用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 談幼兒園 沙田好時光國際幼稚園
go

沙田好時光國際幼稚園

請問沙田好時光好嗎?仔仔前幾天面試完畢,剛收到明年n 班Offer, 想了解多些校內情況。。。

我都係,收左國際全日N,有冇用家俾下COMMENT,麻煩哂

kentckm 發表於 17-10-10 08:50
我都係,收左國際全日N,有冇用家俾下COMMENT,麻煩哂

你好呀!(emoji)(emoji)
面試過程順利嗎?國際班考咩架?

我報咗主流班Am 呢!

回覆 [email protected] 的帖子

其實冇特別嘢考,只係單獨面試時國際班家長要用英文面試(因為面試老師是外國人)

回覆樓主

一開始一group小朋友聽個外籍老師唱歌、講故事,外藉老師會逐個小朋友走埋黎同小朋友有交流,其他老師在旁睇反應。
之後就見校長,校長好好人,只是傾下計,問下你有咩期望,沒什麼特別。
我覺得多數都收。

回覆樓主

我朋友個仔讀緊,佢話佢地net有d係印巴藉但口音都ok
老果d會識教, 教左好多年了

反而金毛白皮既年年唔同樣

rubywylam 發表於 17-10-11 08:30
一開始一group小朋友聽個外籍老師唱歌、講故事,外藉老師會逐個小朋友走埋黎同小朋友有交流,其他老師在旁 ...

係呀!應該正正常常,都唔會唔收既!傾吓閒計咁。你都係報中英文班?我都係校長見。你會選擇比小朋友入學嗎?仲有冇in 第二間?

其實我主要想知中英文班同國際班分別有幾大?!

[email protected] 發表於 17-10-11 11:50
係呀!應該正正常常,都唔會唔收既!傾吓閒計咁。你都係報中英文班?我都係校長見。你會選擇比小 ...

最後報國際班,因為我話想佢細個學好d語言,校長鼓勵我報國際班。佢話全英,有半小時普通話,無廣東話。不過如果將來小學唔打算讀私校/直資,就要留意一下,佢中文可能會差d

rubywylam 發表於 17-10-11 12:24
最後報國際班,因為我話想佢細個學好d語言,校長鼓勵我報國際班。佢話全英,有半小時普通話,無廣東話。不 ...

咁轉國際班當日有冇另外再面試?其實我先生都想轉國際班,我就係擔心小朋友中文差,加上怕日常,跟老師溝通上會冇咁貼,所以好矛盾呀!

[email protected] 發表於 17-10-11 12:31
咁轉國際班當日有冇另外再面試?其實我先生都想轉國際班,我就係擔心小朋友中文差,加上怕日常,跟老師溝 ...

no need additional interview ar.
I initially applied 英文廣東話班.  After discussion with the principal, she marked international class for me on the form.
I'm afraid her chinese ability too.  If n class, it's fine.  K1 would be re-considered.

I've asked the principal if we use cantonese at home, is it ok for my girl to study international class.  She said ok but may take a bit longer time to adapt the english environment.  I do not worried too much as I keep playing english song for her (disney set) with English DVD and word card.  

But the other kindergarten, like THINK, would ask me not to apply international class if we use cantonese at home.  

我都係在現場臨時轉國際班的,先讀一年如果覺得有問題,K1再轉都唔遲呀。

kentckm 發表於 17-10-11 13:01
我都係在現場臨時轉國際班的,先讀一年如果覺得有問題,K1再轉都唔遲呀。 ...

我而家都15 16 中,諗著Open day 再了解一下。。。希望有機會做同學仔啦!

rubywylam 發表於 17-10-11 12:38
no need additional interview ar.
I initially applied 英文廣東話班.  After discussion with the princ ...

明白明白。

Thanks for your sharing!

[email protected] 發表於 17-10-10 01:58
請問沙田好時光好嗎?仔仔前幾天面試完畢,剛收到明年n 班Offer, 想了解多些校內情況。。。
...

請問你地知唔知雜費大約係幾多?

GOGOASIA 發表於 17-10-12 10:08
請問你地知唔知雜費大約係幾多?
https://goodtimedeie.edu.hk/our-management-team/

just received good time's sms.
I am on waiting list only.

rubywylam 發表於 17-10-19 14:22
just received good time's sms.
I am on waiting list only.

佢唔係幫你小朋友轉咗國際班嗎?點解突然變咗Waiting List 嘅?

回覆 [email protected] 的帖子

As my girl is small b, I guess older B is in first priority.  They said high enrolment rate and limited vacancy.

I am sure that my girl's performance was good.

Have you received feedback?

又或者國際班多D人爭
真係唔知
不過從來細B都係唔著數

rubywylam 發表於 17-10-19 16:43
又或者國際班多D人爭
真係唔知
不過從來細B都係唔著數

你囡囡幾多月呀?
咁可唔可以轉番中英文班?
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊