer. If there are less than 6, parents will be asked to contribute towards the costs of taxis.

Dear Gogo, 明白了、謝謝你!

gogogo333 發表於 18-2-11 12:11
我囡心急,所以多數Assembly 後走,我會book BA 或CX 八點幾果班,但亞囡成日投訴要係機場等四丶五個鈡。不 ...
明白,即是如果當日assembly 後吾走,第二日走都無問題!
如果平時half team 留校,是否學生自己溫習,學校不會有其他安排?

謝謝