用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 初中生, 放假沒時間去玩
樓主: 欣媽媽
go

初中生, 放假沒時間去玩

欣媽媽 發表於 17-10-9 09:17
剛開學一個月有多, 亞女似乎仍未適應。學校功課出名多,星期五就更多又要預習~ 攪到全家都去唔到街。她已 ...

誰揀這出名多功課學校?

skkeung 發表於 17-10-25 10:27
誰揀這出名多功課學校?

其實中學好兩極,一係忙死 , 一係hea 死 ……, 我同意學校要有適量的壓力, 同學仔才不會懶散。
聽有些舊同學家長講, 學校沒功課既, 她女每日都玩手機………

現我希望既就測驗成績出左,亞女知驚會自我發奮
Lilypie Baby Ticker

Trekblack 發表於 17-10-9 12:46
咩學校, 初中都咁強?!
我囝間學校出名HEA

可PM 邊間學校咁hea嗎? 真開心..

我仔都是剛升S1,升中後D中文字寫得肉酸到C又草
以前小學D未好靘次次都甲

回覆 jc2009 的帖子

好多b1中學初中系好小功課 有功課亦不是明天交,反而要自發性温書先哂時間,仔中三,今年功課比之前多,連温書,晚晚攪到12點,佢話全班個個都咁,風气黎。

jc2009    發表於 18-1-29 12:07

kittypo 發表於 17-11-27 13:21
我仔都是剛升S1,升中後D中文字寫得肉酸到C又草
以前小學D未好靘次次都甲
我d女反而操到手字似大人字,無哂小学雞手字既味道。

chrischeung 發表於 17-12-7 07:26
回覆 jc2009 的帖子

好多b1中學初中系好小功課 有功課亦不是明天交,反而要自發性温書先哂時間,仔中三, ...
我兩個仔都係HEA讀中一、中二,升到中三先開始知道要讀書。

欣媽媽 發表於 17-10-29 11:29
其實中學好兩極,一係忙死 , 一係hea 死 ……, 我同意學校要有適量的壓力, 同學仔才不會懶散。
聽有些 ...
口裹說不, 身體卻很誠實 ????
已經忙足7天, 重要自我發奮 !!!!!!!

唔好意思, 直接了點 !

回覆樓主:

讀書人生一小部份,有時家長要放手,壓力越來就成績越X…有空多參加活動吧!D字將來工作用 電腦 要準時上牀12前精神差上堂吸收也差成績也X,

回覆 王家爸爸 的帖子

系,中3見佢更加勤力,心都安樂哂