用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 初中生, 放假沒時間去玩
go

初中生, 放假沒時間去玩 [複製鏈接]

剛開學一個月有多, 亞女似乎仍未適應。學校功課出名多,星期五就更多又要預習~ 攪到全家都去唔到街。她已日做夜做,間中停下出去返畫畫樂器班……回來又埋首再做功課。
想問可否建議下點幫她安排時間?
逄星期日晚,亞女會好唔開心同我講“唔想返學~好想去街呀~”

suliyah    發表於 17-10-26 13:19
   0    0    0    0

欣媽媽 發表於 17-10-9 09:17
剛開學一個月有多, 亞女似乎仍未適應。學校功課出名多,星期五就更多又要預習~ 攪到全家都去唔到街。她已 ...

有時偷下懶得唔得,叫佢快手D做,又或者求其些,因為橡根帶得太(行),系危險的。放鬆而行,先能長久。行下街,睇下戲……。

回覆樓主:

另外時間安排,慢慢適應吧!佢好快會撑握,你在旁指導下。

回覆樓主:

另外题孩子不做功課只抄同學的,佢有很多時間上網打機!之後我明白咗功課做得好及叻,對考試及成绩幫助不大。。佢上堂做筆記,星期日和同學山長去遠去香港圖書館,平時放學和同學去玩!(以上方法不要跟著做,容易記過)

我小學開始已經係咁,多功課測驗到星期六日父母落街,我要留係屋企溫書,籠裏鳥都不如。

唯有鞭策一下,限時完成功課。

我係唔会揀多功課既学校……小学、中学都係~

功del

回覆樓主

功課多,唔想做
返學有同學一起,很開心
星期日都想返學
在家只能做功課

對小朋友有什麼影響?

anthony8899 發表於 17-10-9 18:06
功課多,唔想做
返學有同學一起,很開心
星期日都想返學

唔係呀~亞女係星期日晚諗起聽日要返學就好唔開心。
我唯有同亞女講,做功課當溫習, 用心做好功課係本份……最起碼3主科一定冇得懶。
Lilypie Baby Ticker

學校功課是否以思考題目多,所以做既時間會長咗耐咗?我個女有咁同我講過。我唯一只教佢既係做咗啲佢認為容易,得心應手的功課先,要搵資料要花時間的放最後。而做到要思考題目,個腦實咗既就叫佢休息一下。

Yanamami 發表於 17-10-9 17:14
我係唔会揀多功課既学校……小学、中学都係~
ME TOO.  

欣媽媽 發表於 17-10-9 23:44
唔係呀~亞女係星期日晚諗起聽日要返學就好唔開心。
我唯有同亞女講,做功課當溫習, 用心做好功課係本份 ...

S.1已經咁多功課, 就好似大人圍住堆工作沒完沒了咁.唔係叫小朋友偷懶, 但有時都要選擇性對某些有效益功課出力.  
有些功課是抄寫音樂樂器, IT工具名, 就真係草草了事TURBO抄快D算吧了!!!思考的功課, 都訓練她快手快腳.

黃巴士 發表於 17-10-10 13:04
S.1已經咁多功課, 就好似大人圍住堆工作沒完沒了咁.唔係叫小朋友偷懶, 但有時都要選擇性對某些有效益功課 ...

唯有係甘做 ! 以前小學亞女做功課寫d字好有心機好攪, 依家我都叫佢士但撩,唔好綉花甘寫字 …… 其實都唔想灌輸d甘既壞想法比小孩子,但又真唔知點教佢 ……

欣媽媽 發表於 17-10-11 14:04
唯有係甘做 ! 以前小學亞女做功課寫d字好有心機好攪, 依家我都叫佢士但撩,唔好綉花甘寫字 …… 其實都唔 ...
其實老師睇得明就OK...

回覆樓主:

小朋友好自律好乖,肯勤奮。小朋友太懶散又惨,勤力應該比較好,最重注意小朋友情绪及性格。其他同學情況也一樣嗎?

欣媽媽 發表於 17-10-9 09:17
剛開學一個月有多, 亞女似乎仍未適應。學校功課出名多,星期五就更多又要預習~ 攪到全家都去唔到街。她已 ...

你囡囡讀中幾呀?

欣媽媽 發表於 17-10-11 14:04
唯有係甘做 ! 以前小學亞女做功課寫d字好有心機好攪, 依家我都叫佢士但撩,唔好綉花甘寫字 …… 其實都唔 ...

我都係叫阿女寫字不要靚,要快點D!
我女功課每日3-5樣不等,比小學少,亦少抄寫功課,但要思考,揾資料的模式多,所以佢地未掌握到中學功課模式。所以比小學用多左時間。
好似數,因為係英文,佢話理解題目花時間!
開學未夠兩個月,未適應可以理解。再加上開始有quiz,又功課又溫習,確實有點吃力!
朋友個仔的學校都一樣。
希望佢地慢慢適應同做好時間管理。

natnatbaby 發表於 17-10-11 22:52
小朋友好自律好乖,肯勤奮。小朋友太懶散又惨,勤力應該比較好,最重注意小朋友情绪及性格。其他同學情況也 ...

係呀~家長會時原來好多家長都反映學生做功課好夜~有位更做到2,3 點 , 明早又點有精2上堂呢

下週test , 學生有要顧練習past paper , 溫習

cynthia813 發表於 17-10-13 11:47
你囡囡讀中幾呀?

剛上中一, 第一次單完測驗。
‹ 上一主題|下一主題